Is-svømmeren

Dorte Lyager har fundet den perfekte sport, hvor stress og dårlige tanker bliver lagt på is

Vestkysten på en vinterdag

Kroppen ryster og tænderne klaprer efter dagens kolde gys. Blå, gul og rød - Dortes Lyagers hud har nu fået flere farvernuancer end for 10 minutter siden. Gåsehuden springer i øjnene og kroppen er på overarbejde – endorfiner og dopamin suser rundt og latteren får frit løb.

- Hold nu kæft, hvor er det fedt at komme i bølgerne. Og sjovt! Jeg indrømmer gerne, at jeg løber ned til vandet -akkurat som at være otte år igen.

Dorte Lyager er aktiv vinterbader og tager flere gange om ugen ud fra Husmoderstranden i Hirtshals.

Mens de andre i helårs badeklubben "De kolde drenge og piger" nøjes med et par hurtige dyp, så tager Dorte vinterbadning et skridt videre og svømmer i længere tid i det iskolde Vesterhav.

Dagens tur alene ved Uggerby strand blev på otte minutter og 350 meter svømning i vand der er èn grad "varmt".

Stemmen skælver og hænderne ryster, men der er ingen tvivl om at Dorte har det godt - et spontant grineflip og en klar følelse af velvære strømmer gennem hende.

Pludselig kommer et ældre ægtepar, som på afstand har iagttaget Dortes lange svømmetur, forbi og stopper bilen. De rækker et par små flasker bitter ud af vinduet til os med ordene: "Dem her har I vist mere brug for end os."

Ved Hirtshals er der stort set altid bølger selv i helt stille vejr.

Når man er helårsbader, er kroppen også blevet eminent til temperatur regulering.

Om det er vinter eller sommer – det er kun lige den første meter ud i vandet, jeg mærker vandets temperatur. Derefter er den ligegyldig.
Dorte Lyager

For de fleste strider det imod en hver form for fornuft og logik at opholde sig frivilligt i så koldt vand i længere tid.

- Hvorfor gør jeg det her ? Jeg må jo være sindssyg og jeg ved godt, at mange ryster på hovedet. Jeg tror ikke, at man kan forstå det, før man har prøvet det. Ja, det er helt fantastisk, og man føler man er i live. Tænk at stå her på en øde strand i en balje med varmt vand. Bare stå stille, nyde naturen og mærke at kroppen arbejder på at få varmen og få genetablet sin normale balance. Nu ved jeg hvorfor jeg gør det: Det kolde gys giver mig et enormt velvære og man kan blive helt høj at de dopaminer som bliver frigivet, lyder det fra is-svømmeren.

På næste tur er vi på den om sommeren så populære Tornby strand, men nu er der øde: Hvid pulversne fylder stranden, og det er bidende koldt. Der er lidt udfordrende bølger, men svømmes skal der. Når vinden driller for meget på vestkysten til rigtige svømmeture går turen til Rønnehavnen i Frederikshavn, hvor der næsten altid er roligt vand.

Fra vinterbadning til is-svømning

Dorte begyndte med at vinterbade i oktober i 2015. Først, som alle andre vinterbadere, med små hurtige ture på under 30 sekunder i vandet og så op og ind i en dejlig varm sauna.

Langsomt trænede hun sig op til at være længere og længere tid i vandet, og da hun som ung var meget aktiv elitesvømmer fra Svømmeklubben S68 i Hjørring, var der ikke langt til rigtige svømmetag i kulden. Hun fandt glæden ved svømningen igen og mærkede hurtigt, at det var hun god til.

Hun har langsomt tilvænnet kroppen til det kolde vand. Først var det 10 sek, så 20 sek for nu at kunne klare 10-30 minutter i havet. Folk spørger ofte Dorte, om man ikke dør af det.

-Jo, det gør man, hvis man bare hopper i som utrænet, men jeg ville også dø, hvis jeg forsøgte at løbe at marathonløb i morgen. Kroppen kan trænes op til det mest utrolige.

Inden Dorte tager en vintersvømmetur, tager hun altid bestik af vejret: Hvor kold er luften og vandet, hvordan er vindretningen og styrken.

Vejret og dagsformen bestemmer, hvor lang tid hun vil være i vandet og hun har inden turen bestemt svømningens forløb. Det er vigtig sikkerhed, da kroppen bliver lammet af det kolde vand, og hjernen vil nogle gange mere, end kroppen kan klare.

En tur er ikke overstået før hun er tør og har fået varmen igen. Dorte har derfor altid ur på, hun registrerer tid, distance, vejr og hvor lang tid det tager at restituere.

Is-svømning adskiller sig fra vinterbadning ved at man opholder sig betydeligt længere tid i vandet. Svømningen foregår i badedragt og med hætte, man har briller på og ørepropper i, og der trænes med en sikkerhedspude.

Vintersvømning eller is-svømning er en relativ ny sportsgren, som kombinerer de to populære trends: Havsvømning og vinterbadning. For at holde kuldetræningen ved lige hen over sommeren, har Dorte anlagt et koldtvandsbassin i haven. Hun henter et læs is på Hirtshals Havn og vupti, så kan hun lave kuldetræning. Her har hun sat personlig rekord ved at sidde i 32 minutter i to grader varmt vand!

VM i Sibirien 2016

Vinterbadning bliver dyrket i stigende grad overalt i landet, og is-svømning har de sidste par år også været genstand for en øget interesse. Det er spået til at blive den næste store ekstrem-udfordring efter en årrække med marathonløb og triatlon. Is-svømmeklubber er dukket op flere steder i landet og Dorte har startet hendes egen, Hjørring Vinterbader- og Issvømmerforening, hvor der indtil nu er fire medlemmer.

Der er også kræfter i gang for at gøre is-svømning til en olympisk vinterdisciplin.

Kan man svømme 25 meter i vand, der er under fem grader, så kan man stille op til VM i is-svømning. Det afholdes hvert andet år. I 2012 deltog tre danskere og i 2018 var der over 90 danske deltagere ud af 1300, der mødtes for at svømme i det iskolde vand. Det gør Danmark til det fjerde bedst repræsenterede land i verden - og vi stillede også med verdens næstældste deltager: Kirsten Hjort på 87 år.

Bare et års tid efter sin koldvandsdebut, var Dorte Lyager i 2016 med ved VM i Sibirien. Her stillede hun op i 25 m fri, 50 m fri, 4x25 fri og 4x25 bryst, men hun fortryder, at hun ikke stillede op i den længste disciplin, nemlig kongedistancen 450 meter fri. Det foregik i et udhugget bassin i den tilfrosne flod Tura, hvor luften var -16 og vandet 0,3 grader.

I dag kan Dorte svømme cirka én kilometer, og hendes ultimative mål er at gennemføre en "Icemile" under International IceSwimming Association. Det er 1609 meter i vand under 5 grader, og er is-svømningens ironman eller Mount Everest. Den er der kun 220 personer i verden, der har gemmemført.

En dybere mening med galskaben

For Dorte handler det nu ikke kun om de fysiske udfordringer og om at slå rekorder. Der er også en dybere mening med de lange ophold i det kolde vand.

Stress og store op- og nedture med lange sygemeldinger til følge har præget hendes liv i mange år, og hun har fået konstateret en bipolar lidelse - også kendt som maniodepressiv. Samtidig har hun en høj intelligens - på Mensa-niveau - og er perfektionist i alt, hvad hun foretager sig.

Efter 10 års fejlbehandling og fejlmedicinering lurede førtidspensionen, og hun var for første gang ved at give op. Men i 2014 kom hendes praktiserende læge med en virkelig øjenåbner: Hun blev rådet til at fokusere mere på at få et godt liv med de udfordringer, hun har, end på at blive helt rask.

Det satte gang i hendes nye strategi om at passe på sig selv.

Seks punkter blev nedskrevet i et personligt manifest som indeholdt en helt ny strategi for et bedre liv. Hun skulle bla. have bedre søvn, bedre kost, mere motion og frisk luft. Det nye liv begyndte i Skallerup Seasides wellness afdeling, Romelius, hvor hun fandt ud af, hvor godt vekselvirkningen imellem saunagus og koldt vand hjalp hende med at få dæmpet stresshormonerne. Dét satte gang i vinterbadningen og senere is-svømningen.

Når Dorte kommer i de kolde vand i længere tid, er det som om hendes hjerne nulstilles. Stress og dårlige tanker forsvinder.

-Jeg er nemlig kommet så langt med mig selv og min sygdom, at jeg har lært den rigtig godt at kende. I dag er det 99,7 % mig, der styrer.

Dorte Lyager er uddannet molekylærbiolog, selvlært web-redaktør, iværksætter, foredragsholder, forfatter, kreativist, blogger og arbejder i dag i et fleksjob som salgsansvarlig i en virksomhed.

Videregiver gode råd

Dorte er meget aktiv på de sociale medier og som blogger. På hendes Instagram profil the icydicey_iceswimmer og hendes personlige blog på Facebook, The icydicey deler hun meget målrettet kun de sjove, fede, fantastiske, glade og skønne ting, der sker i hendes liv.

- Ens liv består primært af fortid og fremtid. Nuet er kun lige nu. Om lidt er det fortid – og så er der et nyt nu i fremtiden. Og jeg vil saftsuseme have det maksimale ud af alle tre dele. Et møgtræls nu, skal ikke fremhæves ved også at fylde i min mentale fortid, når det nu er overstået. Og det skal da slet, slet ikke have lov at ødelægge forventningen om alle de nu'er, der står i kø.

Dorte Lyagers personlige blog www.genigal.dk handler om hendes liv og sygdomsforløb. Her tager hun sommetider den lidt mere alvorlige del af livet op. Men altid vendt med et twist af håb. Det skal der være. Selv når alt er mudder.

Når hun nu har fundet noget, der virker så godt på hendes bipolare lidelse og stress, føler hun også, at hun har en forpligtelse til formidle det.

Der er over 40.000

organiserede aktive vinterbadere fordelt på mere end 100 klubber i Danmark