Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

På web-tv

På web-tv

.
.
.
.
2
Billeder

AF: Knud Labohn, knud.labohn@nordjyske.dk

.

Borgmester løb fra døden i blodet

.

Vane med motion hjalp Vesthimmerlands førstemand Knud Kristensen til at få opdaget leukæmi i tide, så han nu er helbredt for den livstruende sygdom.

E-mail Print
.
Den 14. august klokken 8.25.
Ikke et øjeblik der står til at blive husket i verdenshistorien. Faktisk blot et tilfældigt minut af de godt 500.000 der udgjorde året 2011.
Men for én borger i Vesthimmerland står tidspunktet mejslet ind i hukommelsen. En mand, der tidligere den sommermorgen var stået op, usædvanlig stille og tog bilen fra Vesthimmerland til Aalborg for at få sin dom.
Manden var borgmester Knud Kristensen, og dommen skulle ikke tilkendes ham i en retssal. Den lå i en mappe fyldt med tal og latin som kun en læge kunne udrede. På et skrivebord på Aalborg Sygehus.
Løbeturen sladrede
Da var der gået flere måneder siden han var begyndt at undre sig over, at han blev usædvanligt forpustet af de hyppige løbeture, der i årevis havde været en del af hans rutiner.
Bakken, han plejede at komme over uden at mærke andet end at lungernes blæsebælge skulle puste lidt kraftigere til, fik ham nu nærmere til at lyde som en overanstrengt nybegynder.
- Jeg kunne ikke forstå det. Det virkede helt forkert på mig. Det var derfor jeg gik til lægen, forklarer han.
Som hele Nordjylland hørte om dengang, så viste de grundige undersøgelser, at det skam ikke var borgmesterkondien, der var noget i vejen med. Det var antallet af de iltbærende hvide blodlegemer, der strømmede af sted i mindre tal end de plejede. Og de blev stadig færre, viste det sig.
- Jeg er glad for at jeg motionerede en del. Ellers tror jeg der kunne være gået år inden jeg havde opdaget, hvad der var på færde, siger Knud Kristensen i dag.
Kræft i blodet
De bange anelser blev bekræftet efter besøg hos lægen. Knud Kristensen havde leukæmi, kræft i blodet.
- Det var ingen rar melding. Jeg vidste jo godt, hvad det kunne betyde, siger han.
Leukæmi er dødbringende hvis ikke den behandles i tide. Og den kan nå at brede sig langt før den opdages. Spørgsmålet var nu, hvor langt den var nået og hvad den havde fået fat i. Det er her vi vender tilbage til Aalborg Sygehus.
Til den 14. august klokken 8.25. Det var her en lidt bleg, men fattet Knud Kristensen kom ind til lægen. Og den mappe med tal og bogstaver, der rummede forskellen på liv og død for ham.
Tallenes tale
Da beskeden kom fra lægen, var han forberedt på det værste. Men hørte heldigvis det bedste.
- Prøverne havde været fine. Leukæmien var væk. Jeg var rask. Det kunne ikke være bedre, husker Knud Kristensen med et smil.
Den død, der med et var blevet så nærværende i hans ellers sunde liv, havde med et rykket sig behageligt ud over horisonten igen.
Næsten.
- Sagen er at jeg skal gå til kontrol hvert kvartal. Jeg får taget en prøve på Farsø Sygehus og så skal jeg til Aalborg og høre resultatet. Og det skal jeg nok blive ved med, forklarer han.
Det eneste han har fået af behandling er en lille pille, han skal tage hver dag. Og det lille daglige bøvl tager han selvsagt gerne for at beholde sit gode helbred.
- Jeg ved jo godt at leukæmi ikke er sådan at komme af med, som var det en forkølelse.
Løber igen
Han er for længst begyndt at løbe igen. Men trods sin rutine har månederne uden fuld træning sat sig sine spor i musklerne.
Det går ikke helt så hurtigt som før. Men det går fremad. Det skal nok komme, lover han sig selv.
Planen var egentlig at gennemføre alle de ni løb inden for kommunegrænsen, der udgør Vesthimmerland Cup. Men kom leukæmien ikke til at stoppe Knud Kristensen, så kunne forpligtelserne som borgmester.
Samtidig med sæsonens første løb ved Strandby var der forårsmesse i Messecenter Aars, der samtidig skiftede navn til Vesthimmerland messecenter.
- Det kunne jeg ikke lade være med at gå til. Men så må jeg tage til de andre løb. Længere er den vel ikke, siger borgmesteren optimistisk.
.
  .
  .
  .
  Denne artikel kan ikke kommenteres.
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Nyheder
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .