Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

Modtag vores nyhedsbreve

Modtag vores nyhedsbreve

.
.
.
.

.

Den so

.

BØGER

ANDREAS REFSGAARD & JONAS STAMPE "BO OG LIS - DEN SO"

E-mail Print
.
Den yngre generation af læsere vil allerede nu have en forestilling om det, jeg skal anmelde nu.
Bo og Lis har fået kultstatus, har mange tusinde Facebook-brugere, der følger dem, er blevet set på DR 2 og dukker jævnligt op i digitale medier, når der linkes til Youtube.
Konceptet er en politisk ukorrekt satire over Søren og Mette-pædagogikken, hvor alt det, der ikke må siges, bliver sagt. Lis bliver således konsekvent kaldt en so, Bo er den selvpotente mandstype, og så har vi Ahmed, der laver pizza, FORDI han er etnisk.
Man bør se på Bo og Lis som en satire, der sætter fingeren på det sted, hvor det gør ondt. Lagt ud som et lærebogsmateriale, problematisere Refsgaard og Stampe det moderne Danmarks ideologi i Marx' betydning: Vi ved det ikke, men vi gør det. Det vil sige de strukturer i vores måde at være til på som samfundsvæsner, der er tydeligt fallisk; her er kvinden per definition det andet køn karakteriseret ved en mangel og hendes vilje til at goutere sin krops plasticitet - både hvad angår fremtoning og sex.
Danskeren med anden etnisk herkomst stiliseres på lignende vis.
Religion får sig også en over snuden, men kernen synes hele tiden at være den måde, hvorpå det enkelte menneske sættes som individ - strukturerne herfor. Det ironiske føjer sig lag på lag og er egentlig ret komplekst, men det bliver for omfattende at komme ind på her.
Bogen består af 64 meget letlæste sider, og der er lagt opgaver (men ingen facitliste) ind, så læseren kan finde ud af, om han har forstået teksten ordentligt.
En anke ved bogen er, at det er for let at lægge materialet ud på den måde, det bliver. Det bæres helt klart frem af, at det morer en masse mennesker, men kritikken af stereotypierne bliver jo aldrig formuleret direkte, der findes ingen argumentation indlejret i konceptet, hvorfor der heller ikke åbnes for modsigelse, og dermed bliver satiren monologisk - autoritativ (hvilket jo kan være en pointe i sig selv).
Christian Stokbro Karlsen
kultur@nordjyske.dk

Andreas Refsgaard & Jonas Stampe "Bo og Lis - den so"
64 sider, 79 kroner
Forlaget Radius.
.
  .
  .
  .
  Denne artikel kan ikke kommenteres.
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Nyheder
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .