Helt nye muligheder for uddannelse – også i Nordjylland

Af Rasmus Prehn,fødevareminister (S), Peder Pårs Vej 10, 9000 Aalborg rasmus.prehn@ft.dk

S-UDSPIL:Hamrende stærkt udspil fra regeringen torsdag. Ikke mindst mht. nye uddannelsessteder rundt i hele Danmark. Står det til regeringen, så får Hjørring tre nye uddannelser. Fremover kan man blive tandlæge, bioanalytiker og socialrådgiver.

Regeringen har lagt op til 25 nye uddannelser med ca. 2000 pladser fordelt på 20 lokationer i hele landet frem mod 2025. Flere i Nordjylland. Hjørring, Frederikshavn og Thisted skal nemlig alle have nye uddannelser, hvis det står til regeringen.

Vi skal have et Danmark i bedre balance. Og når vi får uddannelser tættere på lokalsamfundene, så er det virkelig godt. Det er godt for livet i byen og for de unge, det er godt for erhvervslivet, og det er ikke mindst hamrende godt for hele lokalsamfundet.

Jeg glæder mig naturligvis også særligt over, at Hjørring får flere nye uddannelsesmuligheder med en tandlægeuddannelse, og uddannelser til socialrådgiver og bioanalytikere.

Det er afgørende, at vi som politikere tydeligt markerer, at vi mener det, når vi siger, at der skal være bedre balance i Danmark. At det skal være muligt at bo, arbejde og uddanne sig lokalt. Det signal er vi helt tydelige med i dette udspil.

Og som bolig- og indenrigsministeren også gjorde helt klart ved dagens pressemøde, så er vi slet ikke færdige endnu med at skabe mere balance. Der kommer flere udspil. Det er også regeringens ambition, at vores sundhedssektor, vores læger og vores ungdomsuddannelserne skal tættere på. Og når vi kommer til medieforhandlingerne, så vil vi lægge op til at lokaljournalistikken også skal styrkes. Ligesom kommunalreformen, der for alvor startede centralisering, skal have et ordentligt servicetjek. Det vender vi tilbage med. Men nogle meget store og virkelig gode skridt i dag.

Med udspillet indfrier vi samtidig også vores valgløfte om, at 60 pct. af alle velfærdsuddannelserne skal ligge uden for de fire store byer. Det er vigtigt af mange grunde, men ikke mindst fordi det kan være med til at sikre arbejdskraft uden for de fire store byer. Vi ved, at det er og bliver et stort problem fremover, men at lægge flere uddannelser uden for de store byer er også en del af svaret på, hvordan vi skaffer lokal arbejdskraft.

Jeg synes, at regeringen med sit udspil har sat en ambitiøs retning for et Danmark i bedre balance – også når det gælder uddannelse. Det skal give attraktive byer og lokalsamfund, som kan fastholde og tiltrække unge mennesker. Éns fremtid må ikke blive afgjort af, om man bor i en af de største byer eller ude i landet. Der skal være gode muligheder for uddannelse uanset, om du kommer fra Hjørring eller København.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.