- Jeg prøvede at slukke min mobil,
men det holdt ikke mere end 10 minutter

Monica Brusgaard Christensen har altid sin telefon på sig. Facebook, Instagram og Snapchat tjekker hun hvert tiende minut. Følg med en dag i 18-årige Monicas digitale liv.

06.20

Monica Brusgaard Christensen rækker ud efter telefonen. Et par små gule spøgelser lyser op på skærmen. To snapchat-notifikationer.
En blå beskedboble lige nedenunder. Én messengerbesked.
Bussen går om 50 minutter, så der er ikke tid til andet end at at sende et par hurtige svar over Messenger.
Monica Christensen har altid sin telefon på sig. Det er en hvid iPhone 7S med lyserødt cover. Den er tre måneder gammel.
- Jeg synes faktisk allerede, at den er blevet langsom, siger hun med en snert af fortrydelse. For den nye iPhone X kommer snart. Og den er fed.
Kig på billedet. Der ser du faktisk Monica på Dalumvej. Eller i hvert fald en vellignende emoji, hun selv har lavet i Snapchat. På Snapchats kort kan Monica følge sine venner - og de kan følge hende.

07.00

Kaffekanden er i fuld gang hjemme på Dalumvej tæt på Suldrup, hvor Monica bor på en gul gård sammen med sine forældre. Om lidt kommer medarbejderne på gården ind for at få morgenmad.
Monica sidder ved køkkenbordet og tager et hurtigt kig på Snapkortet. Det er ret præcist - helt ned til vejnavn. Måske du kan spotte Monica i den hvide trøje vest for Støvring.
- Jeg bruger det alt for meget. Det er helt forfærdeligt. Selvom jeg faktisk synes, at det er lidt creepy, at alle kan se, hvor man er, siger Monica.
Telefonen lyser op med et par snaps under morgenmaden. Monica har travlt med at tage jakke og sko på, så hun ser det ikke i denne omgang. Hendes mor står klar til at køre mod busstoppestedet.
Inden Monica sætter sig ind i bilen, tjekker hun Lectio-appen en sidste gang. Det ville jo være for dumt at komme i skole og se, at første time er aflyst.

Monica Christensen er 18 år gammel og går i 3.s på Vesthimmerlands Gymnasium

07.10

Monica stiger ind i bussen. Det tager 20 minutter til Vesthimmerlands Gymnasium i Aars, hvor hun går i 3.g.
Nu er der endelig tid til at se, hvad der er sket siden i går aftes. Monica bruger tre sociale medier. Instagram, Facebook og Snapchat.
I bussen bliver hele Monicas feed kørt igennem. Facebook byder denne morgen på opslag med konkurrencer, salgsgrupper, masser af reklamer, memes og henvisninger til nyheder fra især Ekstra Bladet og TV2.

- Jeg ved ikke, hvornår det blev en ting at tagge hinanden i memes. Men alle gør det hele tiden nu. Det kommer i hvert fald hele tiden op på min startside.

- Jeg ved ikke, hvornår det blev en ting at tagge hinanden i memes. Men alle gør det hele tiden nu. Det kommer i hvert fald hele tiden op på min startside.

- Jeg er nok på Facebook minimum hvert tiende minut. Ej, oftere, tror jeg.
Monica bruger ikke lang tid hver gang. Hun er bare inde for at kigge.
- Jeg arbejder på McDonalds i Haverslev, og der bliver hele tiden slået noget op i vores gruppe. Jeg går ind og kigger næsten hver gang.
Yndlingsmediet er Instagram.
- På Facebook ser man alt muligt random. For eksempel at folk tagger hinanden. Hvorimod man går målrettet ind på Instagram. Det er mit modemagasin, jeg køber aldrig et blad mere. Instagram er bare federe.

08.00

Monica skal have idræt i den første time. Hun har det på B-niveau. Idrætstimerne er de eneste timer, hun ikke er på de sociale medier.
- I de andre timer er Facebook nærmest åbent hele tiden. Vi er virkelig slemme. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Vi bruger det ikke rigtig til noget.
Nogle af lærerene har sagt, at de vil tage klassens telefoner og computere, hvis de bliver taget i at være på eksempelvis Facebook.
- Men de opdager det aldrig. Vi er ret professionelle, griner Monica.

Udover at være på de sociale medier bruger Monica og hendes veninder en del tid på at kigge på tasker og tøj. Ikke at de nødvendigvis køber noget. De kigger bare.
I skolen er Monica på et af de sociale medier oftere end hver tiende minut. Derhjemme er det nogenlunde tilsvarende.
- Jeg gør det hele tiden. Bare lige ind og ud for at tjekke. Jeg bliver da distraheret, når telefonen lyser op med en snap eller noget. Det er lidt ligesom at blive prikket på skulderen. Man kan ikke lade være at kigge.

