Der er ikke tale om etnisk udrensning i Østjerusalem

Af Lars Nielsen, Kastanievej 17, 9330 Dronninglundlbhnielsen@stofanet.dk

ØSTJERUSALEM:Holger Graversen skriver (16.5.), at Israel begår etnisk udrensning i Østjerusalem, og at det er årsag til, at Hamas beskyder Israel med raketter.

Han beder mig derfor fordømme Israel.

Jeg skal således foranlediget oplyse, at i 1948 erobrede Jordan Østjerusalem.

Alle jødiske indbyggere blev udvist, og deres ejendom beslaglagt.

Derefter blev deres jord og faste ejendom solgt eller udlejet til interesserede.

I 1967 erobrede Israel Østjerusalem, og i 1970 blev der udstedt en lov, hvorefter de daværende ejere, som havde købt jødisk jord og fast ejendom af den jordanske regering, beholdt deres ejendom.

Men i de tilfælde, hvor jord og fast ejendom kun var lejet, bestemte loven, at ejendomsretten gik tilbage til de jødiske ejere, men at lejemålet fortsatte på de vilkår, der var aftalt mellem lejerne og den jordanske regering.

Det betyder, at hvis lejeren misligholder lejekontrakten, eller kontrakten udløber (fordi lejemålet er tidsbegrænset), kan den jødiske ejer opsige lejeren.

Det er det, der er sket i den aktuelle sag, som i øvrigt har en meget lang historie.

I 1982 prøvede afgjorde byretten i Jerusalem, at jorden og den faste ejendom i Sheik Jarrah tilhørte de jødiske ejere, som havde købt jorden i 1874, men at beboerne havde ret til at bebo jorden og bygningerne, så længe de opfyldte lejekontrakten.

Derefter har der løbende været retssager, hvor lejere er blevet smidt ud, fordi de ikke opfyldte lejekontrakten, og nu har en af disse sager nået højesteret.

Der er så sket det, at præsident Ahmoud Abbas har forsøgt at udskrive valg til det palæstinensiske parlament, som nu har siddet i 15 år, selv om deres valgperiode udløb 2011. Men så opdagede Abbas, at hans parti, Fatah, ville tabe til Hamas, og så aflyste han valget.

Derfor har han brug for en afledningsmanøvre, og derfor har han ophidset sin befolkning ved at bilde dem ind, at sagen fra Sheik Jarrah er begyndelsen på en omfattende fjernelse af palæstinensere fra Østjerusalem.

I den forbindelse skal man vide, at mange palæstinensere i Østjerusalem bor på jord, som de ikke kan bevise deres ejendomsret til.

Så tricket lykkedes, og der blev omfattende uroligheder i og omkring Grædemuren og Al Aqsa Moskeen, som endte med, at uromagere forsamlede sig moskeen, som derefter blev stormet af israelsk politi.

Derefter bredte urolighederne sig til andre israelske byer, medens Hamas følte sig foranlediget til at beskyde Israel fra Gaza, for at bevise, at det er dem og ikke Abbas, der forsvarer palæstinensernes interesser.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.