DEBAT Omgangsform/tone

Vi arbejder på tonen på de sociale medier. Vil du hjælpe til?

Der er fokus på tonen i den digitale sfære. Igen. Hos Nordjyske arbejder vi på at blive bedre til at håndtere debatsporene online, men vi kan ikke gøre det alene

Digital debatredaktør Johannes Jacobsen. Foto: Torben Hansen

Digital debatredaktør Johannes Jacobsen. Foto: Torben Hansen

Der er kommet fokus på tonen på de sociale medier. Igen. Igen igen, fristes man til at skrive. For det er ved at være en gammel traver.

I Det Nordjyske Mediehus tror vi på, at debat har en vigtig og central plads i vores demokrati. Vi tror på, at dialogen og samtalen er fundamental for vores samfund. Også når det foregår online. Også når det går hedt for sig.

Men det er selvfølgelig uacceptabelt, når man skal svines til for at deltage i debatten. Det er utilstedeligt, at der er folk, der skal anmelde trusler om vold og mord til politiet. Det er ikke i orden, hvis folk holder sig fra vores Facebookside af frygt for kommentarsporet. Man skal kunne dele sin indsigt eller sit perspektiv uden at frygte for, hvad man får kastet efter sig af ukvemsord.

Noget af det værste, der kan ske, er, hvis det sætter sig i én ude i den virkelige verden. Hvis man ikke orker at tage snakken eller diskussionen med sin far, nabo, kollega eller veninde. Det må ikke ske.

Regler for debatten

I Det Nordjyske Mediehus er vi i gang med at lave en debathåndbog. Et vigtigt punkt er, at vi skal sætte debatregler op for Nordjyske.dk og Nordjyskes sociale platforme.

Her kommer vi til at definere, hvordan vi lægger op til debat, men også hvordan vi kommer til at moderere debatten, når vi først har sat den i gang.

For vi er som medie med til at skabe rummet og tonen, når vi deler en artikel eller en video på eksempelvis Facebook. Vi er også med til at sætte tonen, når vi dykker ned i kommentarsporet og svarer eller fjerner oplæg.

Der skal være plads til skarp debat. Det må godt gå hedt for sig. Men vi vil arbejde på, at vores måde at kommunikere på lægger op til en ordentlig debat. Vi vil sørge for, at det er klart og tydeligt, hvornår man går over stregen og hvorfor en kommentar bliver fjernet. Grænsen kan eksempelvis gå ved direkte personangreb, trusler, racistiske kommentarer, afsporing af debatten eller deling af fake news.

Vi er som medie ansvarlige for at skabe et community, som man kalder det i medieverdenen, hvor det ikke er ubehageligt at bruge tid. Vi vil skabe en platform med en fællesskabsfølelse, hvor det er fedt og meningsfuldt at deltage – i de sjove og spændende sager, men også i det hårde debatter.

Fokus på tonen

De seneste uger har deltagere i TV 2’s underholdningsshow X Factor sat fokus på den hårde tone på sociale medier. Både dommere, deltagere og værten Lise Rønne modtager voldsomme og hadske beskeder i både indbakker og kommentarspor.

Filminstruktør Ole Christian Madsen stod også frem i Deadline for nylig, hvor han kunne fortælle, at han modtog trusler – blandt andet dødstrusler og trusler om vold - på de sociale medier i kølvandet på udgivelsen af hans seneste film ’Krudttønden’.

- Ens hjerne begynder at arbejde med katastrofeberedskab, forklarer han.

Folketingspolitiker Kristian Hegaard delte for nyligt et billede af kommentarsporet under et af hans Facebooksopslag.

- Du syg i hovedet det hvis ikke kun bene der ikke virker, (Du er syg i hovedet, det er vist ikke kun benene, der ikke virker, red.) er der en, der har skrevet.

På Nordjyskes Facebookside går bølgerne også højt. Når det går vildt for sig, bliver der fjernet 50 kommentarer på en dag. Det er ekstremt grove opslag, decideret injurierende opslag og opslag, der opfordrer til at skade eller harme andre.

Andre mere harmløse opslag bliver stående.

- Få dig et liv, gamle sure dame.

- I guder hvor er de da dumme og læse om.

- Det har jo i 14 dage været stort set det samme lort fra den nye chefredaktør

- Han må være en rigtig klog mand den chef klaphat

Det virker absurd, at det er nødvendigt at skrive, at det her er et skråplan. At man oprigtigt bliver nødt til at minde om, at sådan kan vi ikke skrive eller snakke til hinanden. Det er mennesker af kød og blod. Det er rigtige mennesker med familier og venner. Med følelser. Det er små børn og voksne mænd og kvinder.

Som der blev skrevet på lederplads i sidste uge:

- Der skal være højt til loftet i dansk debat, men det er ikke at være for fintfølende at hævde, at det ingen steder hører hjemme at skrive grimt om en 15-årigs akne eller at skrive, at den radikale folketingspolitiker Kristian Hegaard er en landsforræder, der skulle køres i havnen.

Vi har et ansvar - det har du også

Der er ikke nogen tvivl, om at vi medier har et meget stort ansvar i den her sag. På flere niveauer. Det er også derfor, vi er i gang med at udvikle nogle skarpe og letforståelige debatregler.

Men det kan aldrig nogensinde fratage det enkelte menneske sit eget ansvar. Som medie kan og skal jo vi ikke styre, hvad den enkelte vælger at skrive af modbydeligheder på Facebook, i indbakken på Instagram eller til journalisters eller filminstruktørers mailindbakker.

Det er en forfejlet, men også decideret farlig tankegang. Det er altid op til en selv, hvad man vælger at skrive eller sige. Det ansvar kan man ikke lægge fra sig, lige meget hvor bekvemt det føles.

Tænk over det.

Vi arbejder på at blive bedre til at starte debatten, præsentere den, facilitere den, moderere den. Men vi har også brug for jer.

Skriv til mig på jj@dnmh.dk, hvis du har gode idéer til en sundere, bedre og mere nuanceret debattone på de sociale medier, hvor der naturligvis stadig skal være plads til, at bølgerne går højt.

Og så tænk dig om, inden du trykker ’Send’.

Vi er vores ansvar bevidst.

Er du?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.