annoncørbetalt indhold

Den ultimative nordjyske julefrokostguide

Den årlige julefrokost bør være en hyggelig og afslappende tid, hvor man kan nyde samværet med sine nærmeste, men juletiden kommer også med en arbejdsbyrde. Hvad med at lade de professionelle om, at forkæle med god mad og stemning til årets julefrokost, så du kan fokusere på at hygge, fremfor at røre i sovsen?

Tiden for sild og snaps buldrer nemlig snart over nordjylland, når julen gør sin overdådige entré. Det er en tid, som er helt usammenlignelig med andre højtider, og som i den grad retfærdiggør mange hyggelige sammenkomster og lækker dansk mad ud over det sædvanlige. Vi bringer derfor den ultimative nordjyske julefrokostguide, der kommer gennem hele smagspaletten fra danske brunede kartofler til de mere eksotiske toner.

Sammensæt selv din julemenu

Mennesker er selektive individer, der som oftest ved, hvad de vil have.

Dette behov kan indfries, når der bestilles mad til julefrokosten hos Kokken & Jomfruen. Her kan der vælges til og fra af julemenuens fristelser, som man lyster. Menuen byder på alt den klassiske danske julemad, som man kender fra julefrokost.

- Paneret rødspættefilet med grov remoulade og citron

- Marinerede hvide sild med løgringe, kapers og karrysalat

- Kryddermarinerede røde nordsøsild med dild og peberrodscreme

- Cremede karrysild med rødløg og kapers

- Gravad laks med sennepsdressing

- Røget laks med røræg og purløg

- Friskbagt leverposteg med champignoner og bacon

- Halve æg med mayonnaise, rejer, citron og karse

- To skiver roastbeef med grov remoulade, ristede løg og agurkesalat

- To skiver flæskestegspålæg med rødkål

- Hønsesalat med bacon

- Sylte med sennep og rødbeder

- To frikadeller med surt

- To tarteletter med høns i asparges og friskhakket persille

- Glaseret juleskinke med fynsk grønlangkål

- Medister med rødkål og sennep

- Fynsk æbleflæsk med bacontern og løg

- Mørbradbøffer med bløde løg

- Confiteret andelår med æble- og svinekompot

- Risalamande med kirsebærsauce

- To slags oste med julesyltede blommer og to slags kiks

Faktisk debuterede Kokken & Jomfruen til en julefrokost for 50 år siden. Siden da er virksomheden blevet landsdækkende og agerer brand for Catering Danmark. Man har derfor med en garvet spiller at gøre, når man bestiller catering herfra. En julefrokost herfra er ganske konkurrencedygtig og kan fås ned til 89,95,- pr kuvert.

Med Kokken & Jomfruen som leverandør til årets fest kan tiden i stedet, bruges på at pynte op og hygge om gæster. Man spiser som bekendt også med øjnene, så selvom maden er ud af huset, leveres maden, med enkelte undtagelser, på hvide porcelænsfade. Så er der dømt let og hjemlig julehygge, uden at gå på kompromis med bekvemmeligheden ved en restaurant.

Se hele deres julemenu - lige her.

Tradition og fornyelse i badehotel idyl

I hjertet af Blokhus, nærliggende den frodige Blokhus Plantage og ud til Vestkystens Jammerbugt, ligger en autentisk ny bygning med referencer til badehotellets storhedstid.

Strandhotellet Blokhus åbnede i 2017 og byder på klassisk badehotel-stemning, der emmer af idyl og luksus. Hotellets “Restaurant Blå” er svøbt i smukke håndlavede paneler og egetræsplanker, og en stor åben pejs spreder en stilfuld men afslappet stemning. De smukke lokaler og dekorationer danner ramme for den perfekte aften.

Det er ikke kun indretningen, der præges af både tradition og fornyelse. Ligeså er julemiddagen, der er skruet sammen af lokalt opdrættet kød og økologisk grønt fra lokale avlere. Hav da også for øje, at det er nogle af Danmarks allerbedste fisk, der hives op fra havet kort derfra.

Apropos fisk, så byder julefrokostmenuen traditionens tro på en række kolde fiskeretter, hvor der naturligvis er at finde, hvad nogen ville kalde essensen af en julefrokost, nemlig:

- Marinerede sild og kryddersild med karrysalat, løg, dild og æg

- Fiskefilet med hjemmerørt remoulade og citroner

- Salat af rejer med æbler og blegselleri

- Sylte med cornichons

- Laks med rygeost og salater

Og når det kommer til de varme retter:

- Medisterpølse med grønlangkål, sennep, rødbede

- Confiteret andelår med æblekompot

- Andebryst med rødbede og svesker

- Ribbensteg med rødkål

- Hvide og brunede kartofler og andesauce

- Hjemmelavede frikadeller

Kan man klemme dessert ned ovenpå det overdådige måltid, er der:

- Ris a la mande med hjemmelavet kirsebærsauce

- Brownie med vaniljecreme og kirsebær

- Ostebræt med kiks og sylt

Til maden hjælper restaurantchefen gerne med at vælge passende vine eller specialøl. Undervejs kan man ligeledes varme sig på hjemmelavet snaps, der er brygget på kærlighed og ingredienser fra naturen i og omkring Blokhus.

Se hele deres julemenu - lige her.

Social dining med asiatisk twist

På Vesterbro, Aalborgs hotspot, støder man på en facade med ordet “Nam”. Ordet bruges som oftest til at udtrykke at, et måltid er fristende og velsmagende. Dette er også tilfældet, når man gæster Restaurant NAM, men faktisk refererer ordet til restauratør Kim Jeppesen, hvis far, Nam, ankom til Danmark fra Asien i 1981. Med sig tog han sin asiatiske arv og madkultur, og derfor præges NAMs menukort i dag af Kims asiatiske rødder.

Menukortet baseres derfor på nordiske råvare men med et asiatisk twist. Dette er essensen hos NAM og ligeledes dét, der gør menuen nytænkende og velsmagende, og her er julemenuen ingen undtagelse. Råvarene er julen tro, men nytænkt i ægte NAM-stil. Udover at nytænke julemenuen, er det især på det sociale, at NAM differentierer sig, da man opererer efter konceptet social dining, hvor maden deles ved bordet og giver derfor en anderledes og social madoplevelse.

Menuen består af:

- Krokette m. andelår, kimchi & pebercreme

- Asian æbleskive m. kokos & karl johan

- Laks m. trøffelponzu, sesam & shiso

- Grillet fermenteret gris m. ristet hvidløg & lotus

- Friteret jomfruhummer m. tomat & havgus

- Tun m. æble, citron & nuoc mam

- Dampet vesterhavsfisk m. rissuppe & ingefær smør

- Steamed bun m. friteret reje, chilicreme, agurk & kimchi

- Daikon m. sojalagret æg & XO sauce

- Andebryst m. grønkål & fivespice US okse m. solbær, røget marv, rødbede & langpeber

- Kartoffel m. karry, saltet lime & havgus

- You tiao m. kondenseret mælk & æble

- Sticky rice m. mango & kirsebær

Læs mere om julepakkerne - her!

Er det hér hyggen skal udfolde sig, så kan man som gæst vælge mellem to julefrokostpakker. Den lille pakke serveres over fire omgange. Her er 10 serveringer og fire glas fra vin- eller juicemenuen. Den store pakke byder på 15 serveringer á seks omgange, med seks glas vin eller juice. Begge julepakker byder på velkomstbobler samt kaffe, noget sødt og NAMs helt egen juleshot.

Den eksotiske julefrokost

Nær Aalborg Havnefront finder man endnu en perle, nemlig Restaurant Menéndez, som kan siges at være Restaurant NAMs spicy latinamerikanske kusine. Her strækker smagsløgene sig fra Mexico til Argentina, mens råvarene stadig er julen tro. Menéndez’ fortolkning af det latinamerikanske køkken med omtanke for råvare, giver besøgende en helt anderledes smagsoplevelse. Maden kan naturligvis nydes på restauranten i den sydamerikanske atmosfære eller tages med ud af huset.

Som gæst på restauranten vil man opleve en farvefuld julemenu krydret med sydens varme. Ved ankomst er der først velkomstdrink og snacks. Dertil vil der være en drikkemenu, samt kaffe, lidt sødt og et juleshot.

Med et latino twist består en 9-serverings julemenu af:

- Tostada m. krabbe, saltet lime & avokado

- Tun ceviche m. gran, tomat & kokos leche de tigre

- Yucca fries m. hvidløg & tomat

- Hjertesalat m. Chorizo, majs, trøffel & vesterhavs ost

- Taco m. confiteret andelår, pebercreme & salsa roja

- Taco m. BBQ gris, grillet ananas & salsa amarillo

- Empanada m. svampe , majs & rygeost

- Andebryst m. ristet grønkål, røget kartoffel & æble/chipotle sauce

- Churros m. Banan, chokolade, kanel & mezcal

Her er det ikke kun smagsløgene der pirres. Afholder du julefrokost på Restaurant Menéndez, sørges der nemlig også musikalsk underholdning, som skal skabe en rigtig latino stemning, når det lokale liveband La Tríade gæster Menéndez den sidste weekend af november samt første weekend i december. Bandet er etableret i Aalborg, men med brasilianske og peruvianske rødder.

Så hvis du mangler inspiration til hvor, du skal holde julefrokost, bestille mad fra og eller bare ønsker at komme ud og få en kulinarisk julefrokostoplevelse, så er det bare at komme afsted. Nu har du i hvert fald fået et par gode bud på hvad Nordjylland har at tilbyde.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.