annoncørbetalt indhold

Spar penge på transport: Flere hjemmearbejdsdage giver ændrede transportbehov

Fortsætter du med at arbejde hjemmefra efter genåbningen af landet, enten helt eller delvist? Så er der store årlige besparelser at hente ved at investere i et Rejsekort eller Pendlerkort, både på længere og kortere pendlerrejser.

Transportforholdene har, som så mange andre elementer i nordjydernes dagligdag, ændret sig markant det seneste år. Diverse nedlukninger af landet har medført, at mange erhvervsaktive nordjyder har været hjemsendt, og dermed også har skulle stifte nye vaner for det daglige arbejde.

Hjemsendelsen betyder, at rigtig mange biler har stået parkeret hjemme i indkørslen, og at bremserne i bilerne kun har været vedligeholdt i forbindelse med en tur i supermarkedet eller en tur i skoven - og kan det så svare sig, rent økonomisk, at have 2 eller flere biler i husstanden? Og hvad er alternativerne?

Luft i økonomien og mere plads i indkørslen

Hvis man allerede nu arbejder hjemmefra, og måske fortsat skal have flere hjemmearbejdsdage om ugen efter genåbningen af landet, kan der være en stor økonomisk fordel i at erstatte førersædet i bilen med passagersædet i den kollektive trafik.

FDM, den danske interesseorganisation for bilejere, har udarbejdet en prissammenligning over forskellige bilbudgetter som tager udgangspunkt i, at man fx. rejser 20.000 kilometer årligt. Denne sammenligning inkluderer budget for biler af forskellige prisklasser og forskellige brændstoftyper, og de 20.000 årlige rejsekilometer svarer ca. til, at man rejser fra Hjørring til Aalborg tur/retur 5 gange om ugen.

Med sammenligningen fra FDM er det let at finde et budget, der ligner ens eget, og så kan man sammenligne sit eget budget med priserne på et Rejsekort eller Pendlerkort til samme strækning og se, hvor stor en årlig besparelse man kan gøre sig.

FDMs prissammenligning

Prissammenligningen fra FDM giver et bredt overblik over den samlede årlige udgift for biler i forskellige prisklasser, inklusiv udgifter til brændstof, el-abonnement, udskiftning af dæk, vedligeholdelse, bilforsikring, ejerafgift, medlemskab hos FDM, værditab og rentebyrde.

Ifølge FDM ser budgetterne således ud:

En ny benzinbil til ca 100.000 kroner koster 52.935 kroner årligt

En ny benzinbil til ca 150.000 kroner koster 63.059 kroner årligt

En ny benzinbil til ca 200.000 kroner koster 72.405 kroner årligt

En ny benzinbil til ca 275.000 kroner koster 82.561 kroner årligt

En ny benzinbil til ca 350.000 kroner koster 97.583 kroner årligt

En ny elbil til ca 300.000 kroner koster 71.623 kroner årligt

En ny plug-in hybrid bil til ca 300.000 kroner koster 74.578 kroner årligt

Bilen er en af de dyrere udgifter, og som privatperson er der med garanti flere drømme på ønskelisten, som kan indfries ved en årlig lettelse i transportposten. Er de fysiske arbejdsdage blevet reduceret, og arbejdet delvist foregår hjemmefra, kan man med fordel sælge den ene bil og udnævne Rejsekortet eller Pendlerkortet som fast bestanddel af tegnebogen.

Rejsekort eller Pendlerkort som stedfortræder i budgettet

Et Rejsekort eller Pendlerkort koster 50 kroner i oprettelse og kan benyttes i 5 år, før det skal skiftes ud. Alt efter hvor langt og hvor ofte man rejser, kan man få forskellige løsninger, og her har Nordjyllands Trafikselskab leveret en beregning over forskellige scenarier.

Prisen på Rejsekort og Pendlerkort, ved rejse i forskellige zoner:

- Ligger arbejdspladsen 3 zoner fra hjemmet, koster det 7.546 kroner om året at rejse med Rejsekort og 5.676 kroner om året med Pendlerkort.

- Rejser man 8 zoner for at komme på arbejde, koster det 15.015 kroner om året med Rejsekort og 14.850 kroner om året med Pendlerkort.

Her er der taget udgangspunkt i, at man rejser med Rejsekort i 14 månedlige returrejser i 11 af årets 12 måneder, og har fri rejse med Pendlerkort i 330 af årets 365 dage.

Hvor langt er 3 og 8 zoner?

Zoner i Nordjylland behøver ikke at være en by i Rusland, tværtimod. En rejse på 3 zoner svarer til, at man rejser fra Svenstrup til Aalborg, fra Aars til Farsø eller fra Thisted til Hanstholm.

Rejser man derimod fra Hjørring til Aalborg, fra Sæby til Aalborg eller fra Tranum til Thisted for at komme på arbejde, så er der tale om 8 zoner.

Hvad kan man så spare?

Hvis man benytter Rejsekort og tager den kollektive trafik i 3 zoner mellem fx Farsø og Aars, 14 gange tur/retur om måneden, i 11 af årets 12 måneder, løber det op i samlet set 7.546 kroner årligt. Stiller man dette op ved siden af de årlige udgifter til en ny benzinbil til en værdi af 100.000 kroner, så er der en årlig besparelse på hele 45.389 kroner.

Kører man fra Hjørring til Aalborg og retur i en nyere benzinbil til en pris på 150.000 kroner, viser regnestykket, at man spare 48.209 kroner om året i transportudgifter, ved at bytte benzinkortet ud med et Pendlerkort. Penge som man helt sikkert godt kan bruge på noget meget sjovere end brændstof, nye dæk og regninger til mekanikeren.

Opnå en klækkelig besparelse på transportudgifterne

Den gennemsnitlige nordjyde bliver nok ikke fornærmet, hvis man beskriver vedkommende som en god handelsmand. Dér, hvor man kan finde en besparelse, kan man som regel også finde en nordjyde med lyttelapperne foldet helt ud - og der er i sandhed en klækkelig besparelse at finde i transportudgifterne, hvis man fortsætter med hjemmearbejde.

De nordjyder, der pendler til arbejde, men som ikke er afsted dagligt, kan sammenligne deres bilbudget med den årlige udgift til Rejsekort eller Pendlerkort, og dermed regne ud præcis hvor stor en besparelse der er kan hentes.

Det er både de lange og de kortere pendlerrejser, der kan sende pengene direkte tilbage i lommen. Ønsker man at få det fulde overblik over prissammenligningerne mellem bil og kollektiv trafik , kan disse ses og sammenlignes på Nordjyllands Trafikselskabs hjemmeside.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.