annoncørbetalt indhold

Børn kan måske spise sig kloge

Ny forskning sætter fokus på, hvad fisk på middagsbordet gør for børns sundhed, hukommelse og koncentrationsevne - og der er smagsprøver på Nordsøen Oceanarium.

Vi får alt for lidt fisk.

Faktisk spiser vi i gennemsnit kun halvdelen af de 350 gram om ugen, som Fødevarestyrelsen anbefaler - og vores børn får endnu mindre. Det har sandsynligvis betydning for deres sundhed og indlæring, men der er endnu ikke lavet forskning på området. Alt viden, vi har, fokuserer på de sundhedsmæssige fordele, voksne har af at spise fed fisk.

Derfor har Nordea-fonden støttet "projekt FiSK" med 17,9 millioner kroner til et nyt samarbejde mellem forskere på Københavns Universitet og fire danske akvarier, heriblandt Nordsøen Oceanarium i Hirtshals.

- Viden og bedre vaner skal leges ind - det skal være sjovt at lære! Derfor glæder vi os til fra vinterferien at åbne dørene til et hav af lærerige aktiviteter for hele familien. Og oplevelserne må meget gerne inspirere gæsterne til at sætte mere fisk på middagsbordet derhjemme. Vejen til hjernen går gennem maven, siger Simon Madsen, formidlingschef på Nordsøen Oceanarium.

I udstillingen vil der til åbningen blandt andet være smagsprøver og konkrete opskrifter på børnevenlige fiskeretter, som samtidig er lette at lave i en travl hverdag.

- For vi ved jo alle sammen, at det er fristende at gå efter de sikre livretter hos børnene sådan en travl tirsdag aften. Derfor er det en fornøjelse for os at kunne præsentere en masse familier for spændende viden og smagsoplevelser, der forhåbentligt gør børnene meget mere interesserede i at spise fisk derhjemme, tilføjer Simon Madsen.

Der vil ligeledes være interaktive aktiviteter for børnene, og gæsterne har mulighed for at bidrage til forskningen ved at indtaste information om deres egne vaner i forhold til at spise fisk.

Fakta om FiSK

• Projekt FiSK - forsknings- og formidlingsprojekt om Fisk, børn, Sundhed og Kognition er et landsdækkende, tværfagligt partnerskabsprojekt som løber fra marts 2016 til februar 2019.

• Projektet vil undersøge, hvordan fisk påvirker børns sundhed og kognitive funktion samt give danske familier viden om og oplevelser med fisk og sundhed på en sjov og utraditionel måde.

• Sideløbende med de videnskabelige undersøgelser skal fire akvarier formidle forskernes nuværende viden om fisk og sundhed.

• Det bliver gjort gennem interaktive udstillinger på akvarierne, som også danner ramme om temadage og aktiviteter, hvor både børn og voksne får mulighed for at håndtere og smage på fisk på nye og spændende måder.

• Projektet er forankret på Institut for Idræt og Ernæring, Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet.

• Projektets formidlingspartnere er fire danske akvarier: Kattegatcentret i Grenaa, Nordsøen Oceanarium i Hirtshals, Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og Den Blå Planet i København.

• Tilsammen har de fire akvarier mere end 1 mio. besøgende årligt.

Kilde: Nordea-fonden

Grundlag for kostanbefalinger til børn

Projekt FiSK er et nytænkende samarbejde, da det kombinerer forskning på Københavns Universitet med formidling ude i de fire akvariers udstillinger.

- Det er nytænkende, at fire akvarier samarbejder med en forskningsinstitution. I fællesskab vil de høste ny viden. Og så vil de med et hav af sjove og lærerige aktiviteter også inspirere tusindvis af børn og voksne til at sætte flere fisk på middagsbordet, siger direktør Henrik Lehmann Andersen fra Nordea-fonden.

Den videnskabelige del af projekt FiSK ledes af lektor Camilla T. Damsgaard fra Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet. Hun står i spidsen for det videnskabelige forsøg, der inkluderer 200 børn, der er inddelt i to lige store grupper. 100 børn skal spise 300 gram fed fisk om ugen, mens de resterende får kylling.

- Når vi undersøger effekten af fed fisk på en stor gruppe børn, giver det nye muligheder for at udvikle mere præcise kostanbefalinger til børn, siger Camilla T. Damsgaard.

Projektet løber fra 2016 til 2019.

Den interaktive udstilling "Det levende køkken" åbner på Nordsøen Oceanarium d. 10. februar 2017.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.