DEBAT Klima og miljø

Grøn omstilling eller ej - familiernes privatøkonomi skal ikke skævvrides

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Orla Hav, folketingsmedlem (S), Rønne Allé 5, 9400 Nørresundby Orla.Hav@ft.dk

GRØN OMSTILLING: Vi har kun én jordklode, men vi er ikke så gode til at passe på den.

Hvis vi skal have en fremtid med mere ren luft, og hvor færre dyr og planter trues af udryddelse, kan vi ikke fortsætte med at leve som nu. Vi skal i stedet finde nye og mere bæredygtige måder at bo, producere og transportere os selv på. Derfor har regeringen blandt andet en ambition om, at vi fremover skal have langt flere el-biler på vejene.

Det er dog helt afgørende, at vi ikke glemmer helt almindelige mennesker i processen. Dem, som er stærkt afhængige af deres bil for at komme på arbejde, købe ind og bringe børnene til fodboldtræning, men som måske ikke har råd til en ny bil. Hverdagen skal også kunne hænge sammen de steder i landet, hvor den offentlige transport ikke rækker.

I dag er der ingen registreringsafgift på el-biler, der koster under 400.000 kr., mens man for en benzin- eller dieselbil skal betale mindst 85 procent i afgift. En rapport fra bilkommissionen, der udkom i mandags, viser dog, at dem, der får mest ud af det nuværende system, er de der har økonomi til at købe de dyreste el-biler! Derfor skal afgiftssystemet indrettes sådan, at vi får optimalt miljøgevinst og er økonomisk retfærdigt.

Med klimaloven sidste år gav et bredt flertal på Christiansborg hinanden hånd på at gøre en massiv indsats for klimaet. Danmark skal reducere sin CO2-udledning med 70 procent inden 2030 og være CO2-neutralt i 2050. Det er en meget ambitiøs målsætning, som vi i Socialdemokratiet naturligvis bakker fuldt op om. Men vi skal huske, at medtænke børnefamilien fra Gandrup, når vi lægger planer for et mere bæredygtigt Danmark. Den grønne omstilling må ikke skævvride familiernes økonomi.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.