annoncørbetalt indhold

3 råd til at køre sikkert på knallert

Der er ingen grund til at gå på kompromis med sikkerheden, når du kører knallert. Vi giver her de 3 bedste råd til, hvordan du bliver trafiksikker

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Knallerten synes måske som et uskyldigt transportmiddel, men skindet bedrager.

Faktisk er det på knallerten, at der sker allerflest uheld.

Ifølge Rådet for Sikker Trafik så er knallerten langt den farligste måde at transportere sig selv på, hvis man se på, hvor mange ulykker der sker med henholdsvis cykler, biler og knallerter i forhold til det antal kilometer, de kører.

 

Det er mere end 10 gange så farligt at køre på knallert i forhold til cykel. Og det er over 100 gange farligere at køre på knallert i forhold til bil.

Men hvis man kigger på de enkelte ulykker, afslører de, at det ikke er knallerten i sig selv, der er farlig. Det skyldes mere, at der ofte bliver kørt ulovligt på knallert.

Scootergalleri.dk, der er et samlingspunkt for knallert- og scooter-entusiaster, kommer her med de 3 bedste råd til, hvordan du kører sikkert på knallert:

 

Overhold fartgrænsen

En knallert må henholdsvis køre 30 eller 40 kilometer i timen, men langt de fleste knallert er ‘tunet’ således, at de kan køre meget hurtigere. Faktisk er det omkring hver tredje knallert, der kan køre hurtigere, end de må.

Men der er en grund til, at den indbyggede fartgrænse er, som den er. Når du kører hurtigt på knallerten, er der større chance for, at du bliver involveret i uheld, og det er derfor vigtigt at holde sig til fartgrænserne.

Hvis du har en såkaldt lille knallert, må den maksimum køre 30 kilometer i timen. En stor knallert må køre 45.
 
Kør altid uden alkohol i blodet

Mange er af den fejlagtige opfattelse, at det ikke gør noget at tage knallerten hjem fra festen, selvom man har en promille i blodet.

Flere mener, at det er lige så legitimt at køre fuld på knallert, som det er at køre fuld på cykel. Men det er bestemt ikke tilfældet.

Hvis du bliver målt til at have over 0,5 i promille, så bliver du straffet med bøde: 2000 kroner den første gang, 4000 kroner den anden gang og 10 dages fængsel, hvis det sker tredje gang.

I hver tredje af alle knallertulykker var føreren påvirket af alkohol.

Og reglerne gælder altså, selvom du kører på en lille knallert, der maks må køre 30 kilometer i timen.
 
Husk altid hjelmen

Der er også mange, der nedprioriterer hjelmen, når de sætter sig op på en knallert, men det kan være rigtig farligt.

Mange unge tænker måske, at en lille knallert ikke er meget forskellig fra en cykel, og derfor kører de både to på en knallert og uden hjelm.

Men konsekvenserne kan være alvorlige. En knallert kører med væsentligt højere fart og er en del af trafikken på en anden måde end cyklen, og det er derfor vigtigt altid at huske hjelmen, hvis du vil undgå ulykker på knallert.

Det er selvfølgelig også vigtigt at huske hjelmen hver gang, man kører på cykel, men konsekvenserne ved at køre uden hjelm på knallert kan være mere alvorlige, hvis du styrter.