09.51

Efter idræt er der ti minutters pause. Vejen til det næste lokale bliver brugt til at scrolle igennem de nye posts på Instagram. Monica vurderer selv, at hun er ligeså meget på de sociale medier i timerne som i pauserne.
- Mit problem er ikke, at jeg lægger mange billeder ud og deler en masse. Men hvis der er et problem, er det den tid, jeg bruger på netop ikke at gøre det. Den tid, jeg bruger på at gå ind og ud og på at rulle op og ned af startsiden på de forskellige sociale medier, forklarer hun.
Hun mener, at billedet ville have været et helt andet, hvis de sociale medier kun var tilgængelige fra en computer.
- Så havde jeg slet ikke brugt så meget tid på det. For man gider jo ikke altid rende rundt med sin computer. Men telefonen er der altid.
Monica har dog ikke altid haft sin telefon på sig. Hendes første telefon var en rød Nokia 5220, hun fik som tiårig.
- Jeg brugte den ikke så meget dengang. Det var nok først, da jeg i 15-års alderen begyndte at kæreste lidt, at jeg begyndte altid at have den med.

11.26

"Same Dude" af Yuri Joness bryder pludselig den konstante summen af snak, klirren med tallerkener og stolenes skraben mod klinkegulvet i kantinen på Vesthimmerlands Gymnasium. Her kan 3.g'erne vælge musik i den store pause, der går fra 11.20 til 11.45.
"Same Dude" skifter til "Blue Notes" af Shy Lattin, mens Monica står i kø til frokost. Hun betaler med MobilePay, inden hun sætter sig ved et af de lange borde i kantinen. De uskrevne regler dikterer, at det er her 3.g'erne sidder. 1.g'erne har hjemme ved de mindre runde borde helt oppe ved lugen til kiosken.
Telefonerne ligger spredt ud over bordet. Det er ikke usædvanligt, at der både bliver snakket og tjekket sociale medier over frokosten.
- Jeg er ret slem til at sidde med min telefon, når jeg taler med andre. Jeg sidder bare med den, selvom jeg egentlig har øjenkontakt med dem, jeg taler med.
Monica lægger især mærke til det, hvis det er ældre mennesker, hun taler med.
- På en måde, synes jeg, det er mere uhøfligt overfor dem. Det er det ikke med mine veninder på samme måde, vi sidder jo alle sammen med telefonen.

11.44

Monica og seks andre piger i klassen er på vej ned af trappen til næste time. De hænger meget ud sammen. De har også en Messenger-samtale, de er meget aktive i. Det samme har hele klassen på 28 mennesker.
- Den chat går helt amok nogle gange. Så bliver jeg nødt til at slukke den, siger Monica.
Messenger har på mange måder erstattet den traditionelle SMS.
- Min mor skrev til mig over Messenger for ikke særlig længe siden. Det var et kæmpe fremskridt.
Monicas mor ville oprindeligt ikke have Facebook. Men da Monicas storesøster skulle ud at rejse, fik hun det alligevel for at kunne følge med.
- Nu bruger hun det hver dag. Hun kan se alt, hvad jeg laver, fordi hun ikke vil have så mange venner derinde, griner Monica.
Selvom størstedelen af samtalerne med vennerne foregår over Messenger, har Snapchat også overtaget en del af de gammeldags SMSer. Monica brugte eksempelvis snapchat meget, da hun lærte sin tidligere kæreste at kende.
- Vi brugte det til at skrive sammen. Det var lidt træls senere, fordi jeg ikke kunne gå tilbage og se, hvad vi havde skrevet til hinanden i starten.
Lige for tiden sender Monica omkring 100 snaps om dagen.
- Men det kommer i perioder. Nogle gange gider jeg ikke. Det er virkelig alt eller intet. Enten sender jeg ingen eller også sender jeg virkelig mange, forklarer hun.

