Annoncørbetalt indhold

Spar flere tusinde kroner på varmeregningen

Nordjyderne efterspørger opvarmningsformer til boligen, der er miljøvenlige og reducerer varmeregningen markant.

Indhold leveret af Hæstrup VVS

Det er ikke lige meget, om dit gasfyr er to eller ti år gammelt, eller om huset opvarmes med oliefyr eller varmepumpe. Der er stor forskel på, hvad de enkelte løsninger koster årligt, og det er nordjyderne blevet mere bevidste om, lyder det fra Henrik Højmark Hansen. Han er medindehaver af Hæstrup VVS, der til dagligt varetager en bred vifte af VVS-opgaver i Nordjylland, og han mærker i øjeblikket en stigende interesse for at få installeret nye energibesparende tiltag i boligen:

- Mulighederne for besparelser på varmeregningen er mange, og i nogle tilfælde kan man spare op mod 20.000 kr. årligt ved at skifte til mere energirigtige opvarmningsformer. Det er også gået op for nordjyderne. Vi får i øjeblikket rigtig mange henvendelser fra folk, der ønsker at blive klogere på, hvordan boligen kan opvarmes på den mest optimale måde, og det er utrolig positivt både for privatøkonomien og miljøet, fortæller han.

Tidligere på året havde Hæstrup VVS temaaften om emnet i Vrå, hvor hele 140 personer mødte op. Her blev de præsenteret for nogle af de mest moderne muligheder indenfor opvarmning og varmestyring af boligen samtidig med, at de fik gode råd til at spare på energien.

Timingen er god

En af forklaringer på den store efterspørgsel er, at det især er om foråret og sommeren, boligejere genovervejer husets opvarmningsform. Ønsker man eksempelvis at udskifte oliefyret til en nyere løsning, kan det nemlig i nogle tilfælde tage to dage, hvor huset er uden varme - et scenarie, som mange fravælger i vintermånederne:

- Årstiden har naturligvis en væsentlig indflydelse på, at interessen for udskiftning er stor netop nu. Samtidig er der i år mulighed for at benytte sig at håndværkerfradraget, hvilket pt. ser ud til at frafalde på løsninger som disse efter 2017. Og det er selvfølgelig også med til at sætte gang i udskiftningerne.

Varmepumper vinder indpas

Ifølge tal fra Danmarks Statistik opvarmes knap 60 procent af parcelhusene i Hjørring Kommune i dag med fjernvarme, 16 procent med oliefyr, 8 procent med fast brændsel som pejse og brændeovne, 7 procent med naturgas, 4 procent med varmepumper, mens de resterende vælger alternativer som eksempelvis elovne.

- Dels er fjernvarme både en miljøvenlig og billig løsning, og dels er det en tilslutningspligt for flere husejere. Derfor er det også helt naturligt den opvarmningskilde, der fylder mest i statistikken. Derudover ser vi i stigende grad en tendens til, at folk tænker på grøn energi og vælger løsninger som eksempelvis varmepumper, der er skåneligt for miljøet.

Varmepumper er en af de opvarmningsformer, der i øjeblikket bliver tilvalgt hos rigtig mange boligejere. I dag opvarmes 723 parcelhuse i Hjørring Kommune med varmepumper, og det er en stigning på mere end 100 procent, hvis man sammenligner med for bare fem år siden:

- Varmepumper er blevet en populær energikilde til hjemmet de seneste år. Det hænger blandt andet sammen med, at de er blevet langt mere effektive og således kan producere mere varme for en begrænset mængde el. Her har vi haft kunder, der har sparet helt op til 60 procent af varmeregningen ved at vælge en opvarmningsform som denne, siger Henrik Højmark Hansen.

Oliefyr kan koste dyrt

I modsætning til varmepumpen er oliefyret en af de dyrere løsninger, da det koster mere end eksempelvis gas og fjernvarme. Samtidig blev det i 2013 ulovligt at installere oliefyr i nye huse, og det er generelt en opvarmningsform, der er under udfasning:

- Er boligen udstyret med oliefyr, er der gode chancer for, at man kan reducere varmeregningen markant, hvis man udskifter til en nyere energikilde. Det gælder også, hvis man eksempelvis har gasfyr eller pillefyr, der er mere end 10 år gammelt. Her behøver man nødvendigvis ikke at skifte til en helt anden type energikilde, men blot en nyere model.

Ikke som at købe vaskemaskine

Der er stor forskel på, hvilken energikilde der er den rigtige løsning alt afhængigt af boligens byggematerialer, stand og alder. Derfor bør man også altid tage en professionel med på råd, når man tænker i nye løsninger:

- Mange faktorer har betydning, når man vælger ny energikilde til boligen. Det er ikke som at købe en ny vaskemaskine, hvor man vælger det produkt, man synes bedst om. Her skal man tænke i hele løsninger, hvor den rigtige løsning til det ene hus ikke nødvendigvis er den rigtige til det næste. Derfor er det vigtigt, at beslutningen træffes med en professionel, som har et bredt kendskab til de mange forskellige produkter på markedet, slutter Henrik Højmark Hansen.

Han tilføjer afslutningsvis, at man som boligejer altid er velkommen til at ringe til Hæstrup VVS for at få gode råd og eventuelt få vurderet, hvilken varmeløsning der egner sig bedst til den specifikke bolig og forbrug. Læs mere om Hæstrup VVS A/S på www.haestrupvvs.dk/kontakt

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!