debat

Fødende kvinder særligt udsatte i coronakrise

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Rasmus Prehn,udviklingsminister (S), Asiatisk Plads 2, 1448 København K

og Anna Frellsen. direktør for Maternity Foundation, Forbindelsesvej 3, 2100 Kbh. Ø

Kvinder over hele verden bliver ved med at blive gravide og føde børn – corona-pandemi eller ej.

Selv i Danmark kan det være utrygt at skulle give liv under de nuværende omstændigheder. Men i nogle udviklingslande kan det være direkte livsfarligt.

Sundhedssystemerne i verdens fattigste lande – og særligt i verdens flygtningelejre – er nemlig under et enormt pres for at kunne følge med corona-pandemiens nye virkelighed. Her er der ofte dårlige forudsætninger for at behandle de syge og samtidig minimere smittefaren for både patienter og sundhedspersonale. Der er mangel på ressourcer og på kvalificeret sundhedspersonale. Det betyder et mindre fokus på gravide og fødende kvinder, som kan have fatale konsekvenser. Derudover er 70 pct. af det globale sundhedspersonale kvinder. Kvinder er ganske enkelt mere udsatte for at blive smittede.

Derfor er det afgørende, at Danmark fastholder sin position i front, når det gælder den globale indsats for at sikre kvinder og pigers rettigheder. For at sikre, at piger og kvinder selv bestemmer over deres egen krop. Kvinder og pigers fundamentale ret til selv at bestemme hvorvidt, hvornår, med hvem og hvor mange hvor mange børn, de vil have, er ikke blevet mindre vigtig under corona-krisen. Det er retten til at give liv uden at risikere sit eget liv heller ikke. Tværtimod. Under ebola-epidemien i Vestafrika i 2013-16 så vi en eksplosiv stigning i mødredødeligheden. I Sierra Leona døde flere kvinder af fødselskomplikationer end af ebola – enten fordi de var bange for at tage på klinikken af frygt for smittefare, eller fordi sundhedsvæsenet var for hårdt presset til at kunne hjælpe dem igennem en sikker fødsel. Det må ikke ske igen.

Derfor er det afgørende at klæde sundhedspersonale på til at hjælpe fødende kvinder – også under corona-krisen.

Det støtter Danmark, og Maternity Foundations arbejde med digitale muligheder er en del af løsningen.

I en tid, hvor vi skal holde afstand, bliver digitale redskaber og platforme en livsline for mange af os. Det samme kan gælde for jordemødre og andet sundhedspersonale i udviklingslandene.

Derfor er danske Maternity Foundation gået sammen med nogle af de største globale aktører indenfor mødre- og spædbørnssundhed for igennem en digital løsning at nå ud med vital information til jordemødre og andet sundhedspersonale omkring håndtering af covid-19 i forbindelse med graviditet og fødsler.

Sammen med Københavns Universitet står Maternity Foundation i forvejen bag Safe Delivery-appen - et digitalt arbejds- og læringsredskab for jordemødre og fødselshjælpere i især udviklingslande. App’en er gratis og indeholder information, der guider sundhedsmedarbejdere i at håndtere fødselskomplikationer via animerede instruktionsvideoer, gennemgang af procedurer og medicinlister samt et individualiseret e-læringsmodul.

Appen fungerer offline, når først den er downloadet og kan dermed erstatte tykke manualer eller udaterede læringsbøger – og er tilgængelig direkte fra jordemoderens smartphone eller tablet.

Den er allerede vidt udbredt og bruges i dag af tusinder af sundhedsarbejdere i Afrika og Asien.

Sammen med FN’s Befolkningsfond, UNFPA, den globale jordemoderforening, ICM, og norske Laerdal Global Health har Maternity Foundation opdateret app’en med covid-19 specifikt indhold. Og lige nu er det nye indhold på vej ud i hænderne på jordemødre og sundhedspersonale i især Afrika og Sydøstasien. Det er meget glædeligt.

Selv under normale omstændigheder er der stor fare forbundet med graviditet og fødsel i verdens fattigste lande. Hver dag dør cirka 800 kvinder og 14.000 spædbørn i forbindelse med graviditet og fødsel. 99 pct. af dem er i udviklingslandene.

Hvis covid-19 for alvor tager fat i fattige og tætbefolkede områder, står vi over for nogle helt uoverskuelige konsekvenser.

Vi må ikke lade kvinderne i stikken i denne krise og gøre de gravide og fødende endnu mere sårbare end de er i forvejen.

Vi kan være med til at gøre en forskel – og nøglen er faktisk den samme som under normale omstændigheder – og den er simpel: At sikre sig, at kvinderne føder på klinikker med hjælp fra velkvalificerede jordemødre og fødselshjælpere.

Danmark vil sammen med organisationer som Maternity Foundation fortsat gå forrest i kampen for piger og kvinders seksuelle og reproduktive sundhed og rettigheder. Det er helt afgørende i en tid som denne. Og et spørgsmål om liv og død.

Jordemødre og andet sundhedspersonale har brug for ekstra støtte, uddannelse og hjælpemidler til at kunne hjælpe kvinder og spædbørn sikkert igennem fødslen – og samtidig beskytte dem selv fra at blive smittet med corona.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.