annoncørbetalt indhold

Sæler: En fare eller fryd for naturen?

Hobetallet af sæler i danske farvande giver ofte anledning til smeltede hjerter hos danskere, som går ture langs vandet og får øje på de nuttede pattedyr. Det er nemlig de færreste, der kan stå for de store uskyldige øjne og den fine pels.

Alligevel er det ikke alle, der er lige begejstrede for dyret. Kystfiskere oplever nemlig omfattende skader på deres fiskegrej, ligesom sælerne også ynder at spise en forholdsvis stor del af fiskebestanden i nogle områder.

Men kan man overhovedet tale om, at sælerne ’stjæler’ fisk fra kystfiskerne? Og har de mon ret til at være i det farvand, de er skabt til at svømme i, selvom de forårsager omfattende ødelæggelser på dyrebart fiskegrej? Det sætter Nordsøen Oceanarium i Hirtshals fokus på i efterårsferien, hvor gæsterne blandt andet kan dykke ned i dilemmaerne og deltage i sælsomme aktiviteter for store og små.

Stigning på 800 procent

Ifølge Kristina Ydesen, der er biolog hos Nordsøen Oceanarium, har sælbestanden i Danmark været bragt ned i flere omgange på grund af sygdomsudbrud - senest i 80’erne og 00’erne. Allerede i 1976 var bestanden af spættede sæler nede på cirka 2.000, mens gråsælerne helt var udryddet allerede omkring år 1900:

- Tidligere har sælbestanden i Danmark været bragt helt i knæ på grund af jagt og sælpest, men det må siges at se anderledes ud i dag. Sygdomsudbrud har efterhånden været fraværende i en periode, og derfor ser vi netop, at bestanden er steget ganske markant, siger hun og fortsætter:

- Faktisk er antallet af spættede sæler i Danmark helt oppe på omkring 18.000 i dag, og dermed er der tale om en stigning på omkring 800 procent siden fredningen i 1976, hvilket må siges at være en del. Imens er gråsælerne også vendt tilbage til Danmark og tæller omkring 500, konstaterer hun.

Hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kan du få et nærmere kig på sælerne

Hos Nordsøen Oceanarium i Hirtshals kan du få et nærmere kig på sælerne

Regulering eller ej?

At sælbestanden er steget markant er et faktum, men om det giver anledning til regulering eller ej, er der mange holdninger til. Nuancerne i den sag vil Kristina Ydesen og hendes kollegaer hos Nordsøen Oceanarium gerne sætte mere fokus på i efterårsferien, hvor store og små kan stifte bekendtskab med dilemmaerne og blive udfordret på deres egne holdninger:

- Hos Nordsøen Oceanarium er det vores fornemmeste opgave at formidle forskellige spændende temaer for vores gæster. Og det gør vi også i den her sammenhæng. Men vi hverken kan eller ønsker at fortælle folk, hvilke holdninger de skal have - i stedet vil vi gerne udfordre vores besøgende ved at belyse og nuancere emnet med ny viden og aktiviteter, der kan sætte det i et nyt perspektiv, fortæller Kristina Ydesen.

Sælskind som eksportvare til Grønland

Temaet om sæler hos oceanariet skulle også gerne bidrage til at placere dyret i en historisk sammenhæng. Eksempelvis er det de færreste, der ved, at Danmark i 1960’erne bedrev jagt på sæler i en grad, så vi eksporterede sælskind til Grønland. Der var på det tidspunkt tale om skind fra de spættede sæler, hvilket var en sjælden art på Grønland, og netop det spættede skind blev anset for at være ekstra fint til bukseskind i kvindernes festdragter.

I Danmark blev dyret ligeledes brugt som en ressource - både i forhold til spæk og skind, som kunne anvendes i flere sammenhænge. Men i dag må det nuttede dyr siges at være en naturoplevelse, som dyreelskere kan møde langs kysterne og komme relativt tæt på, idet sælerne i mange år ikke er blevet jaget i Danmark.

Aktiviteter for store og små

Besøgende på Nordsøen Oceanarium kan i efterårsferien se frem til forskellige aktiviteter, som både oplyser og underholder. Alt sammen med sæler og andre havdyr i fokus.

Der er eksempelvis lavet en udstilling med forskellige produkter i sælskind. Derudover kan kreative hænder deltage i en tegnekonkurrence, ligesom det er muligt at opleve en sæl helt tæt på i 3D-format.

Generelt er der i efterårsferien også fokus på anlæggets sælpassere og -trænere og deres arbejde med at fodre og passe sælerne. Og sidst men ikke mindst kan man tage stilling til problematikken omkring regulering af sælbestanden i form af en miniafstemning.

Læs mere om sæl-temaet og aktiviteterne hos Nordsøen Oceanarium her: www. nordsoenoceanarium.dk

/div

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst