FN’s verdensmål er en gave

Af Maja Torp, byrådsmedlem (V) i Aalborg, Tritonvej 11, 9210 Aalborg SØ, torpmaja0504@gmail.com

Verdensmålene forbindes nok af de fleste med klima og miljø, men verdensmålene kan meget mere end det. For helt grundlæggende viser verdensmålene os også, at alt er forbundet, og at der skal være balance i tingene, hvis vi vil langsigtede og bæredygtige løsninger.

”Leave no one behind” lyder en grundlæggende værdi bag FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling. En værdi, der i høj grad også kan omsættes til, hvordan vi ser vores velfærdspolitik.

Vi har gode værdier og gode institutioner i vores velfærdssamfund, men vi ser også mange negative sidevirkninger, der gør, at velfærdssamfundet i dag ikke bliver bæredygtigt.

Et af symptomerne er store udgiftsstigninger på sundhedsområdet, på socialområdet og en lang række øvrige velfærdsområder. Udgiftsstigninger, der skyldes en dårligere folkesundhed, og at rigtig mange mennesker har brug for hjælp til at klare livet - og de bliver flere og flere.

Måske havde Einstein en rigtig god pointe, da han en gang sagde: ”Todays problems comes from yesterdays solutions”. Har han ret i dette - og det kunne udviklingen tyde på - så skal der netop en helt ny tænkning til.

Og her er FN’s 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling en gave.

En referenceramme, der kan bidrage til at vise vejen for en ny og langt mere bæredygtig retning og opstille nye kriterier for, hvordan vi hjælper mennesker ud fra en langt mere helhedsorienteret tilgang.

Vi må derfor fusionere bæredygtighedstænkning ind i velfærdssamfundet, hvis vi vil transformere vores velfærdssamfund til noget langt mere bæredygtigt.

For husk på, at alt er forbundet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.