14.13

Mellem to psykologitimer er Monica ved at oploade en My Story på Instagram af NORDJYSKES fotograf.
- Hmm.. Jeg skal lige finde på noget sjovt. Og kort, siger hun.
Billedet forlader Monicas skærm med teksten "Min stalker for i dag".
Instagram er det fortrukne sociale medie. I venstre hjørne af hendes My Story står "monibrusgaard". Det er brugernavnet på Instagram. På Snapchat er det "bettebrusgaard". Men okay, Monica er også den yngste af tre søstre.
- Det er ved at blive helt forvirrende, for du skal både huske My Story på Instagram og My Story på Snapchat. Men min prioritering er Instagram før alt det andet.
Facebook var engang det mest hippe for Monica og hendes omgangskreds.
- Men nu ligger der så meget lort på Facebook. Folk tagger hinanden i memes, og der er mega mange reklamer.
Ikke nok med det, så husker Facebook også alt, og det er ikke helt optimalt ifølge Monica.
- Tingene på Facebook forsvinder jo aldrig. De bliver der. Man kan jo gå ind i ens aktivitetslog og se alt, hvad man har "syntes godt om", alt hvad jeg har hørt på Spotify. Alt. Hvis en ekskæreste vil have hævn eller noget, er det ikke godt. Der ligger så mange informationer derinde.
Derfor bruger Monica og hendes omgangskreds ikke Facebook på samme måde længere. Nu er det i højere grad et praktisk værktøj til koordinere eksempelvis arbejdet.
- Man kan ikke styre Facebook på samme måde som Snapchat og Instagram, lyder begrundelsen.

15.58

- Seriøst. Tror I der er sket noget. Jeg skrev til hende for en time siden. Hun har set beskeden, men hun har ikke svaret, lyder det fra en af tre piger, der laver gruppearbejde på kældergangen på Vesthimmerlands Gymnasium. Mysteriet forbliver uopklaret. I samme øjeblik bliver samtalen overdøvet, da døren ind til 3.s' psykologitime åbnes og 28 elever strømmer ud. Monica og resten af klassen slipper et par minutter før tid i dag.
Som et svagt ekko af pigens udsagn, fortæller Monica, at det fede ved Messenger netop er, at man kan se, om folk har læst ens besked, og om de har været online.
- Så har man en idé om, hvad der foregår. Som hvis en person har været online for 10 minutter siden og ikke har svaret på en besked, man sendte for to timer siden. Så ved man, at man bliver nedprioriteret, forklarer Monica.
Faktisk kan de sociale medier hurtigt gøre en til lidt af en detektiv udi andre folks privatliv.
For på Snapchat kan man se, hvor folk er. Helt præcist ned til vejnavn via Snapkortet. Man kan også se, om vedkommende har headset i eller kører i bil. På Facebook kan man se folks nye venner og ikke mindst, hvad andre folk tagger dem i. Det siger faktisk mere, end man umiddelbart skulle tro.
- Hvis jeg bliver tagget i en meme med "Det er dig, når du er fuld", så siger den meme bare enormt meget. Og det er måske ikke så fedt, at ens mor ser det, siger Monica.
Hvis man vil fortsætte detektivarbejdet, kan det ske på Instagram. Her kan man hurtigt se, hvad folk liker. På Snapchat kan man lure på Snapscoren. Hvis den er steget meget, kunne det måske være et udtryk for en ny bedste veninde eller en ny flirt til ens ekskæreste?
- Hvis man krydser alle oplysninger, ved man faktisk enormt meget om folk, siger Monica.
Det kan være et problem, hvis man eksempelvis lige har slået op med en kæreste.
- Det kan både være en trøst for at sikre sig, at han ikke har fundet en ny. Samtidig kan det også være lidt af en heartbreaker, hvis man ser, at han er i Gaden og er sammen med en ny, siger Monica.
Hun er overbevist om, at det ville være nemmere for hende og andre jævnaldrende at komme over et breakup, hvis der ikke var alle de lokkende muligheder på de sociale medier.
- Men på den anden side førhen holdt man nok bare øje med, om hans knallert stod oppe hos en anden, griner hun.

16.50

Torsdag eftermiddag er Monica og hendes far på skydebanen. De to går nemlig på jagt sammen. Det er en far-datter-ting, og Monica synes faktisk, det er ret sjovt at skyde. Imens ligger telefonen trygt i bilens handskerum.
- Når vi er på skydebanen er det mit frirum, fordi jeg ellers godt kan føle mig lidt afhængig af telefonen.
Monicas far er nemlig ikke den største fan af sociale medier, så derfor forsøger hun at bruge telefonen mindst muligt i hans selskab.
- Det er jo ikke fordi, min far kan bestemme, at jeg ikke skal sidde med min telefon. Jeg er jo 18 år. Men jeg ved bare, hvad han tænker. At han ville ønske, at jeg ikke sad med den, siger Monica.

