Søg gratis på nordjyskelejligheder.dk

Søg gratis på nordjyskelejligheder.dk

Kig ind og kom i form

Kig ind og kom i form

.
.
.
.
2
Billeder

AF: Flemming Junker flemming.junker@nordjyske.dk

.

Nordjyder er ivrige - og fornuftige - lånere

.

Vi låner oftere end andre danskere - men vi låner i banken.

E-mail Print
.
Vi nordjyder er rigtig glade for at låne penge - men vi opfører os fornuftigt, når vi låner.
Det kan forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen fra Nordea konstatere efter at have nærlæst en undersøgelse, som TNS Gallup har gennemført for banken.
Undersøgelsen, der blev lavet i begyndelsen af marts, viser, at mens 30 procent af danskerne på landsplan tog lån i 2011 eller agter at gøre det i år, gælder det markant flere nordjyder, nemlig 40 procent.
Det betyder, at 100.000 nordjyske husstande har taget lån i 2011 eller vil gøre det i år.
Samtidig har nordjyderne et helt andet lånemønster end andre danskere. For eksempel tager vi færre boliglån end andre, men til gengæld flere forbrugslån.
- Når nordjyderne optager færre boliglån end gennemsnittet, så hænger det givetvis sammen med den meget lave handelsaktivitet, vi ser i disse år, samt at man ikke har samme friværdi, som vi ser andre steder i landet, anslår Ann Lehmann Erichsen.
Til gengæld har nordjyderne som nævnt flere forbrugslån. Og hvorfor nu det?
- Det kan hænge sammen med at man eksempelvis har en lavere gennemsnitsindkomst end visse andre steder i landet eller at man måske vægrer sig lidt ved at bruge af sin opsparing, vurderer Ann Lehmann Erichsen.
Fornuftig låntagning
Hun hæfter sig imidlertid ved, at selv om nordjyderne låner oftere end andre danskere, så gør vi det mere fornuftigt.
- Det kan vi ganske vist ikke vise grafisk, fordi talmaterialet i undersøgelsen er for lille, når det gælder disse detaljer, men tendensen er der afgjort, forklarer Ann Lehmann Erichsen.
Hun peger på, at danskerne som hovedregel køber lån til bil og andet forbrug i banken, men at der også er mange, der vælger at købe de "farligt dyre" forbrugslån, som man nemt kan få, mens man står i butikken.
- Imidlertid peger resultaterne på, at selv om nordjyderne har flere mindre forbrugslån end andre danskere, så er der ikke er flere af de "farligt dyre" forbrugslån imellem. Tværtimod faktisk, siger Ann Lehmann Erichsen.
Nordjyderne går i banken
- Når nordjyderne skal låne, så går de altså i banken. Uanset om det handler om ny bolig, bil eller forbrugsgoder, så begynder det med en tur i banken. Derfor har nordjyderne færre af de dyre impulslån med høje årlige omkostninger i procent (ÅOP) end i resten af landet. Det tyder på en prisbevist tilgang til det at låne penge.
- Det fortæller mig, at nordjyderne forbereder deres forbrug og som regel tænker sig lidt bedre om end så mange andre. Jeg tror, at I tænker på den måde, at der jo intet galt er i at låne penge, men hvorfor betale mere for det end højst nødvendigt, antager Ann Lehmann Erichsen.
.
  .
  .
  .
  Denne artikel kan ikke kommenteres.
  .
  .
  .
  .
  .RelatedStories.cshtml
  mest læste - Nyheder
  .
  .
  .
  .

  Forsiden lige nu

  .
  .