Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

Prøv NORDJYSKE Stiftstidende e-avis

Kig ind og kom i form

Kig ind og kom i form

.
.
.
.
4
Billeder

AF: Niels Hansen niels.hansen@nordjyske.dk

.

Generationernes ejendom

.

Midt i 1800-tallet lagde familien Handest grundstenen til Østergade 3 og en lang håndværkertradition.

E-mail Print
.
For 79-årige Hans Kr. Handest er det noget af et tilbageblik, når han står og kigger på udsmykningen af trappevæggene i ejendommen Østergade 3.
Det var hans oldefar J. K. Handest, der i 1855 byggede ejendommen og etablerede både sin egen kobbersmedevirksomhed, og her boede også bedsteforældrene og hans egne forældre.
- I 1978 måtte vi dog flytte virksomheden til Aalborgvej, fortæller Hans Handest og forklarer, at det var kommunens planer om at bygge boliger, som betød, at den type håndværkserhverv, som han selv drev - nemlig VVS, smede og blikkenslagerarbejde - ikke længere skulle være i centrum.
Værksted på førstesalen
Hans Handest fortæller gerne om de mange år, hvor der blev drevet forretning i ejendommen, hvor der var værksted på førstesalen i bygningen ude bagved, mens der var cykelhandel i den nederste del.
- Han havde forretningen inden ved siden af, fortæller Hans Handest, der også kan berette, at der var cykelhandler i de lokaler også til 1978.
Da firmaet var flyttet, blev hans mor boende i ejendommen indtil den blev solgt i 1995.
Men nu, hvor hele huset skal gennemrenoveres efter en brand sidste sommer, har Hans Handest fået lejlighed til at kigge ind og studere nogle af detaljerne fra dengang, han var barn i huset.
Fire generationer
Han nåede at blive fjerde generation i firmaet med adresse i Østergade, mens sønnen Lars Handest er femte generation og har firma ved Silstrup.
Her er der både gravstenen for oldeforældrene, som blev støbt ind i kældergulvet efter ønske fra Hans Handest far, efter stenen var blevet taget væk fra kirkegården.
Men også en oversigt over de mange generationer Handest, som har drevet håndværksfaget i mere end 150 år.
.
  .
  .
  .
  Denne artikel kan ikke kommenteres.
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Nyheder
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .