Forkert at skære ned på kampagner - de gør unge mere sikre i valg af uddannelse

Af Per Michael Johansen, rektor, Aalborg Universitet, Fredrik Bajers Vej 7K, 9220 Aalborg Øst

MARKEDSFØRING:Regeringen vil spare 550 millioner kroner i perioden 2021-2024 på de godt 230 gymnasiale- og videregående uddannelsers markedsføringsbudgetter for at finansiere det nye politiudspil. For nogle skatteydere kan det lyde som simpel matematik og ligefrem fornuftigt at stoppe al markedsføring af uddannelser til fordel for flere betjente på gaden. Så simpelt er regnestykket bare ikke.

Hvis det handlede om, at Aalborg Universitet og de syv andre universiteter i landet hovedløst købte reklamefilm i biograferne og reklamebannere på alle landets busser, ville der være grundlag for forandring.

Sandheden er bare den, at det, regeringen kalder ”markedsføring”, dækker over meget andet end store reklameskilte for universiteterne.

Pengene bliver primært brugt på at sikre, at den enkelte uddannelsessøgende træffer sit studievalg på et oplyst grundlag, så risikoen for frafald minimeres til glæde og gavn for den enkelte, for landets økonomi og samfundet som helhed.

Ministeren taler om at stoppe konkurrencen mellem landets uddannelsesinstitutioner.

Et konkret eksempel på, at universiteterne netop ikke bruger markedsføringskroner på at konkurrere med hinanden, er vores samarbejde med naboerne i Aarhus om ikke at markedsføre identiske uddannelser på de to universiteter i hinandens geografiske område. Det ville regeringen og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen have fået indsigt i, hvis de havde valgt at tage en dialog med universiteterne, inden en konsekvenstung besparelse på uddannelsesområdet blev sat i gang.

Kort sagt er ministerens udmelding en politisk forsimpling af en kompleks virkelighed, som er et resultat af skiftende regeringers fokus på at indføre markedsmekanismer på de gymnasiale- og videregående uddannelser. Eksempelvis har politikerne med uddannelsestaxameterordningen skabt en konkurrencesituation, der betyder, at vi i lighed med alle andre uddannelsesinstitutioner skal drive Aalborg Universitet som en forretning med vores studerende som kunder.

Nu må vi så fremover ikke fortælle vores kunder, at vi har noget interessant at tilbyde. Det bliver defineret som reklame. Det er lige så absurd en tanke, som hvis man bad alle partier i Danmark om ikke at bruge én eneste krone på markedsføring - i øvrigt betalt af skatteyderne - af deres partier og kandidater forud for et valg til Folketinget.

Vælgerne måtte så på egen hånd selv opsøge og undersøge partiernes politiske programmer og visioner for Danmark. En uhørt, udemokratisk tanke – for den enkelte vælger skal selvfølgelig kunne sætte sit kryds på stemmesedlen på et oplyst grundlag.

Den ret til indsigt bør de unge, der står over for at vælge noget så afgørende som en uddannelse, også have. Det er også ret og rimeligt, at den enkelte uddannelsesinstitution, som bedst ved, hvad den enkelte uddannelse kan tilbyde, også er den, der klæder fremtidens studerende på til at træffe det rigtige valg. Det ansvar bør ikke alene ligge hos Studievalg Danmark, men skal ske i samklang med dem. Men regeringens udspil med besparelser på uddannelsesområdet rammer ikke kun de enkelte uddannelsesinstitutioner eller de unge. Det vil også få vidtrækkende konsekvenser for yderområderne, hvor rekrutteringsopgaven er mere udfordret end i København og Aarhus. Regeringens udspil er derfor virkelig dårligt nyt for Nordjylland. Når vi på eksempelvis Aalborg Universitet ikke længere må afsætte midler til at markedsføre de muligheder, der er for at uddanne sig i det nordjyske, vil konsekvenserne i form af færre studerende og større frafald være til at se inden for en årrække. Erhvervslivet vil med færre studerende risikere at gå glip af fremtidige rekrutteringsmuligheder af dygtige, højtuddannede unge, og det vil samtidig betyde færre tilflyttere til regionen. Kan vi leve med den skævvridning i Danmark? Jeg mener, at regeringens udspil er problematisk for de unge, for den enkelte uddannelsesinstitution og for Nordjylland som helhed. Derfor er min appel til uddannelses- og forskningsministeren, at besparelserne bliver taget af bordet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.