DEBAT Landbrug

Fødevareminister vil åbenbart slagte hele minkbranchen

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Asger Christensen,medlem (V) af Europa-parlamentet, Fynslundvej 59, 6064 Jordrup:

AFLIVNING:Fødevareministeren vil tilsyneladende slagte hele minkbranchen

Regeringen risikerer at aflive den danske minkbranche, som hvert år hiver syv milliarder kroner hjem til statskassen.

Faktisk er pels dansk landbrugs tredjestørste animalske eksportvare.

Men det er fødevareministeren tilsyneladende ligeglad med.

Han virker til at glemme de hundredevis af minkfarme i Nordjylland, som bidrager med vækst, velstand og arbejdspladser til dansk økonomi.

For nylig vedtog minister Mogens Jensen nye regler for at håndtere coronasmitte på danske minkfarme.

Der skal selvfølgelig på ingen måde herske tvivl om, at vi skal minimere smitterisikoen.

Men problemet er, at ministerens tiltag ikke har noget videnskabeligt belæg, og samtidig river han fuldstændig hovedløst bunden ud af minkbranchen.

Ministeren tiltag kan i værste tilfælde koste hårdt arbejdende familier deres levegrundlag.

Derfor sætter jeg spørgsmålstegn ved flere af regeringens nye tiltag og kræver svar fra fødevareministeren:

For eksempel vil regeringen aflive alle raske mink i flere kilometers afstand, hvis en gård har bare en smittet mink. Altså skal alle mink i en radius af 7,8 kilometer dræbes - selvom der ikke er faglige begrundelser for det.

Vi ved, at coronavirus ikke er luftbåret over lange afstande. I mine øjne er det så fuldstændig grotesk at begynde at slå raske dyr ihjel uden et solidt fagligt grundlag. Statens Serums Institut erkender endda, at netop det tiltag hviler på et usikkert grundlag.

Og hvis landmænd skal slå raske og smittede dyr ihjel, bør ministeren kompensere de ramte avlere på rimelig vis. Ellers afliver regeringen nærmest hele branchen.

Ministeren vil kun kompensere coronaramte minkavlere med 20 procent til nye avlsdyr. Det er ikke godt nok, hvis man vil undgå alt for mange konkurser i branchen. Danske minkavlere er blandt verdens bedste, og branchen er vigtig for dansk økonomi.

Netop derfor skal regeringen sørge for, at branchen overlever. Vi skal som sagt bremse smittespredningen, men regeringen er nødt til at lade fornuften og fagligheden afgøre, hvordan vi bedst muligt gør det. Og det virker ikke til at være tilfældet lige nu.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.