Debat: Efter coronakrisen skal arbejdsmiljøet styrkes
- Vi skal tage hånd om både den stress og mistrivsel, vi desværre ser blandt danske lønmodtagere som følge af coronakrisen, skriver Vesntre-politikerne Anne Honoré Østergaard og Hans Andersen

Folketingsmedlem og arbejdsmiljøordfører (V) Anne Honoré Østergaard. Arkivfoto: Torben Hansen
Af Hans Andersen, folketingsmedlem (V), beskæftigelsesordfører, København K
og Anne Honoré Østergaard, folketingsmedlem (V), arbejdsmiljøordfører, Nørresundby
Rigtig mange danskere er pressede pga. corona-pandemien og nedlukningen. En stor del af danskere har arbejdet hjemmefra. En del har oplevet at føle sig ensomme. Afskåret fra kollegerne – og det sociale netværk en arbejdsplads kan være. Særligt den unge del af arbejdsstyrken er desværre præget af ensomhed og stress, og samtidig melder pensionsselskaberne om flere psykiske skadesanmeldelser end tidligere.
Det bekymrer os. For det risikerer at sætte sig, og mange risikerer at leve med følgere af det – også lang tid efter at vi er på den anden side af pandemien.
Derfor har Venstre fremlagt vores bud på, hvordan vi kan understøtte virksomhederne – offentlige som private – i at sikre deres medarbejderes trivsel under corona-krisen. For det handler ikke bare om at komme igennem krisen. Det handler om at komme godt igennem – og få alle med.
Venstre har foreslået at afsætte 500 mio. kr. til en trivselsfond. Den skal understøtte bedre trivsel på danske arbejdspladser under pandemien. Og fonden skal gøre det muligt for virksomheder at søge midler til stressforbyggende initiativer for resten af 2021, 2022 og 2023. Fonden skal have særligt fokus på unge nyuddannede på arbejdsmarkedet. Det kan være initiativer til hjælp for god onboarding på virksomhederne, f.eks. mentorordninger og eksterne konsulenter.
Samtidig vil vi igangsætte en national trivselskampagne, som skal understøtte virksomhederne med gode råd til, hvad de kan gøre for at højne trivslen på arbejdspladsen.
Og så vil vi etablere en hotline for virksomhedernes coronakrisehåndtering. Det skal sikre, at danske virksomheder – både arbejdsgivere og lønmodtagere – har ét sted, hvor de kan henvende sig, hvis de har brug for rådgivning.
Vi skal tage hånd om både den stress og mistrivsel, vi desværre ser blandt danske lønmodtagere som følge af krisen. Og vi skal sikre, at alle kommer godt igennem krisen.
Derfor opfordrer vi også regeringen til at få indkaldt til forhandlinger om at sikre en bedre trivsel under og efter corona-pandemien.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.