annoncørbetalt indhold

Haven hitter blandt unge

Sidste sommer var den varmeste i dansk vejrhistorie. Det har særligt sat sine spor i den unge generation af haveejere, som i stigende grad bruger tid og kræfter på at sikre grønne plæner og blomstrende haver til sommer.

Sidste år bød vejrguderne på en lang og rekordvarm sommer, og flere danskere frygter endnu en hård hedebølge med brune græsplæner. Det har resulteret i, at mange, som tidligere har set havearbejdet som en tung byrde, er blevet bevidste om, at det godt kan betale sig at investere både tid og kræfter med arbejdshandskerne på, hvis haven skal stråle til sommer. Det gælder særligt den yngre generation af haveejere, lyder det fra Gug Anlæg og Planteskole:

- Vi har siden årsskiftet haft besøg af flere og flere unge mennesker, som ellers ikke traditionelt set har været vores primære målgruppe. Det sker blandt andet fordi, flere bliver husejere og opdager glæden ved en pæn og velholdt have. Samtidig har mange oplevet konsekvenserne af sommerens hedebølger og vælger derfor at tage flere forholdsregler, der kan modvirke brune græsplæner og udtørrede blomster, fortæller Martin Holmriis fra Gug Anlæg og Planteskole.

Fra jord til bord

Bæredygtige principper og ”Grow Your Own”-tankegangen er områder, der særligt kendetegner denne nye generation af haveejere. Derfor vælger mange at anlægge køkkenhave for at kunne følge processen fra jord til bord:

- Den yngre generation har en tendens til at værne mere om miljøet og tage miljøvenlige løsninger til sig – også når det gælder havearbejde. Køkkenhaven er et konkret sted, man kan sætte ind, ved at dyrke sine egne grøntsager. På den måde får haveejerne desuden en konkret og betryggende viden omkring, hvor råvarerne kommer fra og undgår dermed løsninger, der belaster miljøet for meget, fortæller Martin Holmriis og tilføjer, at det er nu, man skal gøre køkkenhaven klar for at få størst muligt udbytte.

De mest populære køkkenhavegrøntsager i øjeblikket er forskellige sorter af kål såsom grønkål, palmekål, savojkål og spidskål. Kål er en meget taknemmelig grøntsag og egner sig derfor godt til køkkenhaven.

Skab et bæredygtigt økosystem i haven

Ifølge Martin Holmriis kommer de unge haveejeres miljøbevidsthed desuden til udtryk gennem deres store interesse i planternes oprindelse og holdbarhed:

- Den nye generation af haveejere træffer ikke tilfældige havevalg. De tager aktivt stilling til planternes oprindelse og bæredygtige principper. Bekæmpelse af skadedyr sker desuden i højere grad via biologisk bekæmpelse frem for sprøjtemidler, som ellers hidtil har været manges foretrukne løsning, fortæller Martin Holmriis.

Hos Gug Planteskole har man længe brugt nyttedyr for at få bugt med skadedyr. Nyttedyr er et miljøvenligt alternativ til sprøjtegift, der benytter naturens egne kræfter til at opretholde planternes balance. Nyttedyrene skal sættes ud i starten af maj, når dagtemperaturen er stabil over 10 grader. Martin Holmriis glæder sig over, at flere og flere får øjnene op for den bæredygtige løsning til haven:

- Det er glædeligt, at flere får øjnene op for miljøvenlige alternativer til sprøjtegift, og nyttedyr er klart den mest bæredygtige løsning på sigt. Derudover anlægger mange hårdføre stauder og buske i deres have, som tiltrækker insekter og dermed bidrager positivt til havens økosystem. Blandt de mest populære stauder findes Anisisop og Sankthansurten, der dels blomstrer længe og dels tiltrækker sommerfugle, som kan tilføre yderligere dyreliv til haven, forklarer Martin Holmriis.

Den store interesse for hårdføre planter og buske har fået Gug Planteskole til at indgå nye, internationale samarbejder, der kan udvide planteskolens sortiment. Det populære have-brand Proven Winners skal blandt andet levere hårdføre planter og buske, som blomstrer længe og kan klare sommerens varme temperaturer.

Bliv inspireret til at skabe din egen bæredygtige have på www.gugplanteskole.dk eller følg med på Facebook og Instagram.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.