annoncørbetalt indhold

Nordjyder efterspørger fleksible uddannelsesmuligheder

Flere og flere nordjyder vil selv bestemme, hvornår de skal studere, og hvor mange fag de vil læse. Hos HF&VUC NORD mærker man en stor efterspørgsel på fleksible uddannelsesmuligheder, da især hf-enkeltfag er blevet et populært valg blandt både voksne og ”voksne unge”.

Hos HF&VUC NORD er der uddannelse for alle, og det er aldrig for sent at dygtiggøre sig. Der skal derfor være plads til, at voksne også kan studere, omskoles og opkvalificere deres kompetencer, og det kræver, ifølge rektor for HF&VUC NORD Lene Yding, nogle helt særlige forhold:

- Der er behov for, at alle uddanner sig, men der er mange voksne og ”voksne unge”, der ikke har lyst til at starte forfra sammen med de unge, der går direkte på gymnasiet fra folkeskolen. Derfor er det vigtigt, at vi tilbyder nogle fleksible løsninger, som tager højde for den enkeltes forudsætninger, behov og ønsker, og som passer ind i deres hverdag og der, hvor de er i deres liv.

Hf-enkeltfag på VUC er en populær vej til en studentereksamen for unge og voksne i Nordjylland. I 2019 var der i alt 375 kursister, som fik den blå hf-studenterhue på HF&VUC NORD, og ud af dem havde 283 gået på hf-enkeltfag, hvilket svarer til 75,5%. Populariteten skyldes blandt andet, at kursisterne selv har mulighed for at strukturere og tilpasse uddannelsesforløbet, så skemaet passer ind i netop deres hverdag.

- Hos vores kursister er der mange faktorer, der spiller ind i valget af uddannelse. For nogle handler det om at kunne få en uddannelse til at hænge sammen med praktiske gøremål som at hente og bringe børn og i det hele taget en ”voksen” hverdag. For andre handler det om, at de gerne vil have mulighed for hurtigt at tage lige præcis de fag, de skal bruge for at komme ind på fx sygeplejerskeuddannelsen. For andre igen handler det om at kunne tage sin hf-uddannelse på en måde, der tager hensyn til, at man skal bruge lidt længere tid, fx fordi man er ordblind. Ved hf-enkeltfag bestemmer kursisterne selv, hvor meget undervisning de vil have i løbet af en uge, og derfor appellerer fleksibiliteten ved hf-enkeltfag til rigtig mange, lyder det fra Lene Yding.

Ved HF&VUC NORD er det muligt at læse hf-enkeltfag i Frederikshavn, Hjørring, Aabybro, Aalborg, Aars, Hobro og Hadsund. Derudover er det også muligt at læse fagene gennem fjernundervisning.

Fjernundervisning giver ekstra frihed

En anden forklaring på den store interesse for hf-enkeltfag ved HF&VUC NORD er muligheden for fjernundervisning. Her foregår undervisningen via forskellige former for digitaliseret undervisningsmateriale, som der kan arbejdes med når og hvor, det passer den enkelte. Ifølge Lene Yding fungerer fjernundervisning særligt godt, når undervisningsmetoden kombineres med almindelig undervisning:

- Hvis man læser hf-enkeltfag udelukkende via fjernundervisning, opnår man selvfølgelig en endnu højere grad af fleksibilitet, men man skal også have en høj studiedisciplin. Vi har gode erfaringer med, at man kombinerer fjernundervisning med almindelig undervisning. På den måde får man det bedste fra begge verdener, da man også opbygger sociale relationer ved at deltage i den fysiske undervisning.

- Vi oplever, at nogle vælger hf-enkeltfag som fjernundervisning for at få fag, de ellers ikke havde mulighed for at tage. Enten fordi de ikke kan få et fuldt undervisningsskema med fysisk fremmøde til at passe ind i deres hverdag, eller fordi faget ikke udbydes i den by, hvor de ellers går på VUC. Dermed giver hf-enkeltfag som fjernundervisning flere mulighed for at få præcis de fag, de skal bruge, slutter Lene Yding.

Der er opstart på hf-enkeltfag i både januar og august. Hvis man ønsker at starte op på hf-enkeltfag i januar, er tilmeldingen åben fra den 1. december og helt frem til studiestart. Ligeledes er det muligt at tilmelde sig sommerstarten fra den 1. maj og helt frem til studiestart i august. Derudover er der mulighed for løbende optag på hf-enkeltfag afhængigt af den enkeltes forudsætninger.

Læs mere om HF&VUC NORD og hf-enkeltfag her

Forsiden