Tilbud på NORDJYSKE Stiftstidende

Tilbud på NORDJYSKE Stiftstidende

PÅSKEKUNST Indsend din udstilling her

PÅSKEKUNST Indsend din udstilling her

.
.
.
.
2
Billeder

AF: Jonas Barfoed jonas.barfoed@nordjyske.dk

.

Levering med spræl

.

Projekt med opdræt af saltvandsfisk på land opgraderer og tester nu på 10 tons levende regnbueørreder i Hirtshals

E-mail Print
.
Fredag gik et projekt med fiskeopdræt ind i anden fase, og det indebar en levering af 10 tons levende regnbueørreder.
Det er Nordsøen Forskerpark og DTU Aqua, som sammen med partnerne RK Plast A/S, AquaPri Denmark A/S, Billund Aquakultur Service ApS og BioMar A/S skal undersøge mulighederne for at opdrætte saltvandsfisk på land.
Fremme på ferskvand
Danmark er i forvejen et af de førende lande inden for fiskeopdræt i ferskvand, men projektet her er åbner op for nye muligheder.
- Det er et ret enestående projekt, og der er stor interesse fra det meste af verden, siger sektionschef for aquakultur ved DTU Aqua, Per Bovbjerg.
Der opdrættes masser af saltvandsfisk på verdensplan, men det er i havbrug, og i for eksempel Norge er de ved at løbe tør for områder at udføre havbrug i.
Test af flere områder
De omkring 15.000 ørreder forventes at vokse fra de nuværende 700-800 gram til omkring 3 kg, inden de skal "høstes" til jul. Derudover kan rognene også indbringe en god pris.
Om projektet kan løbe rundt rent økonomisk er kun et aspekt. Mere tekniske elementer så som tankens recirkulering og foderudnyttelse bliver også spændende at følge, siger Per Bovbjerg.
Det 4-årige projekt har fået knap 4,4 mio. kr. i støtte fra Fødevareministeriet. Sidste år testede de anlægget med en mindre mængde fisk, men nu kører de altså op i fuld skala.
- I år får vi tal, som vi kan sammenligne med driften af et havbrug, siger Per Bovbjerg.
Ifølge ham er der ingen grænser for, hvilke fisk man i fremtiden kan opdrætte. Området er stadig ret uforsket, selvom der er projekter i gang rundt om i verden.
I Australien har de eksempelvis et kæmpe anlæg, hvor der opdrættes store tunfisk. Her ankommer fiskene dog ikke i lastbil, men i helikopter.
.
  .
  .
  .
  Denne artikel kan ikke kommenteres.
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Nyheder
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .