annoncørbetalt indhold

Bøn fra bedemand: Vi skal turde tale om døden

For mange kan det være svært at tage stilling til spørgsmål om død og begravelse. Det er en kedelig tendens, mener Kirsten Marie Baggesen, som er medejer af Baggesen Begravelses-forretning. Her forsøger man at oplyse folk om bedemands-arbejdet og døden ved at holde foredrag for unge og ældre.

Kiste eller urne? Hvem skal arve det musselmalede stel? Og hvordan får man skrevet en dødsannonce? Der er mange svære spørgsmål i forbindelse med døden, som for mange er svær og uoverskuelig at forholde sig til. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være. Det mener Kirsten Marie Baggesen, som er medejer af Baggesen Begravelsesforretning. Ifølge hende vil flere få lettere ved at tage stilling til døden, hvis de bliver oplyst om de processer, der sættes i gang, når man er gået bort.

- Vi ser en klar tendens til, at folk ikke kender til mange af de processer, som man skal igennem i forbindelse med et dødsfald. Det medvirker til at skabe et skræmmebillede af døden og bedemandsarbejdet, og det vil vi gerne lave om på ved at italesætte netop disse ting, siger Kirsten Marie Baggesen.

Hos Baggesen Begravelsesforretning vil man oplyse folk om bedemandsarbejdet ved blandt andet at tage ud til offentlige institutioner som skoler og plejehjem for at holde foredrag. Institutionerne kan selv bestemme, hvad de ønsker at høre om i forhold til bedemændenes arbejde.

- Børn er generelt nysgerrige og stiller en masse spørgsmål om døden, og derfor tager vi ofte ud på skoler og fortæller om vores arbejde. Det er med til at afmystificere og hærde dem, så de er bedre rustet, når farmor eller morfar engang skal dø. Plejehjem og ældreforeninger er også steder, hvor vi ofte tager ud og fortæller, og her er døden helt naturligt mere nærværende, fortæller Kirsten Marie Baggesen og fortsætter:

- Selvom vi godt ved, at vi skal herfra på et tidspunkt, er døden stadig et tabu for mange – også ældre – men det bør det ikke være. Det er nemlig noget, som vi alle skal stå ansigt til ansigt med på et eller andet tidspunkt i vores liv, og så er det godt at være forberedt, forklarer Kirsten Marie Baggesen.

Bedemændene fra Baggesen Begravelsesforretning afdækker mange forskellige emner, som relaterer sig til døden, når de er ude og holde foredrag. Men specielt én ting sætter de ekstra fokus på, når de er ude og snakke med unge:

- Vi snakker meget med unge mennesker om, hvordan man udviser respekt i forhold til døden. Før i tiden var det normalt at stoppe op, når der kom en rustvogn kørende, men det er der ikke mange unge, der gør i dag. Det skyldes den simple grund, at de unge simpelthen ikke har fået det at vide, forklarer Kirsten Marie Baggesen.

Tag stilling med ’Min sidste vilje’

Et af de koncepter, som Baggesen Begravelsesforretning mener er relevant for særligt ældre, er ’Min sidste vilje’. ’Min sidste vilje’ er en formular, som man kan udfylde med ønsker i forbindelse med sin egen død.

- Ved at nedskrive sine ønsker i forbindelse med ens egen død, slipper de pårørende for at skulle tage stilling til en lang række praktiske ting i en sorgfuld tid. Det kan for de fleste også være nemmere at videregive sine sidste ønsker via en formular end at skulle tage den svære snak med sine pårørende, siger Kirsten Marie Baggesen.

’Min sidste vilje’ kan hentes hos Baggesen Begravelsesforretning eller downloades på deres hjemmeside. Hvis man har udfyldt formularen til ’Min sidste vilje’, og den er blevet centralt registreret, vil ens ønsker automatisk blive synlige og opfyldt, når man går bort.

Af jord er du kommet – til jord skal du blive

En begravelse eller bisættelse ender i de fleste tilfælde på kirkegården, hvor enten kisten eller urnen bliver sænket i jorden. Et dødsfald har på den måde altid en meget nær forbindelse til jorden, og hos Baggesen Begravelsesforretning er man bevidst om det ansvar, som bedemandsarbejdet har i forhold til miljøet:

- I en tid hvor klimaet er i højsæde, må vi også gøre vores for at bidrage til en grønnere verden. Derfor køber vi for eksempel kister fra Tommerup-Heilskov, som planter et træ for hver kiste, de sælger. Det er en smuk handling, som markerer håb og en ny begyndelse, fortæller Kirsten Marie Baggesen og fortsætter:

- De pårørende til den afdøde bliver tilbudt at være med til at plante træet, som man også kan få sat afdødes navn på. Vi oplever, at det kan være en stor hjælp for de pårørende i deres sorgproces.

Du kan læse mere om Baggesen Begravelsesforretning her: www.baggesen.dk