annoncørbetalt indhold

Du kan hjælpe med at skabe balance i Limfjorden – se her hvordan

Én stor fælles indsats skal atter balancere Limfjordens vandmiljø – og du kan være med til at gøre en forskel.

Julie Ebak, afdelingsleder for genbrugspladserne. <i>Foto: Johnni Pape, Aalborg Forsyning.</i>

Julie Ebak, afdelingsleder for genbrugspladserne. Foto: Johnni Pape, Aalborg Forsyning.

Hele vejen fra Thyborøn til Hals, strækker og snor vores allesammens Limfjord sig.

Limfjorden er hjem for blandt andet muslinger, forskellige fisk, sorthummere, ålegræs og tang. Desværre er mange af arterne udfordrede af levevilkårene i Limfjorden, idet der mangler overflader på bunden, de kan leve henholdsvis på og under.

Derfor er Limfjordsrådets Sekretariat og Aalborg Forsyning gået sammen om at løse denne problematik, og nu har du muligheden for at hjælpe til.

Sådan kan du hjælpe

Aalborg Forsyning står for at indsamle en masse større sten på genbrugspladserne i Storvorde og Nørresundby. Disse sten vil Limfjordsrådet, i samarbejde med en række frivillige kysthjælpere, bruge til at etablere såkaldte stenrev.

Stenrevene etableres i første omgang på 4 forskellige områder i Limfjorden, og udlægningen forventes påbegyndt allerede senere i år. Her får de adskillige formål:

- Med de her stenrev sørger vi for at genetablere et fast, naturligt substrat i Limfjorden, der både tilbyder en overflade til tang, men også er gode huler til sorthummere, fortæller Lars Nørgaard Bach, projektleder i Limfjordsrådets Sekretariat.

- Der har tidligere været mange flere sten i Limfjorden, men grundet mange års stenfiskeri, der blev ulovliggjort i 2010, er sten i dag en mangelvare i Limfjorden og andre marineområder.

De 4 områder, stenrevene skal etableres, fra øst til vest:

  1. Ved udløbet af Lindenborg Å.
  2. Lige ud for Lindholm Strandpark i Nørresundby.
  3. Hummerbakke ved Nørholm og Gjøl.
  4. Ved udløbet af Binderup Å tæt på Nibe.

Og jo flere sten, der kan komme på bunden af Limfjorden, jo bedre. Lars fortæller nemlig, at miljøtilstanden i Limfjorden desværre er i ringe tilstand i sin helhed:

- Den primære årsag til denne ringe tilstand er en for stor udledning af næringsstoffer, men andre faktorer spiller også ind; heriblandt de fysiske forhold.

- Vi kunne sagtens opsøge diverse grusgrave eller sprængsten fra Norden, men det er dyrt, og ligesom her er sten jo også et nødvendigt råstof andre steder, så vi opsøger sten blandt landmænd, entreprenører og private for at kunne genbruge deres overflødige sten, og dermed også undgå CO2-tung transport fra udlandet, fortæller Lars.

Sådan ser et stenrev ud. Fotos: Aalborg Forsyning.

3
Sådan ser et stenrev ud. Fotos: Aalborg Forsyning. Sådan ser et stenrev ud. Fotos: Aalborg Forsyning. Sådan ser et stenrev ud. Fotos: Aalborg Forsyning.

Du kan hjælpe ved at aflevere dine overskudssten fra eksempelvis haven eller indkørslen. Alle sten tæller uanset størrelse, men skal helst have en diameter på 10 centimeter eller større.

Stenene kan du i første omgang aflevere på genbrugspladsen i Storvorde samt Sundsholmen i Nørresundby.

- Vi har sørget for at afsætte et helt særligt område til aflevering af sten til stenrevene, fortæller Julie Ebak, der er afdelingsleder for genbrugspladserne.

- I december skrev Limfjordsrådets Sekretariat ud til en lang række landmænd og spurgte, om de ønskede at donere nogle sten til projektet. Nu åbnes for aflevering af sten fra borgere.

- Hver en sten tæller, men det er vigtigt, at teglsten, beton og andre typer sten undlades i containeren, idet de udleder affaldsstoffer, og man kun må udlægge natursten i fjorden, fortæller Julie.

Hvem er Limfjordsrådets Sekretariat og Aalborg Forsyning?

Limfjordsrådet blev etableret med henblik på at skabe en ren og bæredygtig Limfjord. Dette opnås blandt andet gennem samarbejde mellem 18 nordjyske kommuner og er til gavn for naturen og alle, der færdes i den.

Aalborg Forsyning står foruden stenrevsprojektet også for at samle ind i en række andre genbrugsprojekter. De samler eksempelvis paller ind og sikrer, at disse genanvendes. Derudover har de adskillige gange været med til at indsamle cykler, både til et projekt der skulle styrke børnehavebørns cykelkompetencer, samt et tilsvarende projekt, hvor flygtningekvinder skulle lære at cykle.

Kig efter dette skilt, når du afleverer sten på genbrugspladsen. <i>Foto: Aalborg Forsyning.</i>

Kig efter dette skilt, når du afleverer sten på genbrugspladsen. Foto: Aalborg Forsyning.

- Det er en kæmpe hjælp at samarbejde med Aalborg Forsyning og vi håber, at rigtig mange borgere vil donere en eller flere sten fra haven til Limfjorden, så vi sammen kan forbedre naturtilstanden og biodiversiteten, fortæller Lars.

- Projektet finansieres af Aalborg Kommune, men for at maksimere effekten søges også eksterne midler. Indsamlingen af sten i samarbejde med Aalborg Forsyning er også et forsøg på at skaffe gratis sten til naturprojekter, der kommer alle til gode.

- Vi håber på at gøre stenindsamlingen permanent, så vi kontinuerligt får fyldt stenbanken og forhåbentlig kan forbedre Limfjordens tilstand.