DEBAT Job og arbejde

Brug for indsats for jobs til 2.800 unge

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Henrik Nielsen, byrådskandidat (S), Granlien 28, 9000 Aalborg

DIMITTENDER:Dimittendledigheden er vokset, så de udgør en tredjedel af ledige i Aalborg Kommune eller næsten 3000 unge, der står klar med deres nye uddannelse og viden. Der skal selvfølgelig være indstilling om at arbejde andre steder end i Aalborg eller Nordjylland hos dem der står på spring til næste job. Det er jeg heller ikke i tvivl om de er klar til. De brænder for at komme i gang og bruge deres nye kompetencer.

Men Aalborg Universitet og UCN må mere ind i kampen. Der er masser af aktiviteter og synlighed når uddannelsesstederne skal vejlede unge om at komme i gang med uddannelse. Det kniber lidt mere den anden vej. Fornylig var der en artikel i NORDJYSKE om to piger, der godt kunne se udfordringen og derfor lavede et netværk, hvor man mod beskeden betaling kunne blive medlem og her få inspiration og viden om, hvor det næste job kan findes. Det kunne ikke være særlig svært for uddannelsesstederne at tage initiativer i den retning, så der kan blive mere dynamisk samspil, når man er færdiguddannet, med sit uddannelsessted.

Jobcentret laver et kæmpearbejde med at holde gejsten ved samtaler og vejledning om jobmuligheder med de mange ledige, der lige eller måske for over et år siden blev færdige med deres drømmeuddannelse.

Det virker, som om den store indsats der gøres på uddannelsesstederne, mest er envejs. Altså et rullende fortov - ind som ny kunde, mens man selv må gå derfra. Jeg ved godt. at der er informationer på diverse hjemmesider, hvor virksomheder kan læse i timevis om, hvad de forskellige uddannelser indeholder. Men jeg savner lidt mere manpower, hvor man som virksomhed kan få råd og vejledning face to face og ikke til Facebook.

Udefra set ville det være en ide, at studievejledningerne, der har travlt med at vejlede ansøgere om optagelser mv., også kunne bruges, når de er færdige. En service til dimittenderne, men i høj grad også erhvervslivet. Altså tovejs vejledning både ind i butikken og ud igen.

Kontakten med virksomheder i slutningen af uddannelsen kunne også styrkes, så de nye færdigheder præsenteres i nogle studiepraktikker i arbejdsområder, hvor de anvendes.

Der skal kunder i butikken ,hvis de enkelte uddannelser skal overleve og dermed være til nytte og gavn for samfundet. Men måske er der brug for et kritisk eftersyn, så der enkelte år ikke er et udbud eller der optages færre studerende.

Aalborg Alliancen er også et forum, hvor der kan ske udbredelse af kendskab til den betydning det kan have for vækst i virksomhederne ved ansættelse af personer med relevant uddannelse.

Vi skal være glade for de mange tilbud til unge om at tage deres uddannelse i vores kommune, men indsatsen med at finde det første job skal styrkes i et bredt samarbejde, hvor uddannelsesstederne er vigtige at få med, så der bliver en relevant vidensdeling om de mange kompetencer der kan bruges ud fra den kendsgerning at viden skaber vækst. Det er der nu 2800 unge mennesker i vores kommune der står og venter på at bidrage med.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Følg snestormens rasen live - al busdrift i Nordjylland er indstillet
Luk