Annoncørbetalt indhold

Vi læser enkeltfag som aldrig før

Antallet af danskere der læser enkeltfag er gennem de seneste år mere end fordoblet. Den udvikling mærker man også hos Aalborg Studenterkursus i Nordjylland.

Indhold leveret af Aalborg studenterkursus

Danske unge er vilde med enkeltfag. Det er konklusionen på de seneste tal fra Danmarks Statistik, der viser, at antallet af deltagere på enkeltfagskurser nu ligger markant over de seneste mange år. I 2016 satte næsten 340.000 sig på skolebænken for at læse et enkeltfag, hvilket svarer til en stigning på hele 85 procent siden 2007.

Den stigende popularitet mærker man også i Nordjylland, hvor Aalborg Studenterkursus er blandt dem, der tilbyder den fleksible uddannelsesform.

Fordelen ved at læse enkeltfag er at det er en fleksibel uddannelsesform, der kan hjælpe en med at få en gymnasial uddannelse. Det gælder både for voksne, der ønsker en anden karrievej, og for unge, der af forskellige årsager har udfordringer i forbindelse med det typiske gymnasiale forløb, forklarer rektor ved Aalborg Studenterkursus, Ole Droob.

Unge tegner sig for en stor del af stigningen

Netop de unge har en stor andel i det stigende antal kursister på enkeltfagskurserne. Her er antallet af deltagere på 24 år eller yngre på landsplan steget med hele 115 procent for samme periode - nemlig fra cirka 72.400 til 156.000 deltagere. Og det er også tilfældet på Aalborg Studenterkursus ifølge Ole Droob.

- Gennemsnitsalderen for vores enkeltfagsstuderende har været faldende de seneste 10 år, hvor den er gået fra 26 til 21 år. Vi oplever, at de unge, der måske havde opgivet en gymnasial uddannelse, har fået øjnene op for, at de kan få et uddannelsesforløb i et tempo, som passer dem, fortæller Ole Droob og fortsætter:

- Der kan være mange grunde til, at man oplever udfordringer ved det typiske forløb for en gymnasial uddannelse. Også selvom man egentlig har det faglige niveau, der berettiger til uddannelsen. Man kan være enlig forsørger eller måske have været ramt af problemer med sygdom eller lignende, og i den forbindelse kan en fleksibelt uddannelsesform hjælpe en med at gennemføre.

Enkeltfag er dog også relevante for voksne, der eksempelvis har været på arbejdsmarkedet i flere år, men nu har besluttet, at de vil opsøge en anden karrierevej, forklarer Ole Droob.

- Nogle i denne gruppe har svært ved igen at vende sig til en normal skolegang, og flere ønsker ligeledes at arbejde ved siden af for at bibeholde en levestandard, som man har været vant til som lønmodtager.

Moderne og fleksibel undervisning

Selvom fagene stiller de samme faglige krav som på en almindelig gymnasial uddannelse, er der alligevel store forskelle, når man vælger at læse et enkeltfag. Tilmelder man sig et enkeltfagskursus på Aalborg Studenterkursus, kan man nemlig strukturere sin undervisning ganske anderledes, end man typisk ville kunne det i gymnasiet. Aalborg Studenterkursus er således det eneste sted i Nordjylland, der har tilbud om enkeltfagskurser om aftenen.

- Det er vigtigt for Nordjylland, at vi også har et tilbud til dem, der ønsker at læse om aftenen. Det er både relevant for voksne og unge, da det giver mulighed for at læse, selvom man har et arbejde. Fleksibilitet er generelt nøgleordet i forbindelse med vores enkeltfagskurser, da man har stor indflydelse på sit eget undervisningsforløb, siger Ole Droob og uddyber:

- Man kan eksempelvis selv vælge, om man vil studere om formiddagen, eftermiddagen eller om aftenen, eller om man vil kombinere tidspunkterne. Derudover er nogle af vores fag suppleret af undervisning via internettet, hvor man kan sidde hjemme og studere. Den fleksibilitet er vores elever rigtig glade for, siger Ole Droob.

Han forklarer supplerende, at der desuden er mulighed for at strukturere uddannelsesforløbet med ét fag ad gangen, mens det også er muligt at udforme et forløb med flere fag.

Stort udbud af fag

Hos Aalborg Studenterkursus, der har rødder tilbage til 1939, har man tilbudt enkeltfagskurser siden starten af 90’erne. Siden er det blevet en fast del af uddannelsesinstitutionens tilbud, hvor i omegnen af 700 unge i dag er tilknyttet et eller flere enkeltfag.

- Enkeltfag er i dag en fast del af vores uddannelsestilbud, og det vil det blive ved med at være i fremtiden. Det er vores ambition at hjælpe ambitiøse unge og voksne, der ikke passer ind på de store traditionelle uddannelsesinstitutioner, videre i deres uddannelse, fortæller Ole Droob.

Aalborg Studenterkursus tilbyder adskillige forskellige fag på forskellige niveauer - eksempelvis matematik, dansk, religion, kemi, fysik og erhvervsøkonomi.

Du kan læse mere om enkeltfag på Aalborg Studenterkursus her

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!