DEBAT Politik

Enhver har ret tik at udtale sig tåbeligt og bøvet

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Tina Davidsen, Brettevillesgade 7B, 9000 Aalborg, tinadavidsen1970@yahoo.com

DF’s Pia Kjærsgaard forsøger sig i Berlingske (søndag 12.1.) med en bombastisk opsang til den kulturdominerende ”snævre elite”, som ifølge damen ”har sat så snævre rammer omkring den offentlige debat, at det undertrykker store dele af den brede befolkning og dermed ytringsfriheden for majoriteten af landets borgere”...

”Kulturherredømmet” skulle ifølge Pia Kjærsgaard være skyld i, at ”der har udviklet sig en helt særlig måde at være og tale på, hvor man gør åh så meget ud at at være åh så tolerant og opdateret på den seneste minoritets vegne, at det er blevet til en egentlig kult, som gør enormt mange mennesker bange for at sige, hvad de tænker og mener, fordi de er bange for at blive set på som bøvede og dumme undermålere”.

Kære Pia Kjærsgaard, din opsang og samtlige dine udtalelser i den pågældende artikel er et gigantisk pragteksempel på dét, den franske sociolog og filosof, Jean Paul Sartre kaldte ”mauvaise foi”.

”Mauvaise foi” er et begreb, som beskriver et menneskes alarmerende mangel på selvkritik og selverkendelse, kombineret med en dyb følelse af mindreværd, såret stolthed og manglende selvværd, som udspringer af en slags indre konkurrence med andre mennesker, som man sammenligner sig med og som man inderst inde misunder eller foragter, fordi man ikke tåler sammenligning med deres evner og formåen.

Så griber man til denne ”mauvaise foi”, hvor man taler andre ned for at tale sig selv op, og hvor man især, ganske velvidende, at man ikke har ret og at man i grunden er ganske skruppelløs intellektuelt uærlig, bruger al sin energi og sit glatte ansigt til at fremføre et argument, der ”skyder fjenden ned” så godt og grundigt og bombastisk, at ingen får øje på, at Kejseren jo ikke har noget tøj på. At det er ét stort fupnummer!

For det er det, Pia Kjærsgaard, når du taler om denne ”snævre elite”, som stækker ytringsfriheden og forhindre folk i at tale åbent.

Nej, sandheden er, at argumentet bør vendes på hovedet, for man kunne vende din kritik om og med langt større intellektuel ærlighed slå fast, at det ikke er den ”snævre elite”, men et bedrøveligt stort flertal af tåber og folk, der ikke bruger deres intellekt, som styrer dagsordenen og ikke blot nyder godt af denne påståede stækkede ytringsfrihed, men som har forvandlet ytringsfriheden til én stor, ulækker og usaglig brækpose for den indre svinehund!

Og når Pia K. udtaler, at folk er bange for at blive set på som ”bøvede”, så er det igen et skoleeksempel på Sartres ”mauvaise foi”, for mange af dem, der udtaler sig i udlændingedebatten og i debatten om krigen mellem de multikulturelle og de nationalkonservative, fortjener i sandhed at blive kaldt ”bøvede”.

Sagen er, at det her i landet efterhånden er blevet således, at den ”snævre elite”, de intellektuelle og de ”multikulturelle” ikke længere har nogen reel ytringsfrihed, for ”det bøvede folk” har sat sig på dagsordenen, og det er efterhånden forbudt at sige noget indsigtsfuldt, klogt, dybt, intellektuelt komplekst, og det anses nærmest for finere at kunne udtale, at man kom til at slå en prut i yogatimen, fordi man havde ædt for meget dagmartærte til ”Vild med Dans” end at man er blevet klogere på verden ved at læse en artikel i en tysk avis om Vestens forhold til Putin, set ud fra en Putin-venlig vinkel.

Akademikere, som bruger timer og uger og måneder og år på at erhverve sig viden og indsigt gennem dybe studier og komplekse analyser, hvilket gør dem i stand til at sætte hverdagsoplevelser og mellem menneskelige relationer ind i en dybere kompleks samfundsanalyse til gavn for vores verden, fordi det netop gør dem til tolerante, rummelige og empatiske medmennesker, ja, de regnes efterhånden ikke for mere eller mere indsigtsfulde end de ”bøvede”, som ligesom Kjærsgaard, ”bare vil have lov til at sige neger” eller at ”der er for meget bøsseri i Melodi Grand Prix”.

Jo, kære Pia, det må du sige alt det, du vil, enhver har ret til at udtale sig tåbeligt og bøvet, også uden at blive ”lynchet eller fordømt”.

Til gengæld, når man udviser så megen ”mauvaise foi” og i en så alarmerende grad forvrænger sandheden og fremstillingen af ”eliten” og de ”intellektuelle”, så man finde sig i en sviende boomerang effekt, for så får man lige tilbage i synet, at ja, når man taler som de ”bøvede” du forsvarer om minoriteter og andet og bruger ord som ”neger” og ”bøsseri”, så er vi mange, som af træt af den slags ”bullshiot” og frodummende retorik.

Og ja, kære Pia, dine ”bøvede” og deres hang til bøvede udtalelser fortjener i dén grad at blive kaldt;

”Homofob, racist, middelalderlig eller gammeldags”.

Alt andet ville være intellektuelt uærligt og i som Sartre ville sige”vraiment de la mauvaise foi!”

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.