.
.

.

Lønnen stiger hurtigere i det offentlige

.

De offentligt ansatte kunne i andet kvartal glæde sig over lidt højere lønstigninger end kvartalet før

E-mail Print
.
De offentligt ansatte fik i andet kvartal en højere lønfremgang end i kvartalet før, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Ansatte i kommunerne kunne glæde sig over 2,4 procent mere i lønningsposen i forhold til et år tidligere. Ansatte i regionerne fik 2,1 procent mere.
Begge grupper havde i første kvartal en stigning i lønnen på 1,8 procent.
Også for de statsansatte gik det bedre med lønnen. Her steg den i andet kvartal med 1,8 procent mod kun 0,3 procent i første kvartal.
- Vi kan konstatere, at lønningerne i det offentlige igen stiger mere end i det private, siger Tore Stramer, seniorøkonom i Nykredit Markets.
Lønningerne i det private steg med ca. 1,7 procent i andet kvartal.
Trods de lidt højere lønninger er det fortsat svært for de offentligt ansatte at holde reallønnen oppe.
- Mens inflationen har ligget på omkring 2,5 procent i de første seks måneder, er lønningerne inden for den offentlige sektor kun steget med godt to procent, siger Tore Stramer.
Der er således udsigt til et stort fald i realløn i år, og det var endnu større sidste år.
Med de mange offentligt ansatte i Danmark giver det et negativt bidrag til privatforbruget, fremgår det af Tore Stramers kommentar.
I Danske Bank er cheføkonom Steen Bocian overrasket over, at lønnen i det offentlige nu stiger hurtigere end i det private. Han havde ventet det modsatte.
Steen Bocian er bekymret over, at reguleringen af de offentlige lønninger tilsyneladende ikke virker helt så effektivt som ventet. Og han finder det ikke godt, at de offentlige lønninger i den nuværende situation løber foran de private.
- Det er ikke hensigtsmæssigt, hvis den offentlige sektor bidrager til øget lønpres i en tid, hvor der er behov for en styrket konkurrenceevne, siger Steen Bocian.
/ritzau/
.
.
  .
  .
  .
   

  Der er endnu ikke skrevet nogle kommentarer til denne artikel.

  Bliv den første og fortæl hvad du mener...

  .
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Erhverv
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .