Lev mens du gør det

- Coronapandemien har givet os en unik chance for at gøre op med den hverdag, der bandt os på hænder og fødder - og tilmed gjorde alt for mange af os syge, skriver politiker Maja Torp. Tør vi gribe chancen?

Arkivfoto: Torben Hansen

Arkivfoto: Torben Hansen

Af Maja Torp,byrådsmedlem (V) i Aalborg Byråd, torpmaja0504@gmail.com

Endelig fik vi igen adgang til samfundet. Til at mødes fysisk på job og i sociale sammenhænge. Til en hverdag, hvor joggingbukserne kan lægges tilbage i skabet - hvis vi altså kan passe det tøj, vi købte før marts 2020. Før covid-19 førte krigslignende tilstande og begrænsninger med sig.

Vi har gennem måneder - og nu mere end et år - mærket, hvad begrænsninger og fraværet af frihed gør ved os. Det føles unaturligt, det føles forkert og vi bliver fysisk inaktive og deprimerede. Vi har ventet og ventet på igen at smage friheden. På igen at kunne stemple ind i fitnesscentret, spise på restaurant og holde familiemiddage for hele familien uden af føle sig småkriminel.

Derfor har vi også været som køer lukket på græs i de uger, vi har haft friheden tilbage. Det har været fantastisk at komme ud til en koncert, en fodboldkamp eller en tur på café og mærke sanserne skærpet. Fordi man nyder at være tæt på det hele igen, suger lyd, lys og dufte til sig. Mærke levende mennesker omkring sig og kommunikere face to face i stedet for gennem en skærm. Fantastisk følelse.

Betyder det så, at vi kom fra den perfekte hverdag før vi lærte om pandemier? Nej, bestemt ikke!

Stress og jag har længe givet os danskere trivselsproblemer og dårligt helbred. Omfattende undersøgelser af danskernes sundhed har vist store problemer med angst, depression, overvægt, diabetes og fysisk inaktivitet. Blot for at nævne nogle få vigtige indikatorer.

Kurven er tilmed gået i den forkerte retning år efter år, og lyset for enden af tunellen har været vanskelig at se. Vi har været fanget i dårlige vaner og i et hamsterhjul, som vi ikke kunne finde ud af at tage et effektivt opgør med.

Covid-19 kom som et lyn fra en klar himmel og var total ligeglad med hamsterhjulet. Vi måtte bare i gang med at leve på en anden måde fra den dag i marts 2020, hvor hele landet lukkede ned. Tvang os til at indføre hjemmearbejde og skærmmøder, og et væld af aktiviteter blev aflyst. Alt sammen umiddelbart meget trist.

Her lærte vi, at der er noget over os, som kan trumfe hele den måde, vi på fasttømret vis har set vores liv. Og den rigide måde vi har indrettet vores liv på - med 8-16 job, 1,7 barn og et hjem og bil, der stolt kan vises frem.

Men kan vi så lære noget? For vi kunne jo tilsyneladende ikke selv finde ud af at tage et effektivt opgør med hamsterhjulet og den levevis, der gjorde os mere og mere syge. Enkelte forsøgte sig - nogle rykkede teltpælene op og kvittede jobbet for at tage på jordomrejse, andre flyttede på landet og blev selvforsynende, mens andre igen forsøgte sig med rengøringshjælp og au pair.

Men for langt de fleste rullede hamsterhjulet videre i uhørt tempo - indtil den dag, hvor det pludselig sortnede for øjnene og stresssygemeldingen var en realitet.

Har pandemien givet os nye redskaber - nye byggesten - til at indrette en hverdag, der er mere bæredygtig? For vores trivsel – og for vores sundhed.

Kan vi bruge delvis hjemmearbejde til at give hverdagen mere fleksibilitet, kan vi holde online møder, der hvor det giver mening og derved spare transport- og rejsetid, og er der faktisk noget af det, vi har set som obligatorisk at deltage i, som slet ikke er nødvendigt at bruge værdifuld tid på?

For ganske nyligt barslede det såkaldte Ungdomspanel med en række anbefalinger til at styrke de unges trivsel i kølvandet på corona-tiden. Her havde panelet inddraget de unge tæt og reflekteret over de gode input – input til en bedre hverdag for de unge. Det kom der i alt 15 konkrete anbefalinger ud af, som nu er sendt videre til regeringen.

Eksempelvis havde de taget gode erfaringer med fra online-undervisningen, udendørs undervisning og det, at blive undervist i mindre grupper. Det er meget positivt at se de unge insisterer på trivslen og tager skeen i egen hånd for at klæde politikerne på til at skabe de bedst mulige rammer for at støtte de unge, Danmarks fremtid.

”Lev mens du gør det, elsk mens du tør det.” synger hip-hop/pop duoen Nick og Jay i nummeret “En dag tilbage” fra 2009.

Her udfordrede de os på, hvad vi ville gøre, hvis vi vidste, at vi kun havde en dag tilbage at leve i.

I dag - i år 2021 - er dette spørgsmål mere aktuelt end nogensinde. For coronapandemien har givet os en unik chance for at gøre op med den hverdag, der bandt os på hænder og fødder - og tilmed gjorde alt for mange af os syge.

”Hvis du havde én dag tilbage at leve i, hvad ville du så gøre”, spørger Nick og Jay. Det kunne vi måske passende spørge os selv om hver især.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.