Det er ikke en konspirationsteori – alliance lyder pænere end konspiration

Af John Houman Sørensen, fhv. lektor ved Institut for Politik og Samfund, Aalborg Universitet, Valdemarsgade 30A, 9000 Aalborg

EGHOLM-FORBINDELSE:Nordjyskes lederskribent, Anders Sønderup, mener (11.5.), at modstandere af Egholm-motorvejsforbindelsen konstruerer stråmænd og bruger konspirationsteori overfor Aalborg Alliancen. Nordjyske er ikke i lommen på nogen, men har sin egen holdning, ganske upåvirket af, hvad Thomas Kastrup-Larsen og andre nordjyske borgmestre – og erhvervsfolk – måtte mene.

De sidste rykker heldigvis selv ud samme 11. maj ud med et Synspunkt med overskriften ”Alle får gavn af en ny Limfjordsforbindelse”.

Den rummer mange gode argumenter for hvor gavnlig en forøgelse af kapaciteten til at krydse fjorden vil være.

Dem er det svært at være uenig i – det fremgår bare ikke, hvorfor Egholm-løsningen skulle være bedre end et tredje østligt tunnelrør?

Bortset fra Jammerbugt Kommune, så er det svært at se hvilke kommuner, i Vendsyssel og Himmerland, der skulle kunne vinde på at foretrække vestforbindelsen – besparelserne herved kunne vel med fordel, også for Jammerbugt, bruges på en forbedring af forbindelsen til Fjerritslev og Thisted – og Thy i øvrigt.

Men mens ”konspirationsteori” lyder skummelt, så er ”alliancer” et positivt ord? Men det afhænger nu, historisk set, noget af konteksten.

Trippel-Alliancen mellem Tyskland, Østrig-Ungarn og Italien forud for Første Verdenskrig ser de fleste vel på med mindre sympati end på Trippel-Ententen mellem Frankrig, England og Rusland.

I nyere tid er Nato-alliancen blevet set som en støtte for fred og demokrati – men der har indtil for nylig været en præsident i USA, som mente at europæerne slap alt for billigt til at sikre at alle havde fordel af alliancen.

Alliancer er ikke noget gratis sag – alle må yde noget til et fælles formål.

Og så er det jo at man må spørge hvilke fordele det nordjyske erhvervsliv har ud af at melde sig under Aalborg Alliancen faner?

Hvad har Aalborg Kommune at tilbyde? Bedre betjening hos Jobservice? Gode advokatopgaver? Store entrepriser til byggeri af veje, broer og tunneller?

Alt sammen også noget, det er rimeligt nok at søge fremmet for lokale kommuner, som ad denne vej kan understøtte beskæftigelse og indtjening i en hel region.

Det er på den måde, man kan danne alliancer, hvor alle får deres bid af kagen – i statskundskab kaldes dette fænomen for ”tit-for-tat”.

Det er ikke konspirationsteori – det er en helt normal form for alliancedannelse om politiske spørgsmål.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.