DEBAT Politik

Har vi fuldstændig glemt, at vores frihed, demokrati og pressefrihed findes, fordi USA findes?

Dette er et debatindlæg: Indlægget er alene udtryk for skribentens holdning. Alle indlæg skal overholde straffelovens og de presseetiske regler. Du er også velkommen til at sende en mail med din mening til os.

Af Ole Davidsen, Lindenborgvej 71, 9200 Aalborg SV ole.davidsen@stofanet.dk

Det er velkendt, for vi har hørt det igen og igen. Fra præsidentvalget i USA i 2016 og frem til i dag har Vesteuropa været bekymret for om USA, i Nato-sammenhæng, vil stå ved artikel 5, musketér-eden, hvis en militærmagt truede Vesteuropa, vores frihed og demokrati. Og nu har vi lige oplevet at der måske tegner sig et helt modsat billede.

Efter situationen i Irak, hvor en iransk general blev udsat for et droneattentat, var det meget tydeligt, at Nato-medlemmer i Vesteuropa ikke kunne bestemme sig for, om musketér-eden nu også er så vigtig. Måske var tilliden til det iranske styre større, og samhandel med Iran vigtigere end en alt for synlig opbakningen til den præsident, de har derovre i USA.

På samme måde med de store medieplatforme.

Nu er det her emne jo svært stof, når man ikke er militærstrateg.

Men da Irak-krigen i 2003 blev indledt, sendte USA 130.000 tropper til Irak og en militæralliance med fly, sønderbombede Iraks hovedstad.

Frem til i dag er mere end 200.000 mennesker blevet dræbt, som en følge af den krig.

Iraks tidligere præsiden Sadam Hussein blev senere fanget og hængt. Det blev vist på tv verden over!

Irak-krigen handlede i al væsentlighed om at fjerne masseødelæggelsesvåben, der ikke fandtes!

Der har de efterfølgende år været rettet stor kritik af bl.a. tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen, fordi han og et flertal i folketinget trak Danmark ind i den krig. Dog ikke mere kritik end, at Fogh senere blev generalsekretær i Nato.

Og i 2011 blev Osama Bin Laden ”hentet ud” af Navy SEALs i Pakistan efter ordre fra præsident Barack Obama. Osama Bin Laden blev dræbt i sit soveværelse, og præsident Barack Obama og udenrigsminister Hillary Clinton fulgte begivenheden via en direkte tv-linje!

Osama Bin Ladens aske blev efterfølgende spredt ud over havet på et hemmeligt sted. Det skete ét år før, Barack Obama blev genvalgt som præsident i USA i 2012. Barak Obama blev hyldet verden over for den bedrift.

Og nu skoses Donald Trump, fordi han har givet ordre til, efter råd fra militærrådgivere, at foretage et droneattentat på en iransk general, der efter sigende var ansvarlig for mange dræbte amerikanske soldater og i øvrigt ødelæggende infiltration i Mellemøsten, vendt mod USA. Men nu hedder det sig, at Donald Trump bare spekulerede i eget genvalg til november 2020.

Måske skulle de vesteuropæiske statsledere, også Tyskland, begynde at sætte USAs nyere militærhistorie ind i en mere objektiv og fair ramme, måske ligefrem bakke USA op. Uden skelen til, hvem der er præsident i USA.

Og de store medieplatforme, ikke mindst DR, kunne samtidig begynde at tænke på, om pressefrihed kan eksistere, hvis den konsekvent er bundet til én bestemt dagsorden, når det gælder USA.

I vesten er de frie mediers hån af Donald Trump mere udbredt og kartellignende- end den statslige forpligtelse i Nordkorea til at tilbede Kim Jung Un.

Har vi i Vesteuropa fuldstændig glemt, at vores frihed, demokrati og pressefrihed findes, fordi USA findes?

Jeg tror således ikke på, at Donald Trump er til fare for verdensfreden, men mærkbart til ugunst for de kreative klasser og den bindegale venstrefløj i USA. Men det er da til at leve med.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.