Da hun var på jagt med sin far i sommerferien, forsøgte hun faktisk at slukke sin telefon.
- Men der gik jo ikke ti minutter, så havde jeg tændt den igen, siger hun.
Monica har også prøvet at låne hendes mors telefon for at undgå at logge på de sociale medier.
- Det hjalp ikke, så hentede jeg bare Instagram og Snapchat i Appstore. Det er jo mega nemt, siger hun.
For nylig forsvandt Monicas telefon i en idrætstime. Den dukkede først op dagen efter.
- Jeg regnede med, at jeg ville have 117 snaps og en hel masse Messenger-beskeder, da jeg fik min telefon igen. Det var der ikke i nærheden af. Jeg blev decideret skuffet.
På den måde er de mange notifikationer også blevet et udtryk for, om man føler sig værdsat, lyder Monicas konklusion.

19.36

Monica drikker den sidste tår af sin sodavand, inden hun og hendes far sætter kursen hjemad. Monica er stort set altid online og har været på de sociale medier, siden hun fik Facebook som 11-årig. Alligevel ønsker hun nogle gange, at hun havde været ung 1970-1980'erne som hendes forældre var.
- Altså, jeg sætter pris på det, jeg har. Men det lyder bare så rart, at man kunne tage hjem til hinanden og banke på. Mine veninder ville få et hjertestop, hvis jeg gjorde det i dag. Det virker nærmest uhøfligt.
Og det er ikke kun det. Monica tager ofte sig selv i at opleve verden igennem telefonen.
- Som da jeg var i Cambodja. Jeg har nærmest oplevet Cambodja igennem min telefon, fordi jeg fotograferede ALT.
Telefonen bliver også hevet frem ved noget så simpelt som et måltid mad.
- Når pigerne og jeg er ude at spise, går det første lange stykke tid med at tage billeder af mad, drinks og af pigerne hver for sig og sammen. Sådan er det i hvert fald i vores gruppe. Og det er ikke engang med telefonens kamera. Det er igennem Instagram og Snapchat.
Men hvorfor bruge så lang tid på at dokumentere et måltid mad med veninderne?
- Det er bare en ting, man gør. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Man vil måske bare gerne have, at folk ved, at man har det nice, svarer Monica.

Selvom hun sommetider føler sig lidt for afhængig af sin telefon, vil hun ikke undvære den.
- For mit vedkommende er den især genial til det sociale. Mine veninder er på en måde altid tæt på. Delt billeder har man jo altid gjort, før fremkaldte man dem bare. Og før i tiden brugte man modeblade til inspiration, nu bruger jeg Instagram. Men for mig er det virkelig kommunikationen, der er genial.

21.32

Monica er gået i seng. Rent fysisk i hvert fald. Men hun har ikke lagt sig til at sove. Inden skal alle sociale medier tjekkes. Alle de små røde notifikationer ryddes af vejen. Monica bruger i hvert fald en halv time på aftenritualet.
- Jeg er virkelig slem. Hvis én lægger noget på Instagram, og redigerer det få minutter efter, opdager jeg det.

At redigere sit opslag er ikke så kikset. Det er straks værre, hvis man liker sit eget opslag. Hvis man eksempelvis poster "Sæt denne her på din status, hvis din kæreste ikke opdager det inden ti minuttter, skylder han/hun en middag". Dét er virkelig uncool.
- Så er man digitalt dødsdømt, lyder Monicas vurdering.
I den lidt mildere, men stadig kiksede kategori finder man dem, der bliver ved med at sende private snaps, uden at de nogensinde får et svar retur.
- Det er bare er kikset og lidt mærkeligt. Så burde de i stedet lægge det på My Story. Det er altså også lidt underligt, når nogen sender det samme i en privat snap, som de lægger på My Story. Hvorfor gøre det? Man ser det jo på My Story, siger Monica.
På den måde er der mange uskrevne spilleregler. Men det er forskelligt fra aldersgruppe til aldersgruppe.
- Os unge ved bare, hvad man gør og hvad man ikke gør. Folk på min mors alder kunne da sagtens finde på at lægge et fotoalbum ud på Facebook. Men hvis min veninde gjorde, ville jeg nok tro, at hendes profil var blevet hacket, siger Monica.

Telefonen er det første Monica kigger på morgen, og det sidste hun ser om aftenen

Telefonen er det første Monica kigger på morgen, og det sidste hun ser om aftenen

21.56

Efter knap en halv time er både Snapchat, Instagram og Facebook gennemgået. Der er blevet besvaret gruppechats på Messenger og set My Storys på både Instagram og Snapchat. Men Monica er aldrig helt offline.
- Hvis jeg vågner om natten, kan jeg godt finde på at tage min telefon og hurtigt tjekke de sociale medier. Især, hvis jeg ved, at nogle af mine venner er i byen, så går jeg lige hurtigt ind og tjekker, om der er blevet lagt noget op, siger Monica, inden hun som det sidste lægger telefonen fra sig.