Klumme

DET SKAL VÆRE MED STORE BOGSTAVER

- men man skal ikke tage for givet, at man er enige om noget

Det var dårligt, men godt - og trods alt pænere spil end i fodbold. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Det var dårligt, men godt - og trods alt pænere spil end i fodbold. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Der er en del, der synes, at han skal være spærret godt og grundigt inde, men så stod han alligevel der, og læste op med sin særegne stemme fra et papir fyldt med STORE BOGSTAVER.

Pudsigt nok samme udtryksform, der er benyttet af digteren Yayha Hassan, men uden samme sproglige finesse. Yayha, som har selvindsigt nok til at lade sig indlægge, dukkede i øvrigt også op ude i det fri - om ikke i ugen så lige i slutningen af den forrige.

Det var på Bogforum på Amager, hvor han læste op af sin nye digtsamling - og allerede mandag havde i hvert fald én boghandel udsolgt. Der er ikke præmie for at gætte, at det er Politikens Boghandel. B.T. lagde vægt på, at Yahya Hassan arriverede med ”et helt nyt udseende” beskrevet som ”korthåret og nydelig klædt” - og at han røg smøger, mens han signerede bøger, sådan som det hidtil kun har været forundt ”Kim Larsen og Dronningen”. Mediebilledet er forunderligt.

Nå, tilbage til Trump. Han var så glad for det digt, han havde skrevet i præsidentflyet, at han sikrede sig, at kameraerne kørte, inden han proklamerede det. Musikalske spøgefugle har efterfølgende lagt musik til ordene, som - spøg til side - var en kommentar til en vidneafhøring, der skal være med til at afklare, om Trump brød loven, da han i en samtale med Ukraines præsident Zelenskij - måske - lod økonomisk støtte afhænge af, at han kunne få noget snavs tilbage om sønnen til Joe Biden, der kan blive Trumps modkandidat til næste års præsidentvalg i USA.

Det afviser Trump i sit digt. Han ønsker ikke noget, ikke noget, ikke noget for noget, (som om han skulle være Natanyahu - nå nej, han er også uskyldig forfulgt, siger han).

Trump ønskede kun, at en vis Zellinsky gør det rigtige. ”TLLL ZeLLINSKY TO DO THe RIGHT THING”, havde han skrevet, og det kan ingen vel have noget imod?

Hvem kan også stave til Zelenskij, Zelenskiy, Zelenskyy ? Trupm ?  Foto: Mark Wilson / Getty Images North America / AFP

Hvem kan også stave til Zelenskij, Zelenskiy, Zelenskyy ? Trupm ? Foto: Mark Wilson / Getty Images North America / AFP

Herhjemme trak det i ugen også op til, at det skal undersøges, om vores bud på en politiker med orangefarvet hår instruerede sine embedsmænd til at bryde loven, da hun var minister. Det skete da Simon Emil Ammitzbøll-Bille kastede hele sit parti, Fremad, ind i opbakningen til en sådan undersøgelse. Han vil godt have afklaret, om der gælder et sæt regler i udlændingepolitiken og et andet i resten af dansk politik. Og det kan ingen vel have noget imod?

Ja, det er der så, og sådan skal man passe på med at tage enighed for givet - også i oplagte tilfælde. At børn skal vokse op i lejre, for eksempel, og at det i hvert fald er nogle andres problem, hvis de gør.

Der er ikke udelt begejstring over, at danske børn skal hentes hjem fra mistrøstige lejre i Syrien. I ugen skete det ganske vist for en 11 måneder gammel forældreløs dreng, men det gælder ikke alle i samme situation, fordi der er forskel på at være dansk statsborger og at være dansk statsborger, lidt a’llah forskellen på vinter og jul.

Børnenes statsminister Mette Frederiksen har haft travlt - med noget andet. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Børnenes statsminister Mette Frederiksen har haft travlt - med noget andet. Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix

Forskel på børn er der jo også. Børnenes statsminister - som hun kalder sig - Mette F. - som hun kaldes - har i sine første fem måneder ved magten ikke lige haft tid til at gøre noget for ”børnene på Sjælsmark”, som ellers fyldte en del i valgkampen. Der har været så meget andet. ”Drengene fra Godhavn” og ”Trump vil købe Grønland” for eksempel og nu senest Macron. Men nu er minister Tesfaye lige op til de afgørende finanslovsforhandlinger kommet i tanken om sagen, så nu kommer børnene ud af lejren - ikke til jul, ikke til vinter, men dog til april, og herregud, hvad betyder et halvt år til eller fra i et børneliv?

DR fik hende-der-kalder-andre-for-tosser støvet af, så hun i Radioavisen med en lille hånlatter kunne konstatere, at det da i hvert fald ikke var at fortsætte den stramme udlændingepolitik, hvilket hendes afløser som partiformand fulgte op med at slå fast, ”at regeringen og støttepartierne bruger børn som alibi til at lempe udlændingepolitikken”.

Et voldsomt spil, politik.

I fodbold derimod er der plads til varme følelser. Efter i mandags, da Danmark - i en af de tre dårligste spillede kampe, der har været vist i farvefjernsynets tid - kvalificerede sig EM, har folkestemningen, det kære væsen, møffet over, at DBU lader Hjulemanden lande lige efter EM. Man vil hellere vente til de dårlige resultater har vist sig. Tsk. Tsk.

Folkestemningen vil godt beholde Åge Hareide til, at det går skidt - elller noget.  Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Folkestemningen vil godt beholde Åge Hareide til, at det går skidt - elller noget. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.