Find en bedre plads til nye vindmøller i nærheden af Børglum Kloster

Af Marianne Jelved,folketingsmedlem (RV), Folketinget, Christiansborg, 1240 København K marianne.jelved@ft.dk, www.radikale.dk/profil/marianne-jelved

VINDMØLLER:Lad os finde et alternativ til møller ved Børglum Kloster.

Fra bakketoppen ved Børglum Mølle er der et betagende syn.

Her kan man beskue Børglum Kloster og det flade uberørte landskab, der strækker sig så langt øjet rækker.

Sådan har det været i over 1000 år, fordi generation efter generation har bevaret Klosteret og dets smukke omgivelser.

Børglum Kloster står i dag som et historisk monument, der har dannet rammerne for vores fælles historie. Først som kongsgård for den omrejsende konge, dernæst som kristendommens nordjyske hovedsæde, i 1800-tallet blev klostret benyttet af landsforfatteren H. C. Andersen og under Anden Verdenskrig blev klosteret indtaget af den tyske besættelsesmagt. Historiske begivenheder der har været med til at forme Danmark og i særdeleshed Nordjylland.

Men denne historiske og kulturelle arv forpligter også vores generation til at tage særlige hensyn over for klosteret.

Børglum Kloster er ikke noget, vi bare har. Det er noget, vi er så heldige at have til låns. For ligesom generation efter generation før os har bevaret klosteret og dets omgivelser, er vi forpligtiget til at gøre det samme, så fremtidige generationer også kan nyde klosterets betagende omgivelser.

Derfor håber jeg også, at Hjørring Byråd vil gøre et særligt forsøg på at finde bedre alternativer til den grønne omstilling, end at placere 150 meter høje vindmøller, i landskabet omkring Børglum Kloster.

En mulighed kunne være at se på de otte forskellige solcelleprojekter, der er på tegnebrættet i Hjørring Kommune, som der endnu ikke er blevet lavet en reel undersøgelse af. Derudover er der yderligere tre kendte alternative vindmølleprojekter, som kunne vise sig at være en bedre løsning, end at opstille møller ved Børglum Kloster.

At Hjørring Byråd ønsker at bidrage til den grønne omstilling, er både nødvendigt og sympatisk. Jeg tror, at vi alle kan blive enige om, at den grønne omstilling er en kamp, vi må og skal vinde. Men jeg vil opfordre til, at kommunen vil undersøge, hvorvidt den grønne omstilling i Hjørring kan tage form, uden at dette får indflydelse på det kulturhistoriske landskab, der for mange har en helt særlig værdi.

For ligesom vi har et fælles ansvar for at sikre grøn energi og en bæredygtig fremtid, så har vi også et ansvar for at værne om den kulturarv, vi alle er en del af.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.