Debat samfund

Debat: Giv pressede unge nogen at tale med

Mange børn og unge har vist tegn på mistrivsel under coronanedlukningerne. Formand for Radikale Vesntre i Rebild Kommune foreslår blandt andet samarbejde på tværs af kommuner

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.
Arkivfoto: Mette Nielsen

Arkivfoto: Mette Nielsen

Af Torsten Topbjerg,formand for Radikale Venstre i Rebild Kommune, torsten@topbjerg.dk

Som resultat af nedlukningen har børn og unge haft det svært i hele Danmark. Desværre så meget, at mange af vores børn og unge i Rebild Kommune også vil have det svært, også efter at vi åbner igen. Hjemsendelsen har sat sig spor. Hjemsendelsen har givet flere konflikter i hjemmet. Flere unge mellem 15 og 20 år, har følt sig ensomme, kede af det og isoleret under nedlukningen.

På landsplan har 63 procent af pigerne og 52 procent af drengene i denne aldersgruppe vist tegn på mistrivsel, samt at de ofte har følt sig ensomme under nedlukningen. Både i nedlukningen i foråret 2020, men også den vi nu er på vej ud af her i foråret 2021.

Allerede inden nedlukningen så det desværre skidt ud.

Coronaen har bare gjort det værre. Andelen af unge 16-24-årige, der har dårligt mentalt helbred, steg fra 12 procent til 18,3 procent fra 2010 til 2017.

Blandt pigerne var tallet alene 23,8 procent i 2017. Desuden er andelen af børn og unge, der bliver diagnosticeret med angst eller depression, tredoblet fra 2006-2016.

Det er tal, der gør et stort indtryk. Alt sammen også tal, som desværre ikke er grebet ud af den blå luft. Alle tal blev præsenteret 22. marts, da Headspace holdt oplæg om, hvordan det står til med trivslen blandt de unge i Rebild Kommune. Herunder om hvad vi så også kunne gøre for at hjælpe de unge.

Her er det tydeligt, at vi må tænke i hjælp på både den korte, akutte og den mere lange bane.

Lige nu står vi i en situation, hvor mange unge skal lære at være sociale igen med jævnaldrende, efter at have skullet tilbringe stort set al deres tid derhjemme med forældre og søskende, der også har været hjemme.

Her er der mange tanker, der kører rundt, når man vender tilbage. ”Hvad med mine gamle venner fra før – er vi stadigvæk venner eller har de fundet sig nogle nye, så jeg er helt udenfor?", "Synes dem i klassen stadigvæk om mig” osv. Måske banale spørgsmål for os noget ældre borgere, men noget der fylder i et ungt sind og liv, uden alle de års erfaring vi andre har.

Det er i børne- og ungeårene, man udvikler sine sociale kompetencer og færdigheder. Her er samvær og spejling med jævnaldrende meget vigtigt. Her har skolerne og gymnasiet en kæmpe opgave med at hjælpe vores børn og unge i Rebild Kommune.

Regeringen har i første omgang afsat 600 millioner kroner til styrkelsen af netop trivsel blandt skoleeleverne samt til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR).

Det er vigtigt, at de midler, vi får i Rebild kommune af disse, også netop går til disse vigtige opgaver og ikke anden skoledrift som sådan. Spørgsmålet er også, om vi ikke lokalt skal finde midler til dette arbejde. På mange måder er det også en økonomisk god idé at forebygge og hjælpe.

Headspaces erfaring efter nedlukningen er netop også, at langt størstedelen af de unge får det bedre, hvis der laves en målrettet og relevant indsats omkring trivsel for de børn, der vender tilbage. Så der er muligt at gøre noget her, hvis vi vil.

På den lange bane er vi altså nødt til at tage den generelle udvikling af mistrivsel blandt vores unge alvorligt. For mange mistrives desværre og tendensen er stigende.

Meget af ansvaret for at hjælpe ligger selvfølgeligt hos os forældre selv. Her skal vi være meget opmærksomme på, hvordan vores børn har det i den her overgangs- og normaliseringsfase.

Vi har generelt brug for at tale mere med vores børn og unge. Nogle vil dog have brug for hjælp af professionelle i Rebild Kommunes ungerådgivning og sundhedsvæsenet som sådan.

En stor gruppe, vil dog kunne have hjælp og glæde af det tilbud som Headspace f.eks. kan levere. Et tilbud om nogen at tale med for alle børn og unge mellem 12 og 25 år. Dette med frivillige som gerne vil give noget til de unge og som man kan dele tankerne med, som det ellers er svært at dele med andre.

Headspace har afdelinger mange steder rundt omkring i Danmark. Blandt andet i Aalborg som vi fra Rebild kommune også gerne må bruge. Hvad mange unge og børn faktisk allerede gør. Erfaringen er her, at samspillet mellem netop kommune, sundhedsvæsen og Headspace fungerer godt. Man kan forskellige ting og supplerer hinanden godt.

Man bliver derved i stand til meget bedre at hjælpe børn og unge samlet set. Headspace er på den måde et fantastisk tilbud, som hjælper med at fylde hullerne ud, så ingen, der beder om hjælp, falder mellem to stole.

Spørgsmålet er derfor, om vi ikke skulle arbejde for at få en Headspace-afdeling i Rebild Kommune? Måske skal det være Headspace som sådan, der driver dette. Måske på tværs af flere himmerlandske kommuner.

Det kunne også være en opgave som det nye Frivillighedscenter kunne varetage. Frivillige som giver en mulighed at have nogen at tale med for alle børn og unge i kommunen.

Jeg tænker, at det er helt oplagt, at vi arbejder for at få et sådan tilbud til vores børn og unge i Rebild. Det giver mening på så mange måder. Ikke mindst når vi tænker på hvad vi kan gøre for at hjælpe med i forhold til den stigende mistrivsel blandt vores børn og unge.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.