annoncørbetalt indhold

Aalborg i spidsen for nordisk superliga

Nordisk Konserthusråd med Lasse Rich Henningsen fra Musikkens Hus i front styrker samarbejdet til glæde for Nordens kulturforbrugere

Ambitionsniveauet for nordiske koncerthuse er de kommende år tårnhøjt.

Ligaen af eksklusive koncerthuse i Norden er samlet i brancheorganisationen Nordisk Konserthusråd, der tæller blandt andre DR Koncerthuset, koncerthuset Katuaq i Nuuk, Konserthuset Stockholm, Oslo Konserthus, Harpa i Reykjavik og Nordens Hus i Torshavn. Den 35-årige forening undergår i disse år en sand revitalisering med Musikkens Hus i front. Der er indtil videre 15 medlemmer, der samlet set har en kapacitet på 65.000 sæder, mere end 7.000 årlige aktiviteter, bygningsværker for 11 milliarder, en omsætning over en milliard og flere end fire millioner gæster årligt. Dertil bliver to nye medlemmer offentliggjort inden for kort tid.

Revitaliseret forening

Den igangværende revitalisering af foreningen har alene de seneste par måneder udmøntet sig i nye vedtægter, nye optagelseskrav, nye repræsentationsregler, ny visuel og kommunikativ identitet samt ikke mindst en grundig strategiproces, der vil udmønte sig i praksis de kommende fem år.

Bestyrelsesformanden for Nordisk Konserthusråd er Lasse Rich Henningsen, der til daglig er adm. direktør i Musikkens Hus i Aalborg. Han har god erfaring med bestyrelsesarbejde og sidder i bestyrelsen for andre kulturselskaber, eksempelvis nystartede The Bank/The Artist, der har kunstnere som Hugo Helmig signet, og som arbejder for at få yngre, danske kunstnere ud på det internationale marked. I år stod The Bank/The Artist bag samtlige fire danske navne på Orange Scene på Roskilde Festival.

Samme værdier

Arbejdet med Nordisk Konserthusråd har en særlig plads i den nordjyske direktørs hjerte:

"Jeg glæder mig dagligt over arbejdet med og i Nordisk Konserthusråd, for der er rigtig mange muligheder i et transnordisk samarbejde. Vi har i forvejen mange af de samme - vel typiske nordiske - værdier og kriterier for, hvordan Nordens kulturliv skal udvikle sig" siger han og fortsætter:

"Når vi står sammen, har vi en unik mulighed for at sparre med hinanden på emner som f.eks. sikkerhed og fundraising. Læring er en vigtig del af livet, og der er ingen, vi kan lære mere af end vores stærke kollegaer rundt om i Norden. Vi er alle landmarks i vores regioner, og vi står i samme udfordringer, og er dermed nærmest til at hjælpe hinanden. Vi skal være en stærk brancheorganisation - en ressourcebank om man vil. Vi har også helt konkret mulighed for at indgå nogle aftaler, der kan trække flere internationale kunstnere og projekter til Norden".

Succesfuldt samarbejde

Et konkret eksempel på, hvordan alliancen mellem de nordiske koncerthuse muliggør større satsninger, er filmkoncerterne "Harry Potter in Concert", der i disse år rejser rundt i hele Norden, efter Musikkens Hus eksklusivt sikrede sig de nordiske rettigheder fra de amerikanske rettighedshavere.

Musikkens Hus har dermed sikret sig retten til at vise de otte film, mens et symfoniorkester spiller filmmusikken live. Samlet set har Musikkens Hus stået bag 45 filmkoncerter siden åbningen for blot fire år siden, hvoraf en god del har været afholdt blandt medlemmerne af Nordisk Konserthusråd.

Musikkens Hus har helt eksklusivt rettighederne til at vise alle Harry Potter-filmene med live symfoniorkester i Norden – og har været på besøg hos flere af de andre medlemmer af Nordisk Konserthusråd

Musikkens Hus har helt eksklusivt rettighederne til at vise alle Harry Potter-filmene med live symfoniorkester i Norden – og har været på besøg hos flere af de andre medlemmer af Nordisk Konserthusråd

Samler Norden

Alene i år vil Musikkens Hus stå bag ca. 30 filmkoncerter.

"Her er et struktureret samarbejde af uvurderlig betydning, for vi vil altid være mere interessante for de helt store, internationale spillere i markedet, når vi kommer som en samlet enhed. Det vil i sidste ende give et mere interessant kulturliv på vores breddegrader", siger Lasse Rich Henningsen, der samtidig glæder sig over at se helt nye publikumsgrupper, der til filmkoncerterne fylder koncertsalene og får vakt en interesse for klassisk musik.

I det internationale arbejde kendes Nordisk Konserthusråd under navnet Nordic Concert Halls. Samarbejdet er forpligtende, og alle koncerthusene byder ind med idéer, samarbejdsmuligheder og inspiration.

Om Nordisk Konserthusråd

Nordisk Konserthusråd er en international sammenslutning af eksklusive koncerthuse i Sverige, Norge, Finland, Danmark, Grønland, Færøerne og Island.

Organisationen blev stiftet i 1983 og har for nuværende 15 medlemmer og en samlet kapacitet på 65.000 sæder.

Nordisk Konserthusråds formål er at skabe synergi og samarbejde over landegrænser med henblik på at promovere og løfte kulturlivet i Norden.

Sammenlagt råder Nordisk Konserthusråd over mere end 70 scener, over 7.000 aktiviteter, over fire millioner gæster om året og har bygningsværker til en værdi af over 11 milliarder kroner.

Den samlede omsætning for de 15 medlemmer er over en milliard kroner.

Om Musikkens Hus

Musikkens Hus er en af Skandinaviens største og flotteste bygninger dedikeret til musik. Huset er tegnet af det internationalt anerkendte østrigske arkitektfirma Coop Himmelb(l)au og blev indviet i marts 2014.

Bygningskomplekset er på mere end 20.000 kvadratmeter og indeholder fem scener: Foyeren i tre niveauer med plads til 2.150 publikummer, Koncertsalen med plads til 1.298 publikummer, Intimsalen med plads til 425 publikummer samt Klassisk Sal og Rytmisk Sal hver med plads til 200 publikummer.

Musikkens Hus er udover egen koncertaktivitet hjemsted for Aalborg Symfoniorkester, Det Jyske Musikkonservatoriums Aalborg-afdeling, Musikuddannelserne på Aalborg Universitet, Orkester Norden,

Aalborg Operafestival samt Musikkens Spisehus.

Musikkens Hus er bygget af Realdania, Aalborg Kommune samt en række private bidragsydere.

Læs mere på www.musikkenshus.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.