1

En klassiker:
Bramslev Bakker

Bramslev Bakker er en sand naturperle på nordsiden af Mariager Fjord, og området er svært at komme uden om, når man bevæger sig rundt i Nordjylland for at finde de smukkeste og mest vandreegnede lokationer.

Begynd eventuelt ved lystbådehavnen i Hobro, hvor Panoramaruten starter og tag den lange trappe op mod toppen af skrænten, hvorfra stien går østpå mod golfbanen. På den måde får man hurtigt overstået turens mindst spektakulære strækning ad Torndalsvej og Hjerritsdalvej.

Og herfra er der dømt ren lise for sanserne resten af vejen.

Vandrekort
2

Imponerende dyreliv i
Hals Mose

Når man taler vandreture i Aalborg Kommune, vil mange nok tænke Østerådalen, Hammer Bakker, Lundby Bakker eller Lille Vildmose.

Men Aalborg Kommune har anlagt Hals Mose Ruterne, hvoraf den længste er 12,5 km.

Hals Mose er en dejlig og yderst afvekslende tur i et landskab, der er fladt som en pandekage og derfor ikke alt for strabadserende. Og slår man et par sving væk fra den slagne vej, ligger der spændende og sjove overraskelser og venter.

Vandrekort
3

Russere og en vikingeborg:
Tornby Klitplantage

Tornby Klitplantage er et kun 548 hektar store område spækket med vandrestier, men man kan godt få en 20 kilometer lang tur ud af det uden at gå i samme spor flere gange.

Tornby Klitplantage kan varmt anbefales, hvis man holder af snoede skovstier, hvor man aldrig ved, hvad der gemmer sig bag næste sving.

Og er man lykkedes med at lokke sine halvstore børn med på skovtur, vil de elske at besøge Yxengaard, en vikingeborg bygget af frivillige og brugt til blandt andet rollespil.

Vandrekort

Bagage - hvad bør man have med?

Det er altid en god ide at medbringe en dagrygsæk på længere vandreture.

Først og fremmest til mad og drikke. Til en tur på 20 km i varmt vejr er det klogt at medbringe et par liter væske - helst vand.

Og så er det jo hyggeligt med en termokande kaffe eller te - og måske en lille lommelærke.

En madpakke efter smag. Gerne suppleret med frugt og/eller noget sukkerholdigt.

I rygsækken kan man også opbevare de tøjlag, man ikke har brug for lige nu.

Nogen vil måske have det bedst med at medbringe et lille førstehjælpskit, men det er generelt ikke nødvendigt med det store overlevelsesudstyr, når man vandrer i Danmark. Hjælpen er trods alt aldrig langt væk.

Og ja, naturligvis telefonen til billeder, gps og til at ringe efter hjælp. Gad vide, hvordan folk overlevede før mobilsignalets tid?

4

Følg blot stierne eller…
De Himmerlandske Heder

De himmerlandske Heder ligger som perler på en snor i et bælte på tværs af kommunegrænsen mellem Vesthimmerland og Aalborg. Der er flere afmærkede stier i terrænet, men følger man denne lidt længere tur, kommer man alligevel ikke til at betræde den samme sti to gange.

Det er en fantastisk oplevelse at gå i det åbne hedelandskab med lærkernes sang som konstant lydspor.

Denne tur kan man med fordel gemme til august, hvor De himmerlandske Heder vil være et farveorgie i lilla nuancer, men turen er smuk på alle årstider.

Vandrekort
5

Vandrernes slikbutik:
Lodbjerg Klitplantage

Man føler sig som et barn i en slikbutik, når man skal finde en vandrerute i Nationalpark Thy. Der er så meget, der ser lækkert ud, så det svære er at vælge.

Så må man jo lade tilfældet råde, og loddet falder denne dag på Lodbjerg Klitplantage i den sydlige ende af nationalparken. Her er både skov, strand og klithede og dermed basis for en afvekslende gåtur. Tilmed er der flere afmærkede ruter at vælge imellem, så det er knap nødvendigt at medbringe et kort.

Vandrekort

Påklædning - rigtig gode råd

At man klæder sig efter vejret er vel nærmest indlysende. Men der er alligevel et par råd, der er værd at følge.

Undgå bomuld. Det suger fugt til sig og er længe om at blive tørt igen.

Kunststoffer er bedre, men allerbedst er uld, som også har den fordel, at det forebygger svedlugt langt bedre end polyester.

En god ide er at klæde sig i flere lag, som man kan tage af og på, efterhånden som vejret skifter, og man selv bliver varm eller kold. Evt. tynd t-shirt, fleece, vindjakke og regnjakke. Og så en dagrygsæk til at putte det overskydende tøj i.

Løse vandrebukser af Fjällräven-typen er ikke et krav, men du opdager hurtigt, at de er mere behagelige at gå i end stramme jeans. Regnbukser bør være med lynlås i benene - ellers kan de være forbandet svære at trække over støvlerne, når de skal på i en fart.

Vi med vigende hårpragt lærer hurtigt at medbringe en hat med skygge, når solen skinner...

6

Den populære:
Fosdalen

Fosdalen er et af Nordjyllands mest populære udflugtsmål med sin knap en kilometer lange kløft, der skærer sig ned i morænebakkerne mellem Tranum og Hjortdal.

I de sidste par år har Fosdalen desuden været start- eller vendepunkt for en 11 km lang vandrerute til Tranum, der har lokket mange - såvel nordjyder som turister - ud på et lidt længere eventyr.

Vandrekort
7

En ordentlig tur:
Madum Sø/Langmosen

Madum Sø udmærker sig ved sit næringsfattige og derfor altid klare vand og er om sommeren et yndet udflugtssted for himmerlandske badegæster.

Men den er også pæn at gå rundt om. Der er imidlertid kun syv kilometer rundt, så følger man nedenstående kort, bliver der en ordentlig tur ud af det.

Vandrekort

Fodtøj - sko eller støvler?

Hvilket fodtøj er bedst til længere vandreture?

Ja, som udgangspunkt er hvilket som helst fodtøj, du har det godt med at gå i, det bedste - i hvert fald så længe du holder dig til veje og afmærkede ruter.

Vandrestøvler har den fordel, at de støtter omkring anklerne, så man minimerer risikoen for vridskader i ujævnt terræn. Til gengæld er de tungere end sneakers/løbesko.

Er støvlerne af skind eller velimprægnerede, har de også den indlysende fordel, at de holder tæt, når det regner, eller hvis man skulle være så uheldig at træde i et vandhul.

At gå i vådt græs gennembløder også lynhurtigt et par almindelige sko.

8

Mageløse Hanklit:
Nordmors

Mors har noget, som ingen andre lokaliteter ved Limfjorden kan diske op med i samme skala: Det mageløse molers-monster Hanklit, som er det perfekte udgangspunkt for en vandretur.

Den imponerende klint med sit 60 meters frie fald er lige bjergtagende set oppe- som nedefra. Så ideen er at starte på toppen og slutte ved bunden af Hanklit - der ikke er en klit men en klint.

Vandrekort
9

Mulighed for en sæl'fie:
Læsø Klitplantage

Det er måske nok de færreste, der kan finde på at tage en dagtur til Læsø blot for at gå en tur. Men det kan faktisk lade sig gøre. Lad bilen stå i Frederikshavn, hop på færgen, og så starter turen i samme øjeblik, du sætter foden på land i Vesterø Havn.

Turen går nordud ad byen, og når du efter få hundrede meter har lagt de sidste sommerhuse bag dig, er du ude i den fri natur og kan blot nyde Læsøs lyksaligheder.

Vandrekort

Find vej

Er man ikke en erfaren langdistancevandrer, er det sikreste at lægge ud på afmærkede ruter.

Vær dog opmærksom på, at afmærkningen kan være mangelfuld.

Vil man planlægge sin egen tur, er det en god ide at bruge lidt tid på at granske kort på computeren derhjemme.

Der findes oversigtskort (af skiftende kvalitet) forskellige steder på nettet. Vil man have nøjagtige geodætiske kort, skal man oftest betale for det.

Jeg er så old school, at jeg altid medbringer et udprintet kort på turen.

En telefon med gps er rar at have i baghånden, men gør dig selv den tjeneste at lade være med at gå og kigge på den hele tiden. Du går glip af alt det, du er kommet for at opleve.

10

Nordjyllands højeste punkt i
Dronninglund Storskov

Knøsen i Dronninglund Storskov er ikke Mount Everest, men der er alligevel en sær tilfredsstillelse i at bestige det højeste punkt i Nordjylland. Svimlende 136 meter over havets overflade.

Faktisk er der en hjemmeside, bestigbjerge.dk, der helt uden selvironi dyrker ”bjergbestigning” i Danmark, og her en Knøsen selvfølgelig med.

Vandrekort
11

Sand i sindet:
Hulsig-Skagen

Hvis man lægger sine vandreture på hverdage og lidt uden for sæsonen, byder den nordjyske natur på masser af muligheder for at føle sig som Palle alene i verden.

Turen her er også med et stykke strandvandring, inden man når Råbjerg Mile fra nord.

Vandrekort