annoncørbetalt indhold

Efterspørgslen falder på de populære minibiler

De billige minibiler har længe været de mest populære blandt danskerne, men nu er det en anden biltype, der har sneget sig ind på markedet.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Små biler til en billig pris har længe været i særlig høj kurs blandt danskerne.

 

De såkaldte mikrobiler, der blandt andet tæller de populære Volkswagen Up, Kia Picanto og Peugeot 208, har man nærmest kunnet spotte overalt i gadebilledet.


Men nu er det altså en helt ny type bil, der har indtaget førstepladsen som den mest populære bil blandt danskerne - og det er faktisk en helt anden form for køretøj.

Der er nemlig tale om SUV’en, der er en noget større bil end den ellers så populære minibil.

De høje biler er sprunget fra at udgøre 12 procent af salget for to år siden til i maj 2018 at udgøre 27 procent, og der er på den måde tale om mere end fordobling i salget af SUV’er. Det viser tal fra FDM.

 

Men det er ikke kun nye SUV’er, der er populære. På sitet Bilhandel.dk, hvor private såvel som forhandlere kan købe og sælge brugte biler, melder de også om en fremgang i salget af brugte SUV’er.

SUV er for en forkortelse for sport utility vehicle, og de kan bedst betegnes som en slags hybrid af en stationcar og en pickup. Det er altså en stationcar, men med et noget større karrosseri.

SUV’er har ofte firhjulstræk, der gør dem særdeles velegnet til at køre i mudret og kuperet terræn. Og så er det en god bil til dem, der kører med tungt læs - for eksempel dem med heste.

 

Minibiler i markant fald

 

Minibilerne har i mange år været dominerende på bilmarkedet, men de er nu drattet drastisk i popularitet.

Ifølge tallene fra FDM havde de en andel på 21 procent for to år siden, men nu udgør de kun 10 procent af det samlede antal nye, solgte biler.

Forklaringen kan måske findes i den omlægning af bilafgifter, der blev vedtaget i efteråret 2017.

Her blev registreringsafgiften sænket, mens den grønne ejerafgift blev hævet. Det har gjort det dyrere at eje særligt de helt små biler.

Beregninger viser, at en populær minibil som for eksempel Toyota Aygo efter 15 års ejerskab (som er den gennemsnitlige levealder på en bil), vil koste ejeren 9600 kroner mere i forhold til det nuværende system.

 

Dyreste land at være bilejer i

 

Danmark er faktisk det land i EU, der har de allerhøjeste bilafgifter, og faktisk også i hele verden - kun Singapore overgår Danmark.

 

Når man i Danmark anskaffer sig en bil, skal man betale de obligatoriske 25 procent i moms og derudover 105 procent i registreringsafgift af de første 106.600 kroner, som bilen koster - derfra stiger afgiften yderligere til 150 procent.


Men den registreringsafgift er i efteråret 2017 blevet sat ned til 100 procent, og det betyder, at det er blevet billigere at købe de dyrere biler.

Flere peger på, at det er med til at forklare stigningen i antallet af solgte SUV’er.