Annoncørbetalt indhold
annoncørbetalt indhold

Bedemand opfordrer: Tag stilling til, hvad der skal ske, når du ikke er her mere

Det kan være en tung byrde for de efterladte at stå for alt det praktiske, når et familiemedlem går bort. Derfor bør flere danskere tage stilling til deres egen begravelse og digitale arv, lyder opfordringen fra Jammerbugt Bedemand.

Døden er en vanskelig størrelse, men for bedemand Kirsten Steffensen fra Jammerbugt Bedemand er døden en del af hverdagen. Og selvom døden er en naturlig del af livets gang, mener hun, at afskeden med fordel kan gøres mere overkommelig for de efterladte, så det sidste farvel kan blive en god oplevelse:

- Når der er sket et dødsfald, er de pårørende naturligvis meget berørte, hvilket ofte gør det svært at forholde sig til alle beslutningerne omkring en begravelse eller bisættelse. Hvis afdøde selv har gjort sig nogle tanker omkring, hvad der skal ske, efter vedkommende er død, fjerner det en stor byrde fra de efterladtes skuldre og bidrager således til en god afsked uden for mange bekymringer, fortæller Kirsten Steffensen.

Kirsten Steffensen fremhæver, at man med fordel selv kan træffe valget mellem begravelse og bisættelse, om man ønsker et gravsted eller at få sin aske spredt. Herudover kan man f.eks. tage stilling til, hvordan kisten skal se ud, hvad der skal synges og spilles, hvilke blomster der skal pyntes med, osv.

Husk også din digitale arv

Udover valg af kiste, sange og blomster er det vigtigt at tage stilling til den digitale arv, vi efterlader os. Det er nemlig fortsat de færreste, der tager stilling til, hvad der skal ske med digitale enheder og profilerne på sociale medier, når man dør.

- Den digitale tidsalder bringer nye udfordringer med sig i forbindelse med dødsfald. Det er nemlig utroligt vanskeligt at få adgang til folks digitale enheder og profiler, hvis vedkommende ikke selv har overleveret adgangskoder og brugerrettigheder. De efterladte vil jo gerne have adgang til f.eks. familiebilleder og formelle dokumenter, som befinder sig på afdødes computer. Det samme gælder profiler på de sociale medier, som forbliver aktiv, hvis de pårørende ikke har fået adgang til at ændre profilen til en mindeside, udtaler Kirsten Steffensen.

Flere sociale medier forsøger at imødekomme denne problematik gennem implementeringen af forskellige løsninger. På Facebook kan man f.eks. vælge, om den pågældende profil skal slettes permanent eller laves om til et såkaldt mindesmærke, så venner og familie kan lave mindeopslag på profilen. Herudover er det muligt at udpege en ”eftermælekontakt”, som får begrænset kontrol over afdødes profil.

De formelle underskrifter er vigtige

Ifølge Kirsten Steffensen er det også en god idé at tage stilling til formelle dokumenter såsom testamente og fremtidsfuldmagt.

- Mange tror, at når bare man er gift, så er alt godt. Det er også første skridt, men det er altid godt at snakke med en advokat om testamente og fremtidsfuldmagt, forklarer Kirsten Steffensen.

Et testamente og en fremtidsfuldmagt kan vise sig at være behjælpelige både før og efter, døden er indtruffet. Før døden indtræffer, kan testamentet f.eks. anvendes i tilfælde af skilsmisse, hvorimod testamentet kan udrede fordelingen af arvestykker og økonomi, når døden er indtruffet. Ligeledes kan fremtidsfuldmagten være til stor gavn, da denne træder i kraft, hvis man mister evnen til at tage vare på sig selv f.eks. i tilfælde af demens. I fremtidsfuldmagten udpeges der bl.a. en person, som har lov til at handle og træffe beslutninger på egne vegne.

Læs mere om Jammerbugt Bedemand her: https://jammerbugt-bedemand.dk/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst