Godt udspil om uddannelser - det er helt afgørende at decentralisere

Af Ole Stavad, regionsrådsmedlem (S), formand for Udvalg for Regional Udvikling, Kirsten Holcks Vej 8, 9460 Brovst ole@stavad.dk

UDDANNELSER:Decentrale uddannelser er helt afgørende.

Muligheden for at uddanne sig i alle dele af Danmark er helt afgørende, hvis man vil gå op imod en stadig større centralisering. Ellers tvinges rigtig mange unge til at flytte, for overhovedet at få den uddannelse, som de ønsker.

Der vil stadig være mange, der må flytte sig for at få sin ønskeuddannelse. Men med regeringens udspil, tør jeg tro på, at trafikken kommer til at gå begge veje. Flere kan få en uddannelse tæt på deres lokalområde, men der vil også komme unge andre steder fra til de nye uddannelser uden for de største byer.

Jeg husker tydeligt kampen for at få en lægeuddannelse oprettet i Nordjylland. Den kamp stod på i rigtig mange år. De ”klogeste eksperter” advarede igen og igen imod en lægeuddannelse i Aalborg. Vi ville risikere et svagt studiemiljø med et for dårligt forskningsmiljø til at uddanne læger på højeste niveau. Vel nærmest et A- og et B-hold af læger.

Advarslerne stod i kø fra ”eksperter”, som ikke alle sammen var uden egeninteresse.

Det er de samme røster, som jeg hører fra den samme ”slags eksperter” imod regeringens udspil.

Heldigvis fik ”eksperterne” uret i deres advarsler om lægeuddannelsen i Aalborg.

Efter mange års diskussion lykkedes det at få truffet en politisk beslutning om at oprette lægeuddannelsen ved Aalborg Universitet.

Det har været en bragende succes. Unge fra hele landet søger til Aalborg. Universitetet har sammen med Aalborg Universitetshospital, skabt et studiemiljø for nye unge læger på højeste niveau. Samtidig er der skabt spændende fornyelse, hvor lægestuderende på en helt ny måde kommer ind i det lægelige maskinrum på Universitetshospitalet. Nordjylland har også her vist nytænkning, som kan uddanne endnu bedre læger, der er godt forberedte, til de selv skal stå med ansvaret.

Det betyder også, at det går den rigtige vej med at skaffe læger til Nordjylland. Både på vore sygehuse og ude i den privat praksis. Det betyder, at flere nordjyder får deres egen ”familielæge”, som kender dem. Målet er, at alle så hurtigt som muligt skal have ”deres egen læge”.

Eksemplet med lægeuddannelsen viser, hvor vigtigt det er, at der er uddannelsesmuligheder i alle dele af Danmark.

Mange unge har stiftet familie, når de er færdige med deres uddannelse og derfor svære at flytte. Ønsker man derfor et ”Danmark i balance”, er uddannelsesområdet helt centralt. Derfor håber jeg, at regeringens initiativ får bred politisk opbakning i Folketinget.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.