Annoncørbetalt indhold

Du mister flere tusind kroner på din opsparing

Fortsætter indlånsrenterne på 0 procent og inflationen på 1 procent, mister en gennemsnitsfamilie over 2.000 kroner på opsparingen i banken i år.

Danskernes private indlån slår konstant nye rekorder. Sidste år endte indlånet på 546 milliarder kroner, og nyeste tal fra Nationalbanken viser, at 2017 fortsætter i samme spor. Fra januar til og med april lå det private indlån i danske pengeinstitutter nemlig på 570 milliarder kroner. Det vil sige, at en gennemsnitsfamilie således har 215.088 kroner stående på en indlånskonto, hvilket er en stigning på 4,3 procent sammenlignet med sidste år. Og selvom det umiddelbart kan virke positivt, så risikerer danske familier faktisk at miste flere tusind kroner på deres store opsparingslyst alene i år.

- I øjeblikket ligger indlånsrenten reelt set på 0 procent, mens inflationen er på 1 procent. Det gør danskernes opsparing mindre værd for hver dag, simpelthen fordi priserne langsomt stiger, alt imens du ikke får noget renteafkast på din opsparing. Fortsætter renten og inflationen på samme niveau resten af året, vil en familie med et gennemsnitligt indlån på 215.088 kroner have mistet 2.156 kroner i købekraft ved årets udgang. Derfor er det værd at overveje alternativer til opsparing, forklarer Spar Nords cheføkonom Jens Nyholm.

Spar Nords analyse viser, at en familie de seneste 10 år i gennemsnit har mistet 1.409 kroner årligt i købekraft på at have penge placeret som indlån i banken. Det er et samlet beløb på 14.090 kroner, som, Jens Nyholm forventer, kan stige yderligere de kommende 1-2 år.

- Sidste år var inflationen i gennemsnit på 0,25 procent, hvor den i starten af 2017 har ligget på 1 procent. Inflationen er således stigende, mens renten ikke ser ud til at ændre sig inden for nærmeste fremtid. Derfor vil det være fordelagtigt for flere at gentænke sine muligheder netop nu, forklarer han.

Indhold leveret af Spar Nord

Der er flere alternativer til indlån, og det er meget forskelligt fra person til person, hvad der er den bedste løsning. Her kommer fire bud på alternative muligheder:

1. Køb ejendom eller feriehus

Lejer du eksempelvis din bolig, kan du med fordel købe i stedet. På den måde investerer du pengene i noget, der på sigt har bedre chancer for at give et positivt afkast. Ejer du allerede boligen, kan alternativet være at købe et sommerhus, som ikke alene kan stige i værdi, men også giver brugsværdi og udlejningsmuligheder.

Indhold leveret af Spar Nord

2. Køb værdipapirer

Det mere traditionelle valg er aktier og obligationer. Men det afhænger meget af temperament, da der er risiko af forskellig art forbundet med værdipapirer. Derfor bør du gøre dig grundige overvejelser, før du flytter pengene fra en risikofri opsparing til værdipapirer, hvor du risikerer betydelige kursfald. Omvendt giver det mulighed for, at pengene vokser i værdi, hvilket indlånsrenten ikke vil gøre lige foreløbig.

3. Invester i noget med brugsværdi

Derudover er der investeringer med brugsværdi. Det kan være en udbygning af huset eller et nyt køkken, som samtidig øger værdien af boligen. Mange vælger også at bruge pengene på eksempelvis rejser, som ikke giver et økonomisk afkast, men derimod bidrager til livskvaliteten på anden vis.

Indhold leveret af Spar Nord

4. Betal af på din gæld

Det er oplagt at bruge en del af opsparingen på at afdrage på gælden, hvis du eksempelvis har et bil- eller boliglån. I de fleste tilfælde er det nemlig dyrt at have indlån og gæld samtidig, og du kan derfor med fordel nedjustere udgifterne til gælden og samtidig undgå, at pengene står på en indlånskonto og falder i købekraft.

Vil du gerne blive klogere på alternativer til indlån, og hvor meget du står til at miste på din opsparing i år, kan du klikke her.

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!