DEBAT Job og arbejde

Corona-indsats kræver fortsat tæt samarbejde i erhvervslivet

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Lars Erik Jønsson, adm. direktør i Erhvervshus Nordjylland, Niels Jernes Vej 10, 9220 Aalborg Øst

ERHVERVSLIV:Corona-indsatsen for erhvervslivet kræver fortsat tæt samarbejde.

Corona-krisen har haft en mærkbar effekt på det nordjyske erhvervsliv.

Uden regeringens hjælpepakker ville vi uden tvivl stå over for endnu større udfordringer, men faktum er, at godt 15.500 nordjyder indtil videre har meldt sig som arbejdsløse i corona-krisen.

I samme periode er 12.000 dog lykkeligvis kommet i beskæftigelse igen, hvilket betyder, at der i dag er godt 3500 flere arbejdsløse nordjyder siden corona-krisens begyndelse i midten af marts.

Denne stigning i arbejdsløsheden er selvfølgelig ganske alvorlig, men sammenholdt med resten af Danmarks regioner har vi i Nordjylland oplevet den laveste stigning i perioden, nemlig 22,4 procent.

Det skal ses i forhold til et landsgennemsnit på 31,0 procent, hvor Hovedstadsområdet alene topper med 38,2 procent.

Tallene skal give os fornyet tro på fremtiden, især fordi vi nu ser en positiv tendens, hvor der i Nordjylland den seneste halvanden måned er flere, der er kommet i beskæftigelse, end der er kommet nye ledige til - faktisk 700 personer, hvilket er den mest positive udvikling noget sted i landet.

P.t. er der en ledighed i Nordjylland på 5,8 procent af arbejdsstyrken, svarende til ca. 19.000 ledige.

Turismen, transportsektoren og detailhandlen er blandt de erhverv, der er hårdest ramt, men ikke desto mindre er antallet af konkurser kun på niveau med 2019 – i høj grad som følge af regeringens Corona-tiltag.

Erhvervshus Nordjylland er hvert år i dialog med mange hundrede nordjyske virksomheder, og vi samarbejder tæt med de 11 lokale erhvervskontorer om vejledning og hjælp til erhvervslivet.

Under normale omstændigheder handler vores dialog med virksomhederne især om vækst, udvikling, digitalisering, den grønne omstilling og internationalisering.

Dog har corona-krisen allerede haft afgørende betydning for den form for vejledning, vi de seneste to-tre måneder er blevet mødt med et ønske om fra de nordjyske virksomheder.

Ud over en meget aktiv digital kommunikation om hjælpepakker og vejledningsmuligheder har vi sammen med Aalborg Universitet og de lokale erhvervskontorer afholdt webinarer om, hvordan man går fra krise til nye muligheder.

Vores særlige corona-taskforce har i alt vejledt godt 700 virksomheder siden i midten af marts, og vores særlige kriseindsats Early-Warning har håndteret 57 sager, hvor virksomheder på den ene eller anden måde er bragt i en meget kritisk situation.

Desuden har virksomheder som noget nyt haft adgang til en chatfunktion med Erhvervshuset og de lokale erhvervskontorer, ligesom vi har tilpasset og forlænget forskellige indsatser, så de passer til denne nye situation.

Corona-krisen ændrer ikke på den grundlæggende erhvervsfremmestrategi for Nordjylland.

Vi skal stadig fokusere på at hjælpe virksomhederne med at styrke adgangen til kvalificeret arbejdskraft, grøn omstilling, innovation, digitalisering, internationalisering, ledelse, markedsføring og finansiering.

Men på den korte bane er det naturligvis krisestyring, kapitalfremskaffelse, nye salgskanaler og ny brug af digitale platforme, vi hjælper virksomhederne med.

Her glæder det mig, at alle erhvervsfremmeaktører fra den ene dag til den anden har formået at flytte al intern dialog og ekstern vejledning over på de digitale platforme.

Vi har endda oplevet en ny form for agilitet på kryds og tværs af virksomheder og erhvervsfremmesystemet, hvor dialogen og samarbejdet har været præget af meget høj effektivitet og en fælles begejstring for de muligheder, som de nye digitale værktøjer har medført.

Erhvervshus Nordjylland har igennem corona-krisen afholdt digitale dialogmøder med de lokale erhvervskontorer, brancheorganisationer, Aalborg Universitet, UCN, Arbejdsmarkedskontor Midt/Nord, KL, BRN, Norddanmarks EU-kontor og ikke mindst Erhvervsministeriet om virksomhedernes behov og den nødvendige indsats.

Uafhængigt af de mange lysglimt i krisen står vi i en situation, hvor virksomhederne og dermed også de nordjyske familier står over for store udfordringer, når hjælpepakkerne udløber.

Og nu er nye dimittender sprunget ud fra de videregående uddannelser med risiko for markant øget dimittend-ledighed.

De får følgeskab af de medarbejdere, der blev opsagt i foråret med nogle måneders opsigelsesvarsel.

Når erhvervslivet og eksportsektoren således fortsat må forventes at gå en usikker tid i møde, kommer vi sandsynligvis til at se ekstra vækst i arbejdsløsheden i Nordjylland i de kommende måneder.

Derfor er det mere vigtigt end nogensinde, at vi står sammen i Nordjylland om at hjælpe virksomhederne. Jobcentrene, uddannelsesinstitutionerne, kommunerne og hele erhvervsfremmesystemet skal stå stærkere sammen end nogensinde før for at yde virksomhederne og de jobparate den rette vejledning, så vi får virksomhederne og Nordjylland bedst muligt igennem og om på den anden side af krisen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.