Coronakrise må ikke koste velfærd

Af Pia Olsen Dyhr,partiformand (SF), Folketinget, Christiansborg, 1240 København K

og Theresa Berg Andersen, folketingsmedlem (SF), Vestre Boulevard 7, 9600 Aars

Vi skal sikre, at regningen for coronakrisen ikke bliver betalt med penge fra velfærdskasserne. Derfor vil vi have hasteforhandlet den Velfærdslov, som S lovede i valgkampen, og som allerede ligger klar.

Den vil garantere kommuner og regioner de nødvendige penge til at sikre vores fælles velfærd i alle år, der kommer. Og det haster for loven skal være på plads, inden Regionerne og kommunerne skal forhandle med Staten om det kommende års økonomi. Det er her, vi første gang skal sikre, at vores fælles velfærd ikke betaler regningen for coronakrisen.

Det er vores velfærdssamfund, der lige nu fører os gennem coronakrisen uden de mareridtsscenarier, vi ser andre steder i verden. Vores fælles sundhedsvæsen tager sig af Coronapatienterne. Vores plejepersonale, tager sig at vores sårbare ældre. Og vores pædagogerne passer de børn, som ikke kan være hjemme hos forældre, som er tvunget til at arbejde. Det er dem vi kan takke for at krisen ikke er løbet løbsk i Danmark. Med en velfærdslov fastfryser vi velfærdsniveauet, så loven bliver et værn mod fremtidige besparelser på den anden side af Coronakrisen. Med en velfærdslov i hånden kan kommuner og regioner forlange det nødvendige beløb til aftalte minimumsnormeringer, pleje af vores ældre, og til skoler og hospitaler, når de hvert år forhandler med Staten om budgetterne. Staten er forpligtet til at finde det beløb, som sikrer det bundniveau for vores velfærd, som loven har fastlagt.

Pengene til velfærd bliver så at sige låst, så fremtidige regeringer kan skyde en hvid pind efter igen at udsulte velfærden til fordel for skattelettelser, som vi jo desværre har været vidner til i de seneste år, hvor V- og VLAK-regeringerne støttet af DF på ingen måde har givet kommunerne de nødvendige økonomiske rammer til velfærd. Og desværre så vi, at KL’s formand Jacob Bundsgaard også går med samme tanker. En velfærdslov var et socialdemokratisk valgløfte, som de begyndte at realisere umiddelbart efter valget. Derfor ligger lovteksten allerede klar. Lad os få den behandlet og vedtaget i en fart.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden