annoncørbetalt indhold

Hvaler: Hvorfor strander de i Nordjylland?

Hvaler trækker hundredvis af nordjyder til og skaber store overskrifter i de danske medier. Men hvor mange hvaler findes der i vandene omkring Nordjylland, og hvorfor strander de så ofte på de nordjyske strande? Det sætter Nordsøen Oceanarium i Hirtshals fokus på i vinterferien.

Alting har en ende, en hvalfisk har kun én.

Nordjyderne har på det seneste kunnet nikke genkendende til den populære Shu-bi-dua sang, efter de har fået syn for sagen, da flere og flere hvaler er skyllet op på de nordjyske strande.

Sidste år strandede eksempelvis en vågehval på Blokhus strand, derefter havde en sejhval forvildet sig ind i Hobros havn, og senest dukkede en grindehval op på Sønderstrand i Skagen.

Ja, man skulle næsten tro, at hvalen Hvalborg også endte sine dage på en strand i Nordjylland.

Men Hvaler er for det første slet ikke fisk – de er pattedyr som os selv. Hvorfor strander de majestætiske dyr egentlig på de nordjyske strande? Det har biolog hos Nordsøen Oceanarium, Kristina Ydesen, et godt bud på:

- Det er ikke noget nyt, at der skyller hvaler op på de danske strande. En af grundene skal findes i Nordsøens geologi. Lavvandede områder kan forvirre tandhvalernes navigationssystem, så de strander. Hvaler kan også blive ramt af skibe og tage alvorlig skade. Derudover kan sygdom og alderdom også være årsag til strandinger.

Der findes faktisk 1,5 millioner hvaler i de europæiske farvande, som er fordelt på 19 forskellige arter, viser en international optælling af hvalbestanden i Europa. Og ifølge Kristina Ydesen findes over halvdelen af de optalte arter i havene omkring Danmark:

- Der er omkring ti hvalarter, der jævnligt ses i de danske farvande, som eksempelvis vågehvalen, marsvin og delfiner. Listen tæller også spækhuggere, som for nyligt blev set ud for Skagen, og en del andre arter, der i ny og næ svinger forbi Danmark. For eksempel blev der sidste sommer spottet en finhval ud for Dragør.

De mange hvaler vækker stor begejstring i det nordjyske, hvor de trækker hundredvis af mennesker til og skaber store overskrifter i medierne. Og spørger man Kristina Ydesen, så skyldes fascinationen til dels, at mennesker og hvaler har mere til fælles, end man lige går og tror:

- For det første er hvaler jo ikke fisk, men pattedyr. Derudover er hvaler jo også intelligente dyr, som kan kommunikere med hinanden og har hver især deres egen unikke stemme – ligesom os mennesker. Mange hvaler synes også, det er sjovt at lege. Især hvalunger holder af at lege – nøjagtig ligesom menneskebørn.

Følg i sporene på en vågehval

Netop på grund af den store interesse sætter Nordsøen Oceanarium i vinterferien fokus på de store og fascinerende dyr med et kæmpe hvaltema.

Under overskriften ”Det store hvalmysterium” vil besøgende blandt andet få mulighed for at følge i sporene på et af de store havdyr:

- Som gæst kan man være med til at løse et spændende mysterium om den vågehval, som en gruppe danske forskere sidste år mærkede med en satellitsender. Her byder vi vores gæster indenfor i vores Hvalforskerhytte, hvor der også vil blive tændt op i brændeovnen og være varm kakao og kaffe på kanden.

I vinterferien vil man også få mulighed for at komme helt tæt på de store havdyr ved akvariets spritnye Big Ocean Window, som er Skandinaviens største interaktive LED-skærm:

- På Big Ocean Window har vores gæster mulighed for at opleve virtuelle hvaler i deres fulde størrelse. Lige pludselig kan der svømme en 17 meter lang finhval hen over skærmen, hvilket er en ret fascinerende oplevelse, og noget kun er få forundt at opleve i virkeligheden, fortæller Kristina Ydesen.

Nordsøen Oceanariums store hvaltema løber fra lørdag den 9. februar til og med søndag den 24. februar, hvor der vil være aktiviteter for både børn og barnlige sjæle.

Vil du vide mere om verdens største dyr og deltage i de mange spændende aktiviteter? Så besøg Nordsøen Oceanariums hjemmeside og planlæg dit besøg.

Hvad sker der, når en hval strander? I 2016 skyllede en 17 meter lang finhval i land ved Blokhus. Følg dens rejse fra stranding til dissekering her.

Vidste du, at…

Verdens 10 største dyr er alle hvaler.

Hvalernes nærmeste slægtning er flodhesten.

Hvaler får deres væske igennem deres føde.

Tandhvaler bruger ekkolokalisering til at finde føde, ligesom flagermus.

Hvalbarder blev tidligere anvendt som plastik. Man har bl.a. lavet korsetter af dem, syet dem ind i bunden af præstekjoler eller lavet dem om til politistave.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.