Nordspaniens storcharmør

Med sin bjergtagende beliggenhed, spændende arkitektur, smukke sandstrande og kulinariske klassikere er San Sebastián i Nordspanien værd at besøge for både par og familier

Det er ikke til at komme forbi hinanden i de bittesmå gader i det gamle kvarter i San Sebastian. Barerne ligger side om side på de smalle gader og nærmest løber over med både turister og lokale. De fleste står og spiser pintxos (tapas) og drikker hvidvin eller sangria. Klokken er 14, stemningen er høj, det er sommer.
Indenfor på barerne er de lange bardiske fyldt med fade med farvestrålende og indbydende pinxtos. Det ser så lækkert ud, at man får lyst til at blive og smage på dem alle sammen. Men det kan man ikke. Så vælger man to af de kolde pinxtos og beder bartenderen om at varme en tredje. Bestiller et glas iskoldt hvidvin, der hældes op på slump med et smil. Man mæsker sig, tørrer sig om munden og smider servietter og tandstikker på gulvet. When in Rome...
Hver bar har sine egne signatur-pinxtos, og de lokale er meget selvbevidste og lefler ikke for turisterne. Mange flere taler dog engelsk, end man er vant til i lande i syd. De er stolte af deres baskiske kultur og historie, og det kan man mærke.

Spændende arkitektur
Byen San Sebastian er opstået for 1000 år siden omkring en vig med den helt perfekte bue som en kammuslingeskal. La Concha, som stranden hedder på spansk, er nærmest er en del af byen. Vandet er klart, og jævnligt skyller bølger ind, der er i en lige tilpas størrelse til, at man kan lege i dem, børn som voksne.
På strandpromenaden går folk rundt i våddragter med surfboards under armen. Bølgerne på La Concha er ikke store nok, men det er de på den anden side af San Sebastians vartegn, Monte Urgull, der er en Jesus-figur, der stikker 123 meter op over byen og deler strandene i to.
For 10 minutters gang østpå er der endnu en strand, Zurriola, med store bølger, hvor surferne holder til. Derovre er der en ”hang loose”-stil og mulighed for at få surf-undervisning til børn og voksne.
Byen San Sebastian er fyldt med spændende arkitektur ikke bygget tidligere end 1800-tallet, hvor hele byen blev genopbygget efter en altødelæggende brand. Den gamle bydel er bygget op som en gammel garnisonsby med kvadratiske gader, der som et net gør det nemt at orientere sig.
Men byen har også de senere år fået topmoderne bygninger og løsninger, hvor fokus har været at skabe noget unikt som eksempelvis Kursaal kongrescentret og byens mange dedikerede cykelstier. Bilerne er sendt under jorden i nedgravede parkeringskældre, så det oprindelige udtryk i byen til dels er bevaret. Togstationen og adgangen for busserne dertil er også et nedgravet knudepunkt, som især busrejsende oplever, når de ankommer til San Sebastian.
Skal man rundt eller ud af byen, er der et velfungerende bussystem både lokalt i byen men også regionalt, hvis man vil ud på ture på egen hånd.
For i bjergene omkring San Sebastian er der masser at opleve. Området er på grund af sin beliggenhed kendt for både vin- og æbleciderproduktion. Så en rundvisning med tilhørende smagning er en rigtig god ide, hvis man er til det. Turene kan bestilles og købes på turistkontoret centralt i byen.

Fisk
Byerne langs kysten bør man besøge.
Tag til havnen i Getaria og spisk fisk grillet over åben ild. En turbot (pighvar) friskfanget og nygrillet med blot lidt citron er sendt herned til jorden direkte fra skaberens eget køkken. Tag dig god tid til måltiderne og bestil som de lokale gør. Bed om at få lidt af det hele på kortet og del med de andre ved bordet. Smag på det hele og drik frisk vin eller cider til. Det hele smager bare bedre, når man har tiden til det. Ofte er vejret tempereret, og selv i sommerperioden er der flest dage med overskyet vejr. Det giver en god undskyldning til ikke at ligge på stranden.
I Getaria er der også det berømte og fascinerende Cristobal Balenciaga Museum. En spansk-fransk modeskaber, der var kendt for en sublim elegance og med en overlegen beherskelse af fagets teknikker. Selv for gæster uden den store interesse for mode, er museet et besøg værd.
Er interessen mere til storslået natur - og serien Game of Thrones - så er en tur til stranden Itzurun nær Zumaia et must. Det var her, man optog scenerne på slottet Dragonstone til sæson 7, og de store klippefremspring tager næsten vejret fra en.

Michelinstjerner
Hvis man er til store kulinariske oplevelser, så har området omkring San Sebastian et hav af michelin-restauranter. Der er for eksempel tre 3-stjernede, en 2-stjernet og en masse 1-stjernede restauranter foruden alle de lækre fiskerestauranter, der er regionens særkende. Men før man booker bord på en michelin-restaurant i det helt høje lag, skal man se sig for. Ikke blot skal man bestille flere måneder i forvejen på de bedste. Det er ikke alle, der er helt forenelige med danske smagsløg.
Men besøger man Arzak eller Martin Beratesegui, så går man ikke helt forkert i byen. Restauranterne Akelare og Mugaritz er meget specielle men klart interessante ud fra et mere fagligt gastronomisk synspunkt.
De senere år er San Sebastian blevet mere og mere populært med en årlig filmfestival i august, som efterhånden er et trækplaster for hele filmbranchen. Sidste år var San Sebastian også Europas kulturhovedstad med mange tiltag bevaret rundt omkring i byen.
Området i og omkring San Sebastian er klart et besøg værd, hvis man sætter pris på god mad, storslået arkitektur, smukke strande og en fantastisk befolkning.
Og så behøver man ikke tage sig så meget af, at nogle af byens indbyggere er trætte af turister. For langt de fleste er åbenhjertige, varme og imødekommende mennesker.