annoncørbetalt indhold

Aalborg kommer til at mangle prisvenlige boliger om få år

Frem mod 2030 ventes indbyggertallet i Aalborg Kommune at stige med mere end 11.000, og skal boligudbuddet følge med udviklingen, kræver det nye boligbyggerier. Alligevel er der ikke i kommunens nye budgetforslag for 2021-2024 lagt op til tilstrækkelige investeringer i almene boliger, hvis vi skal imødekomme fremtidens behov, mener Himmerland Boligforening. Aalborg risikerer at ende som Aarhus og København, advarer direktør, Ole Nielsen.

Det bliver primært nye private både ejer- og lejeboliger, der skal imødekomme den stigende befolkningsvækst i Aalborg Kommune de kommende år. Det er virkeligheden, hvis Aalborg Kommunes forslag til det kommende kommunebudget for 2021-2024 bliver vedtaget i dette efterår. I forslaget er der nemlig ikke lagt op til, at investeringer i almene boliger skal spille en væsentlig rolle, og det er yderst bekymrende, lyder det fra direktør i Himmerland Boligforening, Ole Nielsen.

- Hvis der ikke bygges flere almene boliger i løbet af de næste fem år, vil der være stor mangel på billige boliger om 10 til 15 år. På den måde risikerer vi, at Aalborg i højere grad blev en by for de mere velhavende, og dermed får vi ikke den blandede by, der hænger sammen på tværs af sociale skel, som vi ellers er kendte for og priser højt, forklarer Ole Nielsen.

Han henviser til, at huslejepriserne på private udlejningsboliger i Aalborg ifølge tal fra Trafik- Bygge og Boligstyrelsen er steget med næsten 20 procent de seneste fem år. En udvikling, der hvis den fortsætter, kan være meget svær at følge for mange borgere.

- Udviklingen viser, hvor vigtigt det er, at boligudbuddet ikke kun er drevet af det private marked. Vi har brug for at sikre prisvenlige boliger, hvis ikke vi ønsker at ende som Aarhus og København, hvor priserne nu oppe i helt andre niveau, siger Ole Nielsen.

Ungdomsboliger har domineret det almene boligbyggeri

Udsigten til manglende investeringer i almene boliger bliver ikke bedre af at kigge på de seneste års byggeaktivitet. I løbet af det seneste årti har man i Aalborg ellers sammenlignet med i landets øvrige store byer opført relativt mange almene boliger, men den udvikling er næsten udelukkende drevet af nye ungdomsboliger. Ifølge tal fra Trafik- Bygge og Boligstyrelsen er der i perioden fra 2010 til 2019 således opført hele 4.575 almene ungdomsboliger i Aalborg, men kun 590 almene familieboliger.

- Vi har været rigtig dygtige til at bygge almene ungdomsboliger i Aalborg, især i starten af 10’erne, hvor behovet for nye, billige boliger til studerende var stort. I mellemtiden har der dog ikke været den store aktivitet inden for hverken seniorboliger eller familieboliger, og derfor er det fortsat afgørende at indtænke almene boliger i det kommende budget. Vores krav er ikke store. Vi opfordrer blot til, at man tænker almene boliger ind i kommende boligprojekter ved eksempelvis at stille krav om, at almene boliger skal udgøre 25 procent af boligudbuddet i nye områder. Krav, som de kommunale styringsredskaber giver mulighed for, siger Ole Nielsen.

For få almene boliger kombineret med dyre private boliger sætter desuden en stopper for de naturlige såkaldte flyttekæder, hvor for eksempel seniorer flytter fra parcelhuse i byen til mindre boliger eller lejligheder, hvilket dermed giver plads til børnefamilierne.

Stort behov for familie- og seniorboliger

Og netop børnefamilierne er en af de grupper, som kommer til at drive befolkningsvæksten i Aalborg fremadrettet. Fremskrivninger fra Danmarks Statistik viser nemlig, at antallet af 30-39-årige i kommunen kommer til at stige med 23 procent frem mod 2030, og at antallet af børn mellem 0 og 9 år kommer til at stige med 17 procent. Også antallet af seniorer mellem 80 og 89-år kommer til at stige hele 61 procent.

- Hvis vi skal formå at tilpasse boligudbuddet til den demografiske udvikling, er tiden for alvor kommet til, at vi retter fokus mod familie- og seniorboliger. Efterspørgslen er allerede den dag i dag stor, hvilket tydeligt ses ved, at ledighedsprocenten for almene boliger – heraf især for familie- og seniorboliger – er helt i bund, siger Ole Nielsen, der i samme ombæring sender en opfordring til politikkerne:

- Vi håber, at de kommende forhandlinger vil føre til, at der bliver afsat midler til nye almene boliger. Ikke alene er der behov for dem – sagen er også den, at kommunen med en relativt lille investering i nye almene boliger sætter gang i rigtig meget beskæftigelse, mens vi samtidig forpligter os på at tage lærlinge og elever ind i processen. Begge dele kan potentielt spille en stor rolle i forbindelse med at sætte gang i hjulene i kølvandet på coronakrisen, hvilket jo er en anden og meget afgørende ambition for Aalborg, slutter Ole Nielsen.

Aalborg Kommunes budgetforslag behandles i byrådet for første gang den 17. september, hvorefter aalborgenserne får mulighed for at komme med deres input på digitalt borgermøde på www.Aalborg.dk den 21. september

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.