annoncørbetalt indhold

STX uddanner dygtige studenter

De fire almene gymnasier i Aalborg leverer både det højeste karaktergennemsnit til studentereksamen og sender flest studerende ind på de lange videregående uddannelser.

Øverst fra venstre: Josephine fra Nørresundby Gymnasium, Oliver fra Aalborghus Gymnasium, Frederik fra Aalborg Katedralskole, Nikoline fra Hasseris Gymnasium

Øverst fra venstre: Josephine fra Nørresundby Gymnasium, Oliver fra Aalborghus Gymnasium, Frederik fra Aalborg Katedralskole, Nikoline fra Hasseris Gymnasium

Mange unge står over for et stort valg, når de inden den 1. marts i år skal tage stilling til, hvilken gymnasial uddannelse de vil ind på. Nogen drømmer måske om at blive advokat, læge, pædagog, lærer eller noget helt femte, mens andre naturligt nok ikke ved, hvad fremtiden endnu skal bringe. De tanker kan Nikoline fra 3.G på Hasseris Gymnasium genkende, og netop derfor valgte hun at læse en STX:

- Det var vigtigt for mig at vælge en bred gymnasial uddannelse, hvor jeg kan specialisere mig hen ad vejen og alligevel holde alle mine muligheder åbne. Derfor valgte jeg en almen studentereksamen, som giver mig mulighed for at stifte bekendtskab med en masse forskellige fag og dermed også en masse forskellige mennesker. Det er rigtigt spændende, og de mange forskellige fag bidrager til et fedt miljø, hvor man får mange venner uden for klassen, som man måske ellers ikke ville have mødt.

At en STX åbner mange døre til videreuddannelse er ingen overdrivelse. Faktisk giver en STX adgang til over 350 videregående uddannelser inden for både humaniora, samfundsvidenskab og naturvidenskab, og de almene gymnasier sender da også flest studerende videre på de lange videregående uddannelser. I Aalborg skyldtes det ikke mindst, at de studerende ved de fire almene gymnasier – Aalborg Katedralskole, Aalborghus Gymnasium, Hasseris Gymnasium og Nørresundby Gymnasium – til sammen leverede det højeste gennemsnit på hele 7,6 karakterpoint ved studentereksamenen i 2018.

Musik er et af de kreative fag, man kan vælge på STX

Musik er et af de kreative fag, man kan vælge på STX

Uddannelse for både hoved og krop

En anden forklaring på STX-uddannelsens mangeårige succes er den føromtalte fagbredde. Som en del af den almene dannelse skal alle elever nemlig gennem den samme kerne af fag, der omfatter dansk, engelsk, samfundsfag, historie, matematik, oldtidskundskab og religion samt et kreativt fag som fx billedkunst, musik eller drama. Ud fra dette fælles faglige afsæt kan eleverne sidenhen dyrke deres egne interesser med valg af fag på højniveau samt valgfag.

Der er således rig mulighed for at specialisere sig inden for meget forskelligartede retninger som fx sprog, naturvidenskab og endda idræt, der som noget helt unikt også udgør et obligatorisk fag på STX-uddannelsen. Filosofien på STX er nemlig, at uddannelse både involverer hoved og krop, og derfor har samtlige Aalborg-gymnasier også egne idrætsfaciliteter med haller, styrketræningslokaler og gode udendørs arealer. Det tiltalte ikke mindst Oliver fra Aalborghus Gymnasium, der er eliteidrætselev i 3.G og spiller på ungdomslandsholdet i håndbold:

- Jeg interesserer mig meget for sport og sundhed, og derfor var STX-uddannelsen også det mest oplagte valg for mig. Her kan jeg både få lov til at bruge min krop og være fysisk aktiv, mens jeg læser en højere gymnasial uddannelse. Det er jo ikke kun hovedet, som skal udvikle sig – kroppen skal også helst følge med, og så er idræt samtidig også et sjovt frirum på skoleskemaet, hvor vi alle kan mødes om noget andet end lektier, bøger og gymnasiefester.

STX leverer flest elever til de naturvidenskabelige videreuddannelser

STX leverer flest elever til de naturvidenskabelige videreuddannelser

Fødekæde til Danmarks ingeniør- og naturvidenskabelige studier

Brænder man for de naturvidenskabelige fag som fysik, kemi, bioteknologi, naturgeografi, informatik, biologi og matematik, er STX-uddannelsen tilmed også det mest oplagte valg. Ifølge tal fra Undervisningsministeriet har STX-uddannelsen i Aalborg leveret flest studerende til de videregående ingeniørstudier og andre naturvidenskabelige uddannelser siden 2015.

Ifølge Frederik, som går i 2.G på bioteknologistudieretningen på Aalborg Katedralskole, giver kombinationen af de almene kernefag og højt specialiserede studieretninger de naturvidenskabelige STX-studerende en fordel, når de en dag skal læse videre på universitetet:

- Fordelen ved at vælge en naturvidenskabelig studieretning på STX er for mit vedkommende alsidigheden, man opnår gennem de mange forskellige fag, man har over de tre år. Særligt kombinationen af naturvidenskabelige og humanistiske fag giver et godt afsæt, da man på STX ofte arbejder flerfagligt. Det har bl.a. gjort mig i stand til ikke alene at læse og forstå faglitteratur på engelsk, men også bruge og forstå det i en samfundsmæssig kontekst. Og lige præcis her giver STX et solidt fundament for min videre uddannelse.

På STX skal alle elever gennem den samme kerne af fag, hvilket skaber grundlaget for et godt fagligt og socialt miljø

På STX skal alle elever gennem den samme kerne af fag, hvilket skaber grundlaget for et godt fagligt og socialt miljø

Sprog, kultur og internationalt udsyn

En af de mere klassiske studieretninger på STX er den sproglige linje. På de fire almene gymnasier i Aalborg har alle engelsk, mens der også er mulighed for at vælge mellem hele syv forskellige fremmedsprog såsom spansk, tysk, fransk, italiensk og latin. Ud over at opnå nye sprogkompetencer lærer eleverne også om sproget og dets sammenhæng med kulturelle, historiske og samfundsmæssige forhold, hvilket også kommer til udtryk ved bl.a. studieture til udlandet og mulighed for udvekslingsophold. Af selvsamme årsager valgte Josephine, der har engelsk, tysk og fransk på Nørresundby Gymnasium, den sproglige linje:

- Jeg elsker at rejse og møde mennesker fra andre lande. Her er sprog med til at skabe en fælles forståelse, som er enormt vigtig for, at vi kan lære noget om andre kulturer, og hvordan andre mennesker lever og opfatter verdenen. For mig er sprogkompetencer derfor en forudsætning for at kunne begå sig i en globaliseret verden, og det var dermed vigtigt for mig at vælge en uddannelse, som giver mig mulighed for at dyrke min sproglige interesse og samtidig udvide min horisont yderligere.

Du kan læse mere om STX-uddannelsen på de fire Aalborg-gymnasiers respektive hjemmesider.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.