annoncørbetalt indhold

Efterskoleelever er bedst rustet til at fuldføre en ungdomsuddannelse

Nye tal viser, at flest efterskoleelever fuldfører en ungdomsuddannelse sammenlignet med elever fra fx folkeskoler, friskoler og private grundskoler. Ifølge forstanderen på Han Herred Efterskole i Fjerritslev skyldes det ikke mindst efterskolernes fokus på at styrke eleverne både fagligt og socialt.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at især efterskoleelever klarer sig godt, når det gælder fuldførelse af ungdomsuddannelser. Hele 89% af de 25-årige, der har afsluttet deres grundskole på en efterskole, havde fuldført en ungdomsuddannelse i 2018. Det gør efterskoleelever til dem, som oftest gennemfører en ungdomsuddannelse sammenlignet med bl.a. folkeskoleever og elever fra fri- og privatskoler. Siden 2005 er andelen af efterskoleelever, der fuldfører en ungdomsuddannelse, steget med 10%, hvorimod andelen af folkeskoleelever og frie grundskoleelever kun er steget med hhv. 3% og 7%.

En af årsagerne til det stigende antal fuldførende efterskoleelever på landets ungdomsuddannelser er givetvis efterskolernes fokus på elevernes udvikling. Det er i hvert fald tilfældet på Han Herred Efterskole, der anser elevernes faglige og sociale udvikling som et vigtigt led i elevernes forberedelse til livet efter efterskolen. Her tror man på, at elevernes udvikling bl.a. bidrager positivt til en glidende overgang fra efterskole til ungdomsuddannelse.

- Vi går meget op i at klæde eleverne på til deres videre vej i uddannelsessystemet, og derfor er det selvfølgelig glædeligt, at det også afspejles i statistikkerne. Vores elever bliver styrket som hele mennesker og får noget ballast i rygsækken gennem alle de faglige, sociale og fysiske aktiviteter, et efterskoleår byder på, fortæller Svend Aage Nielsen, der har været forstander på Han Herred Efterskole siden 2016.

Understøtter de unges vej til uddannelse

Svend Aage Nielsen fortæller videre, at eleverne på Han Herred Efterskole får tilbudt hjælp og støtteundervisning, hvis de oplever problemer i de boglige fag. Støtteundervisning er dermed en af de måder, hvorpå Han Herred Efterskole sikrer, at eleverne fastholder en faglige udvikling i løbet af det 11 måneder lange efterskoleophold.

¬ - Vi tilbyder gerne eleverne skræddersyet støtteundervisning, hvis det skulle blive nødvendigt. Det kunne fx være ekstra matematiktimer, hvis eleven synes, at tallene driller lidt. Det kan også være, at eleven bare har mistet motivationen i de boglige fag, hvilket vi så hjælper med at få genoprettet. På den måde forsøger vi at møde den enkelte elev i øjenhøjde og undgå, at eleverne kommer bagefter på det faglige, udtaler Svend Aage Nielsen.

Lidt foran alle andre

Frida Helledie, som gik på Han Herred Efterskole 2017-2018, har selv oplevet, hvordan efterskoleåret var med til at skabe et solidt fundament for hendes videre uddannelse. Frida har altid vidst, at hun gerne ville tage en ungdomsuddannelse på HTX, men efter 9. klasse mærkede hun skoletrætheden. Det fik et år på Han Herred Efterskole i Fjerritslev lavet om på.

- Efter folkeskolen havde jeg brug for et afbræk, hvor jeg kunne holde skolen ved lige og samtidig få en masse fede oplevelser – derfor valgte jeg at tage på Han Herred Efterskole. Her fik jeg repeteret en masse materiale fra folkeskolen på et lidt højere niveau, så da jeg startede på HTX året efter, følte jeg mig lidt foran alle de andre, forklarer Frida Helledie og fortsætter:

- Herudover sørgede lærerne på Han Herred Efterskole for at informere os om forskellige uddannelsesmuligheder, så vi blev mere klar over, hvad det fx kræver at tage en ungdomsuddannelse. På efterskolen lærte jeg også at arbejde sammen med alle mulige forskellige mennesker og tage ansvar både i og uden for skolen. Det har været til stor hjælp sidenhen, for når man går på en ungdomsuddannelse, skal der arbejdes i grupper og tages ansvar for egen læring.

Læs mere om Han Herred Efterskole her: www.hhe.dk

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.