annoncørbetalt indhold

Bæredygtige våben i kampen mod skadedyr

De fleste haveejere kender til udfordringen med skadedyr, der går til angreb på havens planter. De kan være svære at få bugt med, og løsningen har i mange år været at sprøjte med giftige stoffer for at slippe af med de ubudne gæster. Der findes dog en mere bæredygtig løsning, som begynder at vinde indpas på mange planteskoler og i flere hjem - nemlig brugen af nyttedyr.

Nyttedyr lever af havens skadedyr og hjælper derfor med bekæmpelsen. Selvom brugen af nyttedyr er en mere miljøvenlig løsning, der benytter naturens egne kræfter til at opretholde planternes balance, er der stadig en vis skepsis at spore hos haveejerne:

- De fleste ser generelt dyr som uvelkomne i både indendørs og udendørs planter, så når vi foreslår at bruge nyttedyr i kampen mod skadedyr, er der mange, der i første omgang er tilbageholdende, lyder det fra Martin Holmriis fra Gug Anlæg og Planteskole.

- Det er dog en løsning, som i højere grad vinder indpas. Kunderne efterspørger selv miljøvenlige alternativer til sprøjtegift, og nyttedyr er klart den mest bæredygtige løsning på sigt, tilføjer han.

Martin Holmriis, Gug Anlæg & Planteskole

Martin Holmriis, Gug Anlæg & Planteskole

Vejen mod en bæredygtig branche

Gug Anlæg og Planteskole har gennem en længere periode forsøgt at udfase brugen af sprøjtemidler.

- Vi har et stærkt ønske om at være mere miljøvenlige, og derfor forsøger vi hele tiden at minimere mængden. Tidligere sprøjtede vi hver anden uge for at holde skadedyr væk, hvor vi til sammenligning kun plet sprøjtede to gange hele sidste år. Det er en betydelig fremgang, som vi er meget stolte af, siger Martin Holmriis og fortsætter:

Også planteproducenter er i højere grad begyndt at benytte naturens eget forsvar fremfor giftige sprøjtemidler for at få bugt med skadedyr. De mest almindelige skadedyr herhjemme er sørgemyg, spindemider og bladlus, som de fleste danskere kæmper med at holde ude af haven. I sådanne situationer kan nyttedyr som nematoder og snyltehvepse sættes ud på planterne, hvorefter de vil bidrage til en opretholdelse af den naturlige balance.

Der er dog situationer, hvor nyttedyr ikke alene kan bekæmpe skadedyrsangreb. Det kan for eksempel ske, hvis planten er stresset som følge af høje temperaturer med for lidt vand. I sådanne tilfælde anbefales det at bruge insektsæbe til at slå et angreb ned, hvorefter der igen kan udsættes nyttedyr i planterne til at forebygge fremtidige angreb.

Brug bierne

Det danske forårsvejr, som efterhånden består mest af kølige temperaturer og færre soltimer, er hård for havens planter. Det går nemlig ud over bestøvningen, når insekter som bier er længere tid om at vågne op fra vinterens dvale og formere sig. I sådanne tilfælde bruges nyttedyr så som humlebier, som kan hjælpe i frugttræerne med bestøvning, så vi trods kulde får en sikker bestøvning og et større udbytte på frugttræerne.

- Humlebier har den store fordel, at de starter flyvning allerede når temperaturen når over ca. 5-6 grader. Det giver os mulighed for at bruge dem til at bestøve tidligt på foråret og opnå en god frugtsætning. Derfor sætter vi humlebistader ud allerede i begyndelsen af maj måned, så de kan bestøve frugttræer og planter, så de kan stå flot til sommer, siger Martin Holmriis og tilføjer, at et humlebistade kan dække helt op til 2000 m2.

Hvis du gerne vil tiltrække nyttedyr, gælder det om at indrette haven, så der er de optimale levesteder til dyrene. Det er forskelligt, hvilke krav de forskellige nyttedyr stiller til deres omgivelser. Nogle vil nyde et staudebed med blomster på det rigtige tidspunkt, andre et insekt-bo de kan opholde sig i men fælles for dem alle er, at de sammen viser vejen mod en mere bæredygtig og sundere have.

- Vi står selvfølgelig også altid klar til at vejlede og rådgive vores kunder om miljøvenlige haveløsninger. Det kunne være i form af et rigtigt plantevalg eller bæredygtige jordprodukter og vores håb er, at flere vil omfavne denne tendens og bidrage til at skabe en mere bæredygtig grøn branche fremover, slutter Martin Holmriis.

Læs mere og bliv inspireret på http://www.gugplanteskole.dk eller følg med på Facebook og Instagram